Gelezen in de Gelderlander op 20/06/2012

Bericht door Hans van catja - 20 juni 2012

Gelezen in de Gelderlander op 20/06/2012

Kankermedicijn is mogelijk van nut bij ALS.

Een vijftig jaar oud medicijn tegen kanker,het middel CISPLATINE,
is mogelijk in te zetten tegen ALS.
Deze tot nu toe ongeneeselijke zenuwziekte ontstaat mogelijk
doordat moleculen van een enzym samenklonteren.
CISPLATINE gatt dit klonteren tegen,blijkt uit laboratoriumproeven.
Verder onderzoek moet uitwijzenof CSIPLATINE het proces van ALS patienten echt beinvloedt.

Nou weer iets nieuws , wie weet er al iets over??

Groetjes, Hans 'van Catja'
avatar > Hans van catja

star
Berichten: 46
Geregistreerd: 02 maart 2012

Reactie door Dick - 20 juni 2012

Re: Gelezen in de Gelderlander op 20/06/2012

Waarschijnlijk naar aanleiding van onderstaande publicatie:
http://www.news-medical.net/news/20120614/Study-shows-how-cisplatin-prevents-clumping-of-hSOD1-linked-to-ALS.aspx


Bijbehorende Google-vertaling:
[quote:3sy2iqeb][b:3sy2iqeb][size=125:3sy2iqeb]Studie laat zien hoe cisplatine voorkomt samenklontering van hSOD1 gekoppeld aan ALS [/size:3sy2iqeb][/b:3sy2iqeb]
Gepubliceerd op 14 juni 2012 05:59 AM · No Comments

Een lange-gebruikte anti- kanker medicijn kan een startpunt om nieuwe behandelingen voor de ongeneeslijke zenuwaandoening bekend als de ziekte van Lou Gehrig of amyotrofe lateraal sclerose (ALS) te ontwikkelen, zijn wetenschappers rapporteren. Hun onderzoek laat zien hoe het geneesmiddel voorkomt klonteren van een enzym gekoppeld aan ALS verschijnt in het tijdschrift van de American Chemical Society.

Lucia Banci, Ivano Bertini en collega's uitleggen dat ALS een progressief verlies van spiercontrole als de zenuwen die de bewegingen van het lichaam verwelken en sterven veroorzaakt. Patiënten zwak en hebben moeite met slikken en ademhalen, en de meeste sterven binnen drie tot vijf jaar na de diagnose. Hoewel sommige ALS gevallen zijn erfelijk en in de familie, ongeveer 90 procent zijn "sporadisch", waarbij de oorzaak onbekend. Sommige onderzoeken koppelingen sporadische ALS te klonteren van een anti-oxidant enzym hSOD1. De auteurs onderzocht of cisplatine, een chemotherapie geneesmiddel dat gebruikt wordt sinds de jaren 1960 die bekend staat om samen te werken met een aantal van aminozuren van het enzym zuren, enkel effect op hSOD1 clusters heeft.

De wetenschappers vonden dat in het laboratorium tests, gemakkelijk door de anti-kanker medicijn cisplatine gebonden aan het enzym, waardoor hSOD1 van de samenvoeging en het oplossen van bestaande bossen. Cisplatine doelen sites die obligaties kunnen tussen hSOD1 vormen na het enzym verliest het atoom van koper normaal draagt. De wetenschappers er rekening mee dat cisplatine niet het enzym te voorkomen dat de uitoefening van zijn normale functies. "Van dit werk blijkt dat cisplatine is een veelbelovende lead compound voor het rationeel ontwerp van ALS behandelingen", aldus de auteurs.

Bron: American Chemical Society [/quote:3sy2iqeb]
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert