USVA driewiel (lig)fietsen

Bericht door dspier - 03 juni 2012

USVA driewiel (lig)fietsen

Hallo,
USVA in Holten is een gespecialiseerd bedrijf dat [i:19x8afp9]met [/i:19x8afp9]gehandicapten fietsen maakt [i:19x8afp9]voor [/i:19x8afp9]gehandicapten.

Je hebt ze in verschillende uitvoeringen, met en zonder hulpmotor, met hand en voetrem, verhoogd of juist verlaagd stuur, hoofdsteun, trekhaak enz. En als ze iets niet hebben maken ze het voor je -is hun credo.
' class='inline-anchor external' target='_BLANK'>
[size=95:19x8afp9]Prijzen variëren van €500,- voor een occasion tot >€5000,- voor een nieuwe. Maar vrees niet - ze zijn aftrekbaar van de belasting! :mrgreen:
[/size:19x8afp9]

Ik ken een ALS patiënt die er al 1 1/2 jaar tevreden op rijdt. Heeft nog iemand ervaring met een driewiel (lig)fiets en hoe is dat bevallen?
Wat zijn de voor- en nadelen?

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 07 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

"dspier": Heeft nog iemand ervaring met een driewiel (lig)fiets en hoe is dat bevallen?Hmmm... Blijkbaar niet, of er zijn geen fietsers onder ons.

Ik ga in ieder geval zaterdag naar Holten om eens te kijken wat ze hebben en wat het allemaal moet gaan kosten.

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Esperanza - 07 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Dag Dick,

Ik heb er weliswaar geen ervaring mee maar het lijkt mij wel als je de bulbaire vorm hebt dat je longen/borstkas het niet makelijk hebben in deze ligpositie :oops: :?:

Groetjes, Afien :D
avatar > Esperanza

starstarstarstar
Berichten: 410
Geregistreerd: 09 november 2011
Woonplaats: Ter Apel (GR)

Reactie door dspier - 08 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Goed punt, daar had ik nog niet aan gedacht Afien!

Aan de andere kant; ik heb bij die man even op zijn fiets mogen zitten en je zit enigszins achterover, maar toch ook niet helemaal. Zie het als een luie stoel waar je toch stevig in zit :lol:
Ik zal het zeker meenemen als evaluatiepunt - bedankt!

Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 08 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

En als je middenrif staakt krijg je met achteroverliggen adem te kort :!:

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 08 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Tja, dat zien we dan wel weer: die fiets kan ik toch niet eeuwig op blijven rijden, maar 1 tot 12 jaar zou wel fijn zijn :mrgreen:

Die andere ALS patiënt die ik ken heeft er lang mee kunnen rijden, en dat terwijl hij alleen maar kan trappen en controle over zijn rechtervoet en rompspieren heeft; verder niets! Met zijn rechtervoet kan hij een aangepaste remhendel bedienen, schakelen en bellen!

En als ik geen asem meer heb, dan vraag ik toch zeker zo'n Thaise om me te duwen, maken we er wel een riksja van! :lol:

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 08 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Groot gelijk, maar zo kan het ook nog ;)


Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 10 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Hoi Jos,
Klopt helemaal. Ze maken daar van alles - tot aangepaste tractoren aan toe!


Dan nu mijn verslag:
[b:1m2bqkhd]Ontvangst[/b:1m2bqkhd]
Zaterdagmorgen om 11.30 kwamen we in Holten op Sangeldijk 16 aan. Het is een oude boerderij diep in de polder. Er is geen bord of niets te bekennen op geklop en gebel aan de deur werd niet gereageerd. We moesten bij de buren aanbellen om ons ervan te overtuigen dat dit toch echt USVA bv was!

Op de koeienstal achter de woning stond een bordje USVA, dus daar maar naar binnen en inderdaad; het stond er helemaal vol met driewiel fietsen! Echter niemand te zien. :| We liepen door de stal aan de andere kant weer naar buiten en daar was een eenarmige man bezig met een trekker. Hij nam ons mee naar binnen, gaf ons koffie en belde Willem Kamps waar we de afspraak mee hadden.

Willem kwam een half uur later aangereden, zichzelf verontschuldigend dat hij net terug was gekomen met een team gehandicapte driewiel fietsers van de Alp d'Huez. Hij heeft een stichting 'trainen en bewegen' waarmee hij trainingsweken organiseert -zoals de afgelopen weken in de Alp d'Huez, twee zorgboerderijen voor gehandicapten, en twee bedrijven - een voor het aanpassen van auto's en tractoren en een voor de bouw van (aluminium) driewiel fietsen voor gehandicapten, waar we nu waren. Een bevlogen man, dat kon je zo zien.

