hoezo wachten?

Bericht door Spica - 05 november 2012

hoezo wachten?

Beginnend in 1987, tijdens de aids-crisis, heeft FDA een reeks wettelijke bepalingen opgesteld voor uitgebreide toegang van nog-niet-goedgekeurde experimentele geneesmiddelen voor ernstige en levensbedreigende omstandigheden (vaak genoemd "compassionate use").

Voor levensbedreigende ziekten zoals ALS, heeft de FDA de bevoegdheid om een dergelijk middel toegang te verlenen tot de markt onder de volgende voorwaarden:

a) De patiënt of patiënten te behandelen hebben een ernstige of direct levensbedreigende ziekte of aandoening, en geen vergelijkbare of voldoende alternatieve therapie.

b) De potentiële patiënt voordelen moeten opwegen tegen de potentiële risico's van de behandeling en de potentiële risico’s zijn niet onredelijk groot in het kader van de ziekte of aandoening.

In FDA's 2009 re-codificatie, werd expanded access onderverdeeld in drie soorten programma’s op basis van groepsgrootte. Een patiënt kan nu toegang krijgen tot experimentele geneesmiddelen door het indienen van een "individuele patiënt" uitgebreide toegang aanvraag (IND of Investigational New Drug), of deel uitmaken van een "intermediate-size" groep IND of een "behandeling IND" voor een grote groep.

Echter, goedkeuring is altijd ter beoordeling van de FDA. En expanded access programma's vereisen ook veel papierwerk door de begeleidend arts en door een Institutional Review Board (een controle commissie)

Opmerking: Vanuit het perspectief van de bedrijven die de drug aanbieden, is er weinig zekerheid dat bijwerkingen die worden gemeld tijdens expanded access niet negatief werken op de kans van uiteindelijke goedkeuring.

Er zijn sinds die tijd maar weinig patienten via expanded access programma's geholpen. In de periode van 1986 tot en met 2009, was het gemiddelde jaarlijkse aantal personen met ingediende IND aanvragen erg klein.
Wanneer we deze patiënten optellen bij de groep patiënten die toegelaten werden tot klinische studies, is het duidelijk dat de overgrote meerderheid van de patiënten moet wachten tot drugs zijn goedgekeurd voordat toegang mogelijk is.

Hoe gaan de medici hiermee om?
Je hoeft niet veel medici te spreken om de dezelfde oude argumenten tegen expanded access te horen. "We weten niet zeker dat het geneesmiddel zal werken", "we moeten nog steeds meer bewijs hebben dat het geneesmiddel veilig is," of "we zijn niet zeker dat het geschikt is voor elke patiënt."
Dergelijke opmerkingen zijn gekmakend voor rationele patiënten met fatale ziekten die ervoor kiezen om opties die een ander pad bieden dan de 100% zekerheid op een vervelende dood te verkennen. De negatieve argumenten leiden tot de vraag of er niets anders is dan deze 100% zekerheid die nu geboden wordt.
Misschien is het meest gevaarlijke argument tegen vroegtijdige toegang tot een middel voor de patiënt berust op de gedachte dat expanded acces programma's een bedreiging zijn voor goede wetenschap. Sommige onderzoekers, met name zij die losgekoppeld zijn van de persoonlijke impact van de ziekte die zij bestuderen, zijn fervent tegenstander van expanded acces.
Hun grootste angst is immers dat expanded access programma's zouden kunnen concurreren met klinische studies voor de deelnemers.
We moeten rekening houden met het dilemma dat ontstaat wanneer stervende patiënten de 100% kans op het ontvangen van een werkelijk geneesmiddel in een expanded access programma gaan afwegen tegen een significante kans op het krijgen placebo als zij deelnemen aan een gerandomiseerde gecontroleerde trial.

