Keelklachten

Bericht door dspier - 15 november 2011

Re: Keelklachten

Hallo Hans,
Ik heb ook de bulbaire vorm. Is bij mij in januari dit jaar begonnen als "een brok in de keel"; ben nu dus bijna een jaar verder.
Het gevoel komt door slappe spieren in de keel of het gehemelte en voelt alsof er een snotbal zit (kikker in je keel). Die gaat niet weg, maar is ook niet pijnlijk of zo. Het belemmert wel je spraak en slikfunctie.

Ik kan me voorstellen dat het irritant is, maar het is beter om er maar aan te wennen: van veel schrapen kun je weer andere keelklachten krijgen lijkt me zo. Mondhygiëne is ook extra belangrijk omdat er nieuwe "plooien" ontstaan in je keel waar weer voedselresten e.d. achter/in blijven hangen: goed poetsen en (als het nog kan zonder verslikken) ook water drinken helpt de keel schoon te houden en extra irritaties te voorkomen.

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 16 november 2011

Re: Keelklachten

Hallo Hans en Dick

Mijn logopede heeft me saliethee aangeraden. Gorgelen gaat niet meer dus drink ik langzaam en laat het zo lang mogelijk in mijn mond staan. Heb voor mijn gevoel nu minder slijm, mijn omgeving zegt dat ik minder schraap. Bij de saliethee doe ik een beetje gember, vind ik lekkerder en is ook goed tegen slijmproductie.

Groetne, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 16 november 2011

Re: Keelklachten

Goeie tip!

Kun je dat ook plaatsen in Alternatieve Behandeling ?

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Esperanza - 16 december 2011

Re: Keelklachten

Dag Hans,

Ik heb steeds getwijfeld of ik zou reageren maar toch doe ik het. Je zou het volgende kunnen proberen, mits je Vader nog iets kan innemen. Je kunt paardenmelk gaan gebruiken, je moet het wel langzaam opbouwen, lees hiervoor de gebruikersinformatie op de website, of neem telefonisch contact op met het bedrijf, je kunt het in poedervorm ( het smaakt een beetje vies) krijgen maar ook in capsullevorm. Het bedrijf heet Paardenmelkerij De Lage Wierde uit Wirdum. Daarbij kun je capsulles kopen bij een reform zaak bij jullie uit de buurt van Fytotherapie het product Bamboe. Die twee voedingssupllementen zouden een positief effect kunnen hebben op de keelspieren, maar of het voor je Vader het ook zo werkt, weet ik natuurlijk niet. Zelf heb ik de ervaring wel dat als ik het laat staan gaat mijn keel bijna helemaal dicht zitten en heb ik dus ook de bol/kluit in mijn keel die ik niet weg krijg, tot nu toe is het voor mij een oplossing.

Groetjes, Afien
avatar > Esperanza

starstarstarstar
Berichten: 410
Geregistreerd: 09 november 2011
Woonplaats: Ter Apel (GR)

Reactie door (unsigned) - 05 augustus 2012

Re: Keelklachten

Beste Hans,
Ik zit nog niet zo lang op het forum en ben de vele berichten aan het nalezen. Jou bericht heb ik inmiddels een paar keer gelezen en kom het ook nu weer tegen. Niet zo leuk de reden van je bezoek hier, ik wil je graag, ook voor je vader en familie, veel sterkte toewensen. Maar je bericht was al van november, nadien heb je niet meer gereageerd. Het is niet dat dit moet, anderzijds ben ik erg benieuwd hoe het nu gaat. Ook omdat Esperanza, die het laatst reageerde een paar tips voorstelde. Fijn dat ze die tips wilde delen, misschien heeft het je vader ook geholpen?

Klachten in het keelgebied zijn bij Bulbaire ALS een groot probleem. Het zijn de spieren, maar ook het zich niet meer kunnen uiten, en verder de doorstroming die steeds meer geblokkeerd geraakt. Kan hij zich inmiddels op een ander manier wel uiten?
Ik heb bij het zorg geven vaker vrij goede resultaten kunnen bekomen, voor zover ik dat goed mag noemen, tijdelijke verlichting kunnen bereiken, door met een massageolie, de nek, schouders en het keelgebied goed los en warm te masseren. Maar misschien wordt dat al gedaan?
Nogmaals veel sterkte en bemoediging, Marica.
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door dspier - 17 augustus 2012

Re: Keelklachten

Hoi Marica,
Kun je wat meer vertellen over je keelmassagetechnieken?

Ik heb ook bulbaire ALS maar mij lijkt een keelmassage (met name rond het strottenhoofd) juist hoestklachten te geven: heb jij een manier om dat te voorkomen?

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Jan v - 19 augustus 2012

Re: Keelklachten

Beste Dick,
Ik laat me niet ontmoedigen door de uitglijder van gisteren. Je vroeg naar massage-methoden. Als lid van de Kruisvereniging heb ik met 15% korting een vibrerend massage-apparaat aangeschaft met lange steel, zodat ik overal bijkan. De massage-olie heb ik om andere reden uit Amerika, maar is makkelijk met ingrediënten uit de supermarkt zelf te maken. De hoofdbestanddelen zijn namelijk gelijke delen olijfolie en pinda-olie. Met een veter heb ik een washandje over de kop van het massage-apparaat gebonden. Daar druppel je dan de olie op. Ik behandel de zijkanten en de zij-achterkanten van de nek, vanaf de onderkant van de schedel tot de schouderbladen. Met een lichte druk krijg je een optimaal resultaat. Voor de zachte voorkant van de hals vind ik het apparaat te agressief. Daar strijk ik met de hand over, van een kant tegelijk zodat er niets in de knel komt. Probeer maar eens. Vriendelijke groeten, Jan
avatar > Jan v

starstarstarstar
Berichten: 215
Geregistreerd: 04 februari 2012
Woonplaats: Wouw