[b:1m2bqkhd]Pasfiets[/b:1m2bqkhd]
Hij heeft meerdere fietsen voor ALS patiënten geleverd en aangepast en wilde daarom ook precies van me weten waar het momenteel aan schort en wat de verwachtingen zijn (voor zover dat te zeggen is). Bij mij zit het voornamelijk in mijn keel en de rechterhelft van mijn lichaam. Mijn rechterhand en rechterbeen zijn traag en ik heb rechts enigszins last van een klapvoet. Hij haalde er een pasfiets bij, stelde die in op mijn lengte, stelde de zadelhoek op mij in en de lengte van de trapkrank -zodat ik mijn knieën niet te ver moest optrekken en zo mijn heupen zou overbelasten. Verder stelde hij mij voor om een uitvoering met schijfremmen te nemen (kost minder remkracht) en alvast voor te bereiden op een stuurstang remmechanisme: je remt dan door het stuur van je af te duwen ipv een remhendel in te moeten knijpen.

Een stuurstang remmechanisme meteen monteren was echter nog niet nodig en zou nodeloze kosten met zich meebrengen, maar hij wilde de fiets hier in de werkplaats er wel vast op voorbereiden met de loop van de remkabels etc.: dan zou later het stuur vervangen een fluitje van een cent zijn en gewoon bij mij thuis kunnen gebeuren. De versnellingshendels werden nog even naar links verplaatst en toen waren pasfiets en ik klaar voor een proefrit!

[b:1m2bqkhd]Proefrit[/b:1m2bqkhd]
De hoogte van het stuur bleek ideaal, alsmede de traphoek (ingesteld met de trapkrank). De fiets reageert snel en is stabiel, ook met scherpe bochten -hoewel ik dan wel moet oppassen niet zijdelings van de fiets te schuiven (maar alleen op hoge snelheid hoor: ik ben een dolle hond hé :lol: ). De rubber (zadel)vering is redelijk (een 6) en de hulpmotor pakt goed op (een 8!): zodra je begint met trappen komt de hulpmotor erbij en brengt je op snelheid. Stop je met trappen dan komt de hulpmotor in vrijloop. Met een + en - knop op een besturingskastje kun je de snelheid van de hulpmotor regelen en met de mechanische versnellingshendels de 14 versnellingen in de derailleur. Actieradius puur op de accu is zeker 35km, trap je mee dan haal je er meer uit -maar omdat ik ALS had was zijn advies dat ik de krachtoverbrenging aan de motor zou overlaten; zware belasting is niet goed voor mijn spieren.

[b:1m2bqkhd]Werkplaats[/b:1m2bqkhd]
Willem merkte mijn interesse in de techniek en nam me mee naar zijn werkplaats naast de 'koeienstal'. In een gigantische ruimte (oude kippenstal :mrgreen: ) stonden een aantal werktafels opgesteld -aangepast op zijn gehandicapte werknemers maar erg praktisch en professioneel uitgevoerd -in het geheel niet lijkend op een Weener werkplaats ;-) , was hij bezig met 2 nieuwe prototypes, waaronder een twee-persoons driewiel fiets en liet hij een flinke indruk op mij achter. Dit was geen hobby werkplaats, maar een heuse fietsfabriek waar louter driewielige Lotussen en Lambourgini's met de hand werden gemaakt! :o

[b:1m2bqkhd]Evaluatie[/b:1m2bqkhd]
Al met al niet slecht, en als ik zeg niet slecht bedoel ik eigenlijk 'bijzonder goed', want ik ben nogal kritisch :mrgreen:
Idealiter zou het kuipstoeltje iets beter gevormd mogen zijn op mijn lichaam, zou (naar mijn gevoel) de kracht van de trapmotor proportioneel moeten zijn met de trapsnelheid van mijn benen in combinatie met de gekozen versnelling (soort 'intelligent pookje'). Verder werkte de verlichting op een wieldynamo en dat zou ik ook liever rechtstreeks op de accu hebben, evenals het terugvoeren van remenergie naar de accu voor een groter bereik (techneut hé) -maar dan weten jullie ook meteen hoe 'kritisch' ik ben :mrgreen: : Er zijn altijd verbeterpunten te bedenken, en dat zet me ook aan het denken: dit heeft de potentie van een nieuw hobby project!