Als er niets anders is, legt deze situatie de twijfelachtige ethiek achter gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT) in dodelijke ziekten met onvervulde medische behoefte lelijk bloot. Om relatieve werkzaamheid laten zien, zal de placebogroep het moeten doen zoals we verwachten dat niet-behandelde patiënten het doen: ze zullen slechter worden en misschien sterven voordat het proces eindigt. En om patiënten geïnteresseerd te houden in deze waanzinnige loterij, moeten we de mogelijkheid van het krijgen van een experimenteel geneesmiddel door middel van expanded acces natuurlijk tegengaan.

Wij denken dat dit een valse keuze is, we denken dat de medische ethiek eist dat de medische gemeenschap voor wat betreft de huidige patiënten moet inzien dat zij meer zijn dan eenmalige soldaten die worden opgeofferd in het proces van het bewijzen van klinische werkzaamheid ten gunste van de aandeelhouders van een producent. Patiënten kunnen worden toegestaan om levensreddende behandelingen te kiezen zonder in te boeten op de kwaliteit van lopende klinische ontwikkeling van het geneesmiddel. Speciale programma’s kunnen bijvoorbeeld worden opgezet voor patiënten die niet in aanmerking voor klinische studies.
In de meeste ALS studies zijn dat die patiënten met minder dan 70% van de normale geforceerde vitale capaciteit (ademhaling), patiënten die bi-pap gebruiken, CPAP of volledig ondersteuning van de ademhaling, de patiënten die voor het eerst symptomen hadden meer dan drie jaar geleden, of patiënten boven de 80 jaar oud.
Vrijwel elke "late stage" ALS patiënt zal niet in aanmerking voor onderzoek, maar duizenden vroeg stadium patiënten zijn ook niet in staat om deel te nemen in klinische studies, te wijten aan gebrek aan tijdige voorlichting, afstand van de onderzoekslocatie, of gewoon een beperkt aantal plaatsen in het proces.
Wat dacht je van deelnemers aan de proef die het goed deden in hun 6, 12 of 18 maanden durende deelname, maar dan niet het aanbod kregen van voortgezet gebruik? Of de ongelukkige patiënten die 6 of meer maanden van hun toch al verkorte leven te hebben doorgebracht in de onzekerheid van het krijgen van de placebo? Toegang door middel van expanded acces voor deze patiënten zou niet van invloed zijn op gelijktijdige klinische ontwikkeling.

In 2009 voegde de FDA de volgende verplichting om Expanded Access toestemming te verkrijgen toe aan de richtlijnen:

c) Het verstrekken van het experimentele geneesmiddel voor het gevraagde gebruik mag niet niet van invloed zijn op de inleiding, het verloop, of voltooiing van klinisch onderzoek ten behoeve van de marktgoedkeuring.

Dit laat veel ruimte voor de onverantwoordelijke argumenten tegen expanded access.
Maar het feit blijft, expanded access programma’s kunnen worden uitgevoerd op een wijze die niet interfereert met klinische ontwikkeling en kan deze zelfs versnellen.

De beste gelegenheid die we hebben om dit te bereiken ligt in het maken van expanded access programma's (EAP's) die een commercieel haalbare optie zijn voor producenten. Dit vereist coördinatie met de overheid, de ALS klinische gemeenschap, en patiënten zelf. Maar in het huidige fiscale klimaat, vereist het meestal een goed gepland fiscaal programma om ervoor te zorgen dat wat wij voorstellen in lijn staat met de farmaceutische bedrijven en hun aandeelhouders. Patiënten kunnen een commercieel bedrijf niet vragen aan liefdadigheid te doen.

ALS treat us now berekende dat een noodfonds van bescheiden omvang een pilot-programma van 50 deelnemers voor een periode van 6 maanden met een ALS middel kan sponsoren. Met minimale aanvullende fondsenwerving zou het noodfonds de toevoeging van honderden, zo niet duizenden patiënten dekken.

De tweede gelegenheid voor snellere toegang is versnelde toelating. In 1997 nam de FDA regels op voor vroegtijdige voorwaardelijke "versnelde goedkeuring" voor snelle dodelijke ziekten, maar tot op heden deze mechanismen zijn alleen van toepassing op antiretrovirale hiv-medicijnen en aan een handvol geneesmiddelen tegen kanker. We denken dat dit zolangzamerhand wel kan worden uitgebreid naar ALS.


We moeten ervoor zorgen dat ALS patienten niet het slachtoffer worden van een cult-achtige toewijding aan gerandomiseerde gecontroleerde trials (RCT), omdat er in veel gevallen geschikte alternatieven zijn.

Vertaald van ALS treatusnow en naar eigen inzicht aangevuld :grin:
groet
Hans
avatar > Spica

starstarstar
Berichten: 171
Geregistreerd: 03 november 2011
Woonplaats: Naaldwijk

Reactie door Bart - 06 november 2012

Re: hoezo wachten?

Een lang verhaal Hans, in hoeverre hebben wij hier in Nederland iets van doen met wat de FDA aan wettelijke bepalingen opstelt? Gelden deze ook in Nederland? Mogelijk zijn er al wettelijke bepalingen in Nederland op dit gebied, zo ja dan zou ik niet weten hoe deze luiden. Indien deze niet overeenkomen met die van de FDA dan moeten wij als belanghebbenden heel erg ons best gaan doen om de wettenmakers zover te krijgen dat ze die bepalingen gaan aanpassen c.q. wijzigen zodat deze wel overeen komen met die van de FDA lijkt mij. Hekaas heb ik geen bestuurlijke ervaring en zeker niet met wetgevers en overheden, kzou niet weten hoe dit aan te pakken. Bovendien lijkt me dat je daar erg veel energie en tijd in moet stoppen, iets waar we nou net veel gebrek aan hebben.
Maar toch slim van je om dit wereldkundig te maken.
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert

Reactie door Nautica - 06 november 2012

Re: hoezo wachten?

[quote="Bart":2jl43xgu]Een lang verhaal Hans, in hoeverre hebben wij hier in Nederland iets van doen met wat de FDA aan wettelijke bepalingen opstelt? Gelden deze ook in Nederland? Mogelijk zijn er al wettelijke bepalingen in Nederland op dit gebied, zo ja dan zou ik niet weten hoe deze luiden. Indien deze niet overeenkomen met die van de FDA dan moeten wij als belanghebbenden heel erg ons best gaan doen om de wettenmakers zover te krijgen dat ze die bepalingen gaan aanpassen c.q. wijzigen zodat deze wel overeen komen met die van de FDA lijkt mij. Hekaas heb ik geen bestuurlijke ervaring en zeker niet met wetgevers en overheden, kzou niet weten hoe dit aan te pakken. Bovendien lijkt me dat je daar erg veel energie en tijd in moet stoppen, iets waar we nou net veel gebrek aan hebben.
Maar toch slim van je om dit wereldkundig te maken.[/quote:2jl43xgu]

Ik kreeg vorige week te horen in het AMC van de revalidatie arts dat wanneer er een FDA approval is dat het dan eerst nog Europees goedgekeurd moet worden maar dat er dan wel wegen zijn om er via een omweg aan te komen. Al worden ze dan niet vergoed door de zorgverzekering.
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Spica - 06 november 2012

Re: hoezo wachten?

klopt helemaal.
Wij hebben te maken met de europese autoriteit en met het ministerie van VWS.
Daar hebben we vorige week gezeten voor overleg.
Ik hoop dat daar wat uitkomt.
Zeker moeten we ons inspannen om de regels aangepast te krijgen. Daar wordt aan gewerkt.
Merkwaardig is dat de mensen van VWS waar we mee hebben gesproken nut en noodzaak onderschrijven, maar het lijkt hen moeilijk om iets voor elkaar te krijgen.
Wat wel goed is is dat de europese en US regels heel erg op elkaar lijken, maar alleen andere namen kennen. persoonlijke IND = Named patiënt hier.
Daar moeten we gebruik van gaan maken.
Over de vergoedingen. Het ligt in de bedoeling dat in de toekomst verzekeraars geneesmiddelen op basis van expanded acces wel gaan vergoeden.
Voorlopig is het nog niet zover en ben je aangewezen op alternatieve manieren om ergens aan te komen.
Die zijn er, alles is te koop....

groet
Hans
avatar > Spica

starstarstar
Berichten: 171
Geregistreerd: 03 november 2011
Woonplaats: Naaldwijk

Reactie door Nautica - 06 november 2012

Re: hoezo wachten?

