1 jaar na de diagnose ALS

Bericht door Peet - 24 februari 2013

1 jaar na de diagnose ALS

24-02-2012
ik was al ongeveer anderhalve week in aankomende paniek omdat door het inlezen op Google onze vermoedens dat het wel eens iets ernstigs zou kunnen zijn steeds sterker werden, door deze stress had ik mezelf dan ook maar ziek gemeld op me werk omdat echt nuchter nadenken er op dat moment niet meer inzat en als chauffeur op een pendelbus is dat wel nodig. eerst maar even de officiële uitslag afwachten.
Onze eerste afspraak met de Neuroloog in het Maasstad ziekenhuis in Rotterdam stond gepland op 24-02-2012, wij gingen er vanuit dat een diagnose van welke aard dan ook nog weken op zich zou laten wachten. Dat liep even anders!
De ochtend van 24 februari 2012, ik kom uit bed en maak nog even een Senseo, ik zet zoals altijd de tv even aan om rustig wakker te worden en gelijk op de hoogte te zijn van alle nieuws berichten, op dat moment was er de herhaling bezig van De Wereld Draait Door van de vorige dag, op zich niks bijzonders maar het onderwerp waar ik direct mee werd geconfronteerd wel, ALS en dat terwijl ik nog nooit eerder van ALS had gehoord. Ik werd direct met me neus op de waren feiten gedrukt met wat ALS met je kan doen, verschrikkelijk! Maar wakker was ik wel ;-) natuurlijk kwam dit omdat ik me er van bewust was dat ik een uurtje later de zelfde diagnose wel eens zou kunnen krijgen, maar dat wil je gewoon niet geloven.
Marian zou vanaf haar werk naar het ziekenhuis gaan, en daar zouden we elkaar dan zien zodat we samen de Neuroloog zouden bezoeken. We waren allebei natuurlijk bloednerveus maar hielden ons op de been door te denken dat het ook mee kon vallen. er werden eerst wat vragen gesteld door een assistente, die ging in mijn optiek best wel snel te werk, even hier en daar wat korte eenvoudige testen met een hamertje op wat zenuwpunten en met een scherpe pen over me benen te krassen, na een korte blik achter in me keel / tong verliet ze de kamer om met de dokter te overleggen. Na zo 5 minuten ging de deur open en toen zag ik het gezicht van de dokter en wist ik eigenlijk al dat het foute boel was. Hij deed de onderzoekjes nog even snel over en kwam toen met de vraag, heeft u zich nog ingelezen? Ja zei ik bevestigend Google he en daar word je niet vrolijk van, ALS. Ja zei de dokter ik zal er geen doekjes om winden, u heeft alle symptomen die wijzen op ALS. Op dat moment storten mijn wereld in en sloeg de paniek pas echt toe, ik was kwaad op iedereen maar vooral op de dokter, net of hij me er mee in had gespoten. Idioot natuurlijk. Dus met allll die onderzoeken :mrgreen: wist ik binnen 20 minuten dat ik ALS had / heb. Na nog een officiële diagnose van deze dokter en een bezoekje van 45 minuten in het UMC in Utrecht voor een second opinie was het zeker en mocht het op papier.
Hoe is het afgelopen jaar mij vergaan en hoe is mijn situatie nu?
Het jaar is in mijn beleving razendsnel aan me voorbij gevlogen, na mijn eerste vermoedens had ik me al geregistreerd op StopALS.nu hier heb ik veel aan gehad de eerste periode, dit heeft er mede aan meegewerkt dat ik langzaamaan uit mijn paniek terug kwam op aarde. Vooral de humor en toch wel de realistische visie van bepaalde lotgenoten hebben mij erg veel goed gedaan. Ik dacht dan, als zij het kunnen dan kan ik het ook.
De eerste bezoekjes aan het zogenaamde revalidatieteam, het kleine beetje restje hoop wat toen ik nog had werd daar letterlijk van tafel geveegd. Vrijwel meteen begon de revalidatiearts over een Peg – sonde, daar wilde ik uiteraard niks van weten, maar na een paar bezoekjes en behoorlijk wat bangmakerij ben ik toch maar overstag gegaan maar niet voor een Peg omdat mijn ervaring met een slang door me strot niet zo best was, dus kreeg ik een andere optie, de Prg – sonde die op een wat humanere manier word geplaatst, Radiologisch. Nou haal dat humane er voor mij maar af! 5 September kreeg ik de eerste prg maar dat ging niet van een Leie dakje, en 14 dagen later kon ik nog een keer terug omdat de eerste kapot was, deze ervaring was nog erger en traumatische dan de eerste. Vanaf dat moment is mijn gezondheid keihard achteruit gegaan.

Hoe staat het er nu voor :?: ik loop krom / voorovergebogen door slappe nekspieren, mijn rechterhand doet het nog maar voor 10% links word nu ook snel minder, de armkracht is ongeveer nog 15 a 20 % de longen zijn na de operatie drastische achteruit gegaan, ik zat dan ook snel aan de thuis – beademing waar ik zeker als ik slaap afhankelijk van ben, overdag zit ik met een slangetje aan me neus met gezuiverde omgevingslucht