De basis van de fiets is echter IDEAAL: het fietsframe is erg stijf en van licht en duurzaam aluminium, het voorwiel is inschuifbaar te maken voor transport achterin een auto met neerklapbare achterstoelen/bank -of met een aangepaste fietsendrager 'gewoon' op de trekhaak, het gewicht is laag -zodat de fiets voor en achter gemakkelijk te tillen is, de trapas is van roestvrij staal en heeft een differentieel werking -zodat beide achterwielen met verschillende snelheid kunnen draaien (noodzakelijk in bochten) en achter het zadel is een zee van ruimte voor een bagagerek oid.

Verder slipt het gemotoriseerde voorwiel niet door bij het wegrijden zoals ik heb gezien bij de E-Wheeler van Philippe, en zelf heb meegemaakt bij de Speedy-Elektra. Dat kwam omdat er bij deze 'hulpmotoren' eigenlijk te weinig druk op het wiel stond. Bij de USVA fiets ligt het zwaartepunt verder naar voren, zodat op het voorwiel wél voldoende druk staat; "goed genoeg om ook mee in de bergen te rijden" zei Willem - en als Poolse bergwandelaar klonk dat als muziek in mijn oren! :P

[b:1m2bqkhd]Keuze en condities[/b:1m2bqkhd]
We hebben een occasion uitgezocht welke aan 8 van de 10 eisen voldeed, zodat de aanpassingskosten gering zouden zijn. Hulpmotor en Li-Ion accu krijg ik sowieso nieuw omdat de slijtage van 2e hands nooit goed te beoordelen is. Verder krijg ik -ook op een occasion- 3 jaar volledige garantie en een [b:1m2bqkhd]terugkoop regeling[/b:1m2bqkhd]: de fiets schrijft 2% per maand af (20% per jaar) en besluit ik hem na 1 jaar niet meer te willen/kunnen rijden dan krijg ik 80% van de aanschafwaarde terug! Als je bedenkt dat je 30-50% van de fiets ook nog eens kunt aftrekken bij de belasting als 'bijzondere voorzieningen', dan is dat een win-win situatie! :D

Ik krijg binnenkort een offerte thuis, gebaseerd op de occasion die we hebben uitgezocht. Vanwege de hulpmotor en enkele accessoires die ik heb gekozen valt die duurder uit als de prijs die op hun website staan ( http://www.usva-bikes.com ), maar kan ik wel de komende 12 jaar vooruit! :lol:

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 15 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Hoi Jos,
Maar met die rode 'pak maar in en dan neem ik hem mee' kom je daar niet zo gemakkelijk weg hoor! :lol:

Willem zet je op en pasfiets en gaat kijken waar de fiets aan moet voldoen zodat je er zo lang mogelijk mee kunt blijven rijden. Ikzelf had een blauwe occasion van 500 euro in gedachten toen ik daar binnen stapte, maar die had een voor mij ongeschikt remsysteem (je moet licht bedienbare schijfremmen hebben om zo lang mogelijk met de hand te kunnen remmen -voor zover je dat nog kunt), een verkeerd stuur (te laag) en nog wat van die zaken.

Omdat ik bepaalde aanpassingen toch wel noodzakelijk vond zijn we op een andere occasion uitgekomen -die die voorzieningen wel grotendeels had, en die wordt nu verder aangepast (oa voorzien van een hulpmotor). Al met al ben ik wel vele malen duurder uit dan ik voor ogen had, maar Willem had goede argumenten en met belastingaftrek en de terugkoopregeling vind ik het toch een goede koop en ben ik er dus voor gegaan.

Nu kom de hamvraag: is Willem een goede verkoper, of een betrokken man die je wil behoeden voor een miskoop :roll: Over een paar maanden kan ik je het antwoord geven, misschien is hij wel beide :lol: maar laat je niet teveel door de prijs alleen leiden, luister naar zijn mening en vel dan je oordeel.

Succes in Holten en laat je bevindingen hier horen!
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 18 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

[quote=""usva-bikes":36uxkphh][b:36uxkphh]Van[/b:36uxkphh]: Info usva-bikes [mailto:info@usva-bikes.com]
[b:36uxkphh]Verzonden[/b:36uxkphh]: maandag 18 juni 2012 11:24
[b:36uxkphh]Aan[/b:36uxkphh]: 'Dick Spierings'
[b:36uxkphh]Onderwerp[/b:36uxkphh]: Afleveren / ophalen van de fiets

Goedemorgen heer Spierings,

Uw driewielligfiets is klaar deze mag opgehaald worden.
Ook is er een mogelijk dat wij de fiets bij U afleveren, dit zou dan aanstaande donderdag 21 juni kunnen tussen 10.00 – 12.00 uur.

