Amitriptilyne

Bericht door Tom - 20 april 2012

Amitriptilyne

Hallo,

Bij overdadige speekselvloed/versterkte slijmvorming kan men een preparaat met anticholinerge werking gebruiken: b.v. Amitriptilyne 25 mg.
Het helpt ook bij dwanghuilen want oorspronkelijk was het een antidepressivum ... de bijwerkingen maakten het geschikt tegen overdadige speekselvloed.
Kan oraal of via een PEG gegeven worden


Groet
Tom
avatar > Tom

star
Berichten: 46
Geregistreerd: 19 april 2012
Woonplaats: Gelderland

Reactie door Tom - 22 april 2012

Re: Amitriptilyne

Hallo Guusje,

Het klopt dat Amitriptilyne in het begin een droge mond veroorzaakt. Meestal verdwijnt deze bijwerking na 1 à 2 weken.
Het kan ook zijn dat je vader een te hoge dosering heeft gekregen in het begin. Het is beter de dosering langzaam (naar behoefte) op te bouwen.

Helaas worden de patiënten er niet op gewezen, dat er manieren zijn om die droge mond te behandelen.

- bij de apotheek kan men een gel krijgen dat men in de mond kan smeren (met een gaasje). Dit houdt de mond langdurig "vochtig". Men kan het een paar keer per dag aanbrengen. Deze gel is juist bedoeld voor zieke mensen, die, doordat zij niet meer kunnen drinken een te droge mond krijgen.

- er bestaan ook staafjes met aan het uiteinde een watje dat in een bepaalde vloeistof gedrenkt is (citroensmaak). Hiermee kan men de mond ook
bevochtigen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Groetjes,
Tom

P.s. Guusje, hierbij bied ik mijn excuses aan.... Ik reageerde zonder te beseffen dat je vader helaas al is overleden. Ik wens je heel veel sterkte met het verlies. Ik heb Jan ook aan ALS verloren, dus ik wens je dubbel veel kracht.
avatar > Tom

star
Berichten: 46
Geregistreerd: 19 april 2012
Woonplaats: Gelderland