[quote="Spica":84crxor8]klopt helemaal.
Wij hebben te maken met de europese autoriteit en met het ministerie van VWS.
Daar hebben we vorige week gezeten voor overleg.
Ik hoop dat daar wat uitkomt.
Zeker moeten we ons inspannen om de regels aangepast te krijgen. Daar wordt aan gewerkt.
Merkwaardig is dat de mensen van VWS waar we mee hebben gesproken nut en noodzaak onderschrijven, maar het lijkt hen moeilijk om iets voor elkaar te krijgen.
Wat wel goed is is dat de europese en US regels heel erg op elkaar lijken, maar alleen andere namen kennen. persoonlijke IND = Named patiënt hier.
Daar moeten we gebruik van gaan maken.
Over de vergoedingen. Het ligt in de bedoeling dat in de toekomst verzekeraars geneesmiddelen op basis van expanded acces wel gaan vergoeden.
Voorlopig is het nog niet zover en ben je aangewezen op alternatieve manieren om ergens aan te komen.
Die zijn er, alles is te koop....

groet
Hans[/quote:84crxor8]
Uiteindelijk draait het allemaal om dat kut geld.. Pffff tegenwoordig is dat virtueel geld.. daarvoor waardepapier en metalen.
Wanneer het je interesseert moet je een deze video bekijken. ff gaan zitten duurt geloof ik 2 uur. http://www.youtube.com/watch?v=U25AtWcERko
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Spica - 07 november 2012

Re: hoezo wachten?

Tja, alles draait om geld.
Gelukkig worden patiënten zich steeds meer bewust van de ondergeschikte rol die ze spelen in het hele onderzoeksgebeuren.
Zo kan Biogen een miljardenomzet realiseren als dexpramipexole wordt goedgekeurd.
De durfkapitalisten die geld steken in pharma's zullen dan rijkelijk worden beloond.
De ALS patiënt die als proefkonijn de placebo kreeg en al die tijd achteruit ging heeft hiervoor geleden en ingeleverd.
De inclusiecriteria zo gesteld dat de kans op statistisch significant succes optimaal is.
De wetenschappers die zich voor dit karretje lieten spannen kloppen zich op de borst en publiceren.
Het is allemaal prachtig, maar we moeten ervoor gaan zorgen dat patiënten het middel zo snel mogelijk gaan krijgen.
Ook al is de fase 3 trial nog niet uitgevoerd.

Ik ben niet zuur hoor, ik snap alleen steeds beter hoe het werkt.

Groet
Hans
avatar > Spica

starstarstar
Berichten: 171
Geregistreerd: 03 november 2011
Woonplaats: Naaldwijk

Reactie door Arwi - 09 november 2012

Re: hoezo wachten?

Beste Hans, ik lees je berichten met veel belangstelling, je timmert flink aan de weg, hulde! Je schrijft:
[quote:3uqj622u]Het is allemaal prachtig, maar we moeten ervoor gaan zorgen dat patiënten het middel zo snel mogelijk gaan krijgen.
Ook al is de fase 3 trial nog niet uitgevoerd.[/quote:3uqj622u]
Hoe kunnen we dat bereiken? Ik vind het niet te verteren dat er kennelijk een werkzaam middel is maar dat we er niet aan kunnen komen. Daarom heb ik vorige week Knopp en Biogen domweg gevraagd om Dexpramipexole, maar van de vraag van 1 sukkel worden ze natuurlijk niet warm of koud (Knopp reageerde begripvol maar stuurde de vraag door naar Biogen, van Biogen nog geen antwoord). Ik overweeg ook een aanvraag o.g.v. compassionate use, maar of dat zin heeft, geen idee. Maar je moet toch wat. Bij het UMC zeiden ze dat er in ons landje vast wel een lobby op gang zal komen als de fase 3 testresultaten positief zijn. Ik ben daar niet gerust op en merk er nog weinig van, jij misschien wel?
Groeten
Arwi
avatar > Arwi

starstarstarstar
Berichten: 333
Geregistreerd: 16 juni 2012
Woonplaats: Teteringen (Breda)

Reactie door Spica - 11 november 2012

Re: hoezo wachten?