Graag hoor ik voor welke mogelijkheid U kiest.

Met vriendelijke groet,

Usva Team
Kim

Sangeldijk 16
7451 MG Holten
T. 0548 - 37 49 50
F.0548 - 37 49 55
W. http://www.usva-bikes.com [/quote:36uxkphh]
Ik kan haast niet wachten... :D

Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 18 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Deze llijkt mij wel wat alleen heb ik ooit 1 keer met mijn vrouw samen op een tandem gezeten en dat was geen succes :lol: :lol: dus toen maar weer overgestapt op aparte fietsen.

Gr, Peet.

[quote="Lia":36o0honk]Groot gelijk, maar zo kan het ook nog ;)


Groetjes, Lia[/quote:36o0honk]
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 23 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Nou mensen,
Dag twee met mijn driewiel ligfiets zit erop, net als de eerste 24 km. De hond ligt voor het eerst sinds maanden weer heerlijk uitgeput in de mand! :lol:

Willem is hem zelf komen brengen en heeft heel wat uitleg gegeven over het onderhoud. Mijn uitvoering heeft 7 naafversnellingen achter en twee bladen voor. De banden zijn keihard opgepompt (6 bar), maar daardoor rolt de fiets wel als een biljartbal over het laken!

De motor pakt snel en goed op en zorgt dat ik nauwelijks kracht hoef te zetten. Topsnelheid is 20km/uur, maar dat is snel genoeg met bandjes van 6 bar! Puntjes:
[list:nqffmfqo][*:nqffmfqo]Door de 6 bar schudt de fiets behoorlijk, maar maakt het rijden ook sportief. Die andere gebruiker heeft zijn banden laten vervangen door normale fietsbanden. Gaat wel ten koste van zijn actieradius, maar geeft wel meer comfort - is iets voor te zeggen.[/*:m:nqffmfqo]
[*:nqffmfqo]Ik kom regelmatig scheef op het zadel te zitten door het vele schudden. Het zadel (lumbaal zitje) mag van mij wel wat beter voorgevormd zijn, maar dat is misschien nog even wennen. De zithoek is echter prima, ik voel geen beknelling op de borst of in de buik en heb ook geen last van een stijve nek.[/*:m:nqffmfqo]
[*:nqffmfqo]Het hevelremstuur werkt boven verwachting goed, maar mag van mij wel wat 'scherper' afgesteld worden. [/*:m:nqffmfqo]
[*:nqffmfqo]De motor laat zich goed regelen, maar op topsnelheid trappen mijn benen 'in de lucht'; een beetje weerstand is toch wel prettig zodat je je voeten in de pedalen kunt vastzetten, nu springen ze er wel eens uit.[/*:m:nqffmfqo]
[*:nqffmfqo]Fietspoortjes kun je niet zittend op de fiets passeren, omdat het stuur niet dwars te zetten is: rijdend op de fiets heb je dus een te grote draaicirkel (jammer...)
[/*:m:nqffmfqo][/list:u:nqffmfqo]

Klein minpuntje -maar wel menselijk- is dat Willem de acculader was vergeten :lol: : ik kon dus maar 35 km rijden en dan was het op :o Willem kroop echter meteen in de telefoon en de volgende dag kwam de lader alsnog met de post.

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 23 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

En wat kosten hij uiteindelijk :?: :mrgreen:

Groetjes, Peet.

[quote="dspier":2e1grniw]Hoi Jos,

Nu kom de hamvraag: is Willem een goede verkoper, of een betrokken man die je wil behoeden voor een miskoop :roll: Over een paar maanden kan ik je het antwoord geven, misschien is hij wel beide :lol: maar laat je niet teveel door de prijs alleen leiden, luister naar zijn mening en vel dan je oordeel.

Succes in Holten en laat je bevindingen hier horen!
Dick[/quote:2e1grniw]
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 24 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Veel! :mrgreen:

Jij bent een echte Hollander hé :lol:

Ik ga Willem hier niet in zijn drie wielen rijden door exacte bedragen te noemen, maar enkele duizenden euro's ben je toch wel even kwijt. :o

Ik zeg 'even' want als je verder kijkt dan je portemonnee diep is dan zie je [list:1950qtjs][*:1950qtjs]dat je over precies een jaar 42% terugkrijgt van de belasting [/*:m:1950qtjs][*:1950qtjs]je fiets elk jaar 20% devalueert, met andere woorden:
als je de fiets na een jaar weer zou inleveren er 80% van USVA voor terugkrijgt (minus 212 euro afstel- en opknapkosten). Het jaar daarop 60%, na 3 jaar nog steeds 40% enz. Dit krijg je zwart op wit![/*:m:1950qtjs][/list:u:1950qtjs]
Rijd ik die fiets dus 2 jaar (en lever ik hem dan weer netjes in - normale slijtage mag) dan maak ik dus 2% winst op die paar duizend euro die ik nu investeer. :P
Net iets minder dan dat de bank me geeft als ik het op de spaarrekening laat staan, en intussen heb ik wel mooi twee jaar gratis gefietst!
(Je bent wel altijd die 212 euro kwijt - zie dat maar als 'administratiekosten' ;-) )

Natuurlijk doe ik het daar niet voor, maar ik wil maar aantonen dat -als je de investering kunt missen- je je geld later grotendeels weer in je zak terugkrijgt!

Prove me wrong... 8-)

Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 24 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

ja normaal heb ik maar een half woord nodig maar ook dat laat me nu even in de steek :)
aardig rekensommetje, denk je dat het klopt? :lol: moet haast wel want daar is goed over nagedacht :mrgreen:
maar ik ben bang dat het bij mij iets goedkopers word, misschien een ouwe bakfiets met een JLO motortje er op :lol: ken je ze nog :?:
maar ook die zijn tegenwoordig onbetaalbaar.
doe Willem de groeten ;)

Gr, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 26 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Volgens mij is het systeem voor de elektrische aandrijving ( VTS electric bike systems (pdf) ) hetzelfde als op de E-Wheeler van Philippe en zoals gebruikt op 'gewone' elektrische fietsen.


Ik heb nog een ander bedrijf gevonden dat dit systeem toepast op zijn 'special bikes' en dat is ROAM ( http://www.roam.nl ).


Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 26 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Ik ga ook voor een fiets kijken maar het moet natuurlijk iets bijzonders zijn anders lazer ik er af als me armen zwakker worden. ik ga er dus nog steeds vanuit dat me benen het voorlopig nog gewoon blijven doen.
ik ben de afgelopen 25 jaar niet zo fietser meer maar met zo hulpmotor moet het wel lukken. ik moet gewoon beweging hebben want dat schiet er de laatste erg bij in.
en als ik er een heb Dick dan gooi ik hem op het dak van me auto en kom ik naar je toe, doen we even de ronde van Braband. kijken of ik kan winnen tegen zo hieper modern ding :lol:

Gr, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Lia - 26 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Koffie staat klaar voor de speedfietsers :lol:

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 26 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Huh, ik zal kijken of 'tie mee kan, maar ik ben bang dat ik hem een paar daagjes kwijt zal zijn. :oops:

Er is iets met de accu/regelaar: die is al 4x spontaan 'op zwart' gegaan en dan laat de moor het afweten. Oorzaak onbekend, maar ik moest afstappen, het contact even uit- en aanzetten en dan ging hij weer.

Is niet goed en garantie natuurlijk, maar Willem wil de fiets 3 juli komen ophalen (want de 4e kon ik niet :lol: )
Als het goed is krijg ik hem dan vrijdag de 6e weer terug, maar het blijft balen... :cry:

Ik heb er vandaag weer 15km op zitten: kan ik dadelijk weer heerlijk slapen!

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 27 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

[quote="Peet":1u9n5msi]maar ik ben bang dat het bij mij iets goedkopers word, misschien een ouwe bakfiets met een JLO motortje er op :lol: ken je ze nog :?:
maar ook die zijn tegenwoordig onbetaalbaar.[/quote:1u9n5msi]Mijn broer heeft nog een bakfiets met een C50 (Honda 4 takt) in goede conditie.

Toch kan ik dat niet aanraden: ik merk dat mijn rompstabiliteit ook achteruit gaat en dan heb je niks aan een zadel zonder rugsteun; als je een keer flink moet remmen kukel je gewoon voorover -tenzij je nog sterke armen hebt.

In de ligfiets zit ik ietwat achterover, net als in de auto. Het enige probleem dat ik daar heb is dat ik er in de bocht wel eens zijdelings af wil schuiven, maar wat wil je als je op 2 wielen door de bocht gaat :mrgreen:

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 28 juni 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Nou dat lijkt me gaaf zo bakfiets, dat brengt me terug naar oude tijden dan rij ik achter je aan en kan als veegwagen dienen als je accu het weer begeeft :lol: nee dat gaat op den duur niet werken he als me armen slapper worden. dan moet ik me helemaal vast laten sjoren voor ik even weg kan :)
als ik remmen en ik kan me niet meer vasthouden dan lig ik zelf in de bak. dat is toch eng als dat ding ervandoor gaat en er zit niemand meer aan het stuur :shock: :o :lol:
Ik kijk wel verder :mrgreen:

Groetjes, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 08 juli 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Nou mensen,
Ik heb mijn fiets weer terug. Ze hebben er een ander voorwiel met nieuwe motor in geplaatst en ontdekt dat er een contactblokje in de regelaar niet goed was. Daardoor hebben ze ook de regelaar vervangen.

Omdat ik ook klaagde over het feit dat de fiets niet in onze auto paste (terwijl Willem dat wel aangaf na een blik op ons zwarte vehikel te hebben geworpen) hebben ze het zitje deelbaar gemaakt: ik kan nu de 'hoofdsteun' van het zadel trekken zodat de fiets minder hoog wordt en dus door de achterklep van onze Mazda Premacy kan. Ook hebben ze nog een andere aanpassing gemaakt waardoor ik het voorwiel dwars kan zetten zonder het stuur te moeten draaien - scheelt ook weer 20cm ruimte!

Over meewerken en meedenken niks dan lof, alleen werd me wel 10x de vraag gesteld of ik mijn fiets niet wilde brengen en ophalen; dan konden we de zaken eens goed doorspreken. Nou snap ik dat wel, want Holten ligt niet direct naast de deur, en Rosmalen vanuit Holten natuurlijk ook niet :mrgreen: , maar garantie is garantie en deze jongen had weinig zin (en tijd) om 2x 300km te gaan rijden om zijn fiets te brengen en te halen. Dat uitgelegd was het uiteindelijk ook geen probleem en kwamen ze de fiets netjes halen en weer brengen.

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 10 juli 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Gaaf ding Jos. veel rijplezier.

Gr, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 11 juli 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Ja, ziet er mooi uit!

Je hebt hetzelfde schakelmechanisme en remhevelstuur als ik heb.

Alleen ...ik mis de hulpmotor en de accu, kan dat kloppen? :roll:

Groetjes en fiets ze!
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 11 juli 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Dat is rap, ziet er goed uit. Zit er wel een veligheidsriem :?:
Veel plezier er mee.

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 15 juli 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

30km/uur? :o

Dat is erg snel op zo'n ligfiets! Vergeet niet dat je met het zwaartepunt wel hoog boven de wielen zit; ik ben al een keer omgeslagen met het nemen van een haakse bocht bij nog geen 10km/uur :oops:

Ik vind een comfortabele snelheid 15-20km/uur, dan durf ik ook nog eens een ruk aan het stuur te geven. :mrgreen:

Een veiligheidsgordel zou ik niet aanraden; die krijg je niet los als je met de fiets op zijn kant ligt, bovendien is de kans er voorwaarts uitgeslingerd te worden door de achterover zitpositie ook erg klein. Maar een dieper zitje kan ik wel aanraden: soms schudt de fiets zo veel (ik moet wel hard he, dat zit in mijn genen :mrgreen: ) dat je zijdelings uit het zitje trilt. Even stoppen met trappen, een 'wig' vormen met beide benen en je rug en je tilt je zitvlak op om weer goed in het zadel te landen.

Groetjes en veel rijplezier!
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 06 september 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Tijd voor een update.
Ik heb sinds de reparatie eigenlijk nauwelijks meer gereden vanwege de vakantie en mijn PEG plaatsing. Alleen een rondje IJsselstein , wat wel prima is bevallen!

In totaal had ik er nog maar 130km opzitten en dat is te weinig - zeker nu het nog zo'n lekker weer is! Tijd voor wat meer ritjes dus, ik zat toch maar thuis te wachten op het volgende bezoek van Buurtzorg om mijn sonde door te spoelen (tussen de bezoeken door heb ik slechts 2,5 uur - maar dat is genoeg voor een ritje!).

Mijn bevindingen:[list:2k9zdjxe][*:2k9zdjxe]vanwege de starre houding in het zitje is een achteruitkijkspiegel geen overbodige luxe, die laat ik dus monteren[/*:m:2k9zdjxe][*:2k9zdjxe]de fiets heeft 'wielrenbandjes': keihard opgepompt (6 bar) voor weinig rolweerstand. Hierdoor loopt de fiets heel licht, maar als je een uur over rammelende klinkers moet (en die hebben we veel in Brabant) dan gaat het snel draaien voor je ogen (letterlijk!) :shock: [/*:m:2k9zdjxe][*:2k9zdjxe]Een neksteun/hoofdsteun is vanwege de heftige trillingen ook noodzakelijk (op asfalt geen last van, maar op klinkers des te meer!)[/*:m:2k9zdjxe][*:2k9zdjxe]Van de week reed ik omhoog uit de keldergarage onder het appartementencomplex van mijn moeder en protesteerde de motor heftig: ook deze motor is helaas niet goed (mijn oude motor had hier geen problemen mee!). Ook loopt de accu te snel leeg, maar dat kan ook komen door de slechte motor (die teveel stroom trekt).
USVA-bikes gemaild en ze komen hem de 17e weer ophalen om te kijken wat er nu weer is. :-( [/*:m:2k9zdjxe][/list:u:2k9zdjxe]

Maar Miranda... mocht je mij ziet fietsen dan zul je iets als op onderstaande foto's aantreffen (maar dan wel warmer gekleed ;-) )
[attachment=1:2k9zdjxe] 2012-08-18 20.39.40.jpg [/attachment:2k9zdjxe]
[attachment=2:2k9zdjxe] 2012-08-18 20.46.42.jpg [/attachment:2k9zdjxe]
[attachment=0:2k9zdjxe] 2012-08-31 16.06.43.jpg [/attachment:2k9zdjxe]

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 08 september 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Hoi Dick.

Wel een mooie fiets maar is hij alweer kapot, straks is het mooie weer over en heb je er niks meer aan. wie zegt dat het bij het volgende mooie weer nog mogelijk is :?: :(
nou ben jij een bikkel en je gaat wel door, maar eigenlijk vind ik de ophaal service te lang op zich laten wachten.
Het zou zo moeten zijn, Pech, Bellen, Ophaaldienst, en jou thuisbrengen, hee dat lijkt de A.N.W.B wel :lol:

gaat je hond altijd mee op de fiets :?: lachen man :lol:
die van mij komt niet eens op schoot zitten hier op de bank, ja als die wat van me nodig heeft of even lekker in me handen wil knabbelen :x
gelukkig doet hij dat bij iedereen anders zou je nog denken dat hij een hekel aan me heeft :lol:

Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 02 oktober 2012

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Hoi Peet,
De fiets was voor de 3e keer kapot gegaan: ze zijn hem de 17e komen halen en 3 dagen later had ik hem weer terug: de stroomkabel naar de motor had klem gezeten in een holle naafmoer en gaf af en toe sluiting. Daardoor liep de accu snel leeg en presteerde de motor onvoldoende.

De 20e kreeg ik hem dus alweer terug, met een linkerspiegel, zachtere banden en een flexibelere demper gemonteerd. Dit scheelde inderdaad enorm in het trillen! Ter plekke hebben ze mijn neksteun aangemeten en gemonteerd en ik kon weer rijden ...dacht ik.

Helaas, ver kwam ik niet! :( De monteur was net vertrokken en ik ging trots en vol goede moed met mijn aangepaste fiets naar de fysio. Toen ik een dik uur later mijn straat weer inreed viel de fiets weer uit! Ik was een beetje :evil: , zul je wel begrijpen.

De laatste meters met 'pure lijfkracht' afgelegd en mijn vrouw is boos in de telefoon geklommen ...en dat hielp :lol: De volgende dag stonden ze weer voor mijn deur en hebben ze geconstateerd dat er nog een kink in de kabel zat, niet één maar dus twéé sluitingen. In hun mobiele werkplaats hebben ze de kabel toen gerepareerd (dit keer met een stevige rubber krimpkous eromheen) en de controller vervangen - die was door de sluiting doorgebrand!). Ze deden dit allemaal met een diepe buiging en een :oops: hoofd van schaamte; het ging ze duidelijk aan het hart!

Inmiddels heb ik twee korte ritjes gemaakt en zo dadelijk weer een (naar de fysio). So far, so good... :?

Groetjes,
Dick

P.S. Vanwege het hele gedoe zijn ze wel 'vergeten' de rekening voor die spiegel, demper en neksteun te sturen -maar daar ga ik ze niet aan herinneren! :lol:
Nu maar hopen dat ze niet meelezen. :mrgreen:
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Keesesther - 06 april 2013

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Jammer dat ik dit forum niet eerder gevonden heb. Ik heb wel wat nuttige tlps voor mensen die willen blijven fietsen op een driewiel ligfiets. Ik rij al anderhalf jaar op een driewiel ligfiets die volledig wordt betaald door de WMO. Doordat ik mijn armen bijna niet meer kan gebruiken kon ik niet meer op een gewone fiets rijden. Eerst wilde ikzelf een driewiel ligfiets kopen. Mijn ergotherapeut wees mij erop dat ik het ook via de WMO kon aanvragen. De WMO is ervoor om mensen zolang mogelijk hun mobiliteit te laten behouden. Aangezien mijn benen nog redelijk goed waren was een driewiel ligfiets een heel goed hulpmiddel. Ook nu mijn benen minder worden kan ik er dankzij de hulpmotor nog prima mee uit de voeten. Onlangs zijn de handvaten aangepast omdat mijn handen van het stuur afgleden. Ik kan mijn handen nu in beugels leggen. Hoewel ik bijna geen kracht meer in mijn armen heb, kan ik nog heel goed sturen vanuit mijn romp. Ik zet vrij rechtop in een stoeltje. De kuipjes die je vaak op ligfietsen ziet, waarmee je echt ligt, vond ik onplezierig omdat ik daarmee in mijn ademhaling belemmerd werd.

Groeten,

Kees
avatar > Keesesther

starstar
Berichten: 52
Geregistreerd: 14 maart 2013
Woonplaats: Beverwijk

Reactie door dspier - 09 april 2013

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Hallo Kees,
Mooi dat jou gemeente de aangepaste fiets wil betalen. Ik heb een scootmobiel aangeboden gekregen en ben dus mobiel, redeneren ze!

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Keesesther - 18 augustus 2013

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Beste Jos
Het spijt me dat ik zo laat reageer. Ik ben niet zo'n frequente forumbezoeker. Ik heb foto's van de beugels aan mijn stuur maar helaas lukt het me niet om ze te plaatsen. Ik blijf het proberen.
Groeten Kees
avatar > Keesesther

starstar
Berichten: 52
Geregistreerd: 14 maart 2013
Woonplaats: Beverwijk

Reactie door dspier - 18 augustus 2013

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

hoi Kees,
foto's kun je met de knop 'bijlagen toevoegen' uploaden. Daarna kun je ze in je bericht plakken.

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Keesesther - 26 september 2013

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

[attachment=0:32n1aou5] IMAG2143.jpg [/attachment:32n1aou5][attachment=1:32n1aou5] IMAG2142.jpg [/attachment:32n1aou5]

Ik hoop dat dit een beetje duidelijk is.
Kees
avatar > Keesesther

starstar
Berichten: 52
Geregistreerd: 14 maart 2013
Woonplaats: Beverwijk

Reactie door Eagle-John - 08 maart 2014

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

[attachment=0:y3u17brq] P1410406.JPG [/attachment:y3u17brq]

Sinds okt 2013 rijd ik op een Sinner Comfort, aangeschaft met hulp v ALS op de Weg. Ben er erg blij mee! Nu nog zonder accu, wel klaaar voor traponderst.
Mijn handen en armen zijn ook erg zwak , daarom nu bar ends waar m'n handen aan hangen en armleuningen. En ik duw m'n remmen in;; inknijpen gaat niet meer...
avatar > Eagle-John

starstar
Berichten: 87
Geregistreerd: 02 februari 2012
Woonplaats: Breda

Reactie door Eagle-John - 08 maart 2014

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

[attachment=0:1nmjqfoq] P1410406.JPG [/attachment:1nmjqfoq]

Detailfoto: handremmen zijn met gele tuinslang 'gevoerd', en hebben bovenop een bal, die mooi in m'n handpalm past.
armsteunen, niet zichtbaar, zijn handig gebogen uit een verwarmingsbuis en eenvoudig met tiewraps, aan ach terzijde stoel bevestigd! :grin: :grin: Met dank aan een erg handige, goede vriend. :-)
avatar > Eagle-John

starstar
Berichten: 87
Geregistreerd: 02 februari 2012
Woonplaats: Breda

Reactie door steef - 01 september 2014

Re: USVA driewiel (lig)fietsen

Sinds een maand beschik ik over een Easy Rider met trapondersteuning en terug trap remmen. ( http://www.vanraam.nl )
In bruikleen gekregen van de WMO van Groesbeek. Daar ben ik heel gelukkig mee. De kracht in mijn benen wordt minder, maar de heuvels in dit dorp fiets ik nog zonder veel moeite op, dankzij de krachtige accu. En de fiets heeft een fijne rugleuning. Het heeft alleen acht weken levertijd gekost . Het is wel wennen aan zo’n driewielfiets als je vijftig jaar aan een gewone fiets gewend bent.
Steef
avatar > steef

star
Berichten: 35
Geregistreerd: 07 februari 2012
Woonplaats: groesbeek