Hoi Arwi,
Nee, ik merk er nog niks van.
Maar ik denk dat de enige manier is de publieke opinie aan te spreken en wegen te zoeken om regels aangepast te krijgen.
Een initiatief als mytomorrows.com is daarom heel goed.
Andere initiatieven zoals treatusnow en accestomedicine.co.uk zijn goede patientenacties.
Mytomorrows is een bedrijf met doelstellingen en een budget, op korte termijn het meest kansrijk.
Het enige wat we als patienten kunnen doen is heel veel lawaai maken!

Groet
Hans
avatar > Spica

starstarstar
Berichten: 171
Geregistreerd: 03 november 2011
Woonplaats: Naaldwijk

Reactie door Arwi - 24 november 2012

Re: hoezo wachten?

Biogen heeft geantwoord op mijn vraag om Dexpramipexole. Het antwoord is zoals verwacht: doen we niet.
Uit het antwoord: [quote:4bc5a4fw]Until the data are fully analyzed and understood, we feel we do not have enough information about the compound’s safety and efficacy to ethically provide it to patients outside of a clinical trial. We are focused on the needs of ALS patients and understand the urgent need for treatment and the importance of time. [/quote:4bc5a4fw]
Ze vinden het ethisch niet verantwoord om Dex alvast beschikbaar te stellen. Ik vind het echter ethisch niet verantwoord om het [b:4bc5a4fw]niet[/b:4bc5a4fw] vrij te geven :( .
Maar ja. Groeten,
Arwi
avatar > Arwi

starstarstarstar
Berichten: 333
Geregistreerd: 16 juni 2012
Woonplaats: Teteringen (Breda)

Reactie door Nautica - 24 november 2012

Re: hoezo wachten?

[quote="Arwi":2k4hz30a]
Ze vinden het ethisch niet verantwoord om Dex alvast beschikbaar te stellen. Ik vind het echter ethisch niet verantwoord om het [b:2k4hz30a]niet[/b:2k4hz30a] vrij te geven :( .
[/quote:2k4hz30a]
Dat lees ik iets anders: ze vinden het etisch niet verantwoord om medicatie te verstrekken ZONDER dat alle testresultaten volledig geanalyseerd zijn.

Uit eerdere berichten zouden de resultaten medio december bekend worden gemaakt
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Peet - 24 november 2012

Re: hoezo wachten?

[quote="Nautica":1nwy4vnb][quote="Arwi":1nwy4vnb]
Ze vinden het ethisch niet verantwoord om Dex alvast beschikbaar te stellen. Ik vind het echter ethisch niet verantwoord om het [b:1nwy4vnb]niet[/b:1nwy4vnb] vrij te geven :( .
[/quote:1nwy4vnb]
Dat lees ik iets anders: ze vinden het etisch niet verantwoord om medicatie te verstrekken ZONDER dat alle testresultaten volledig geanalyseerd zijn.

Uit eerdere berichten zouden de resultaten medio december bekend worden gemaakt[/quote:1nwy4vnb]
Komen die 2 antwoord analyses niet op het zelfde neer :?: volgens mij wel.
Het schijnt in ieder geval iets te doen anders had het er al lang weer uit gelegen en dan vind ik als patiënt dat de schijnende gevallen zelf de keus moeten mogen maken of ze er aan beginnen of niet. vallen de bijwerkingen tegen dan komt het toch niet op de markt.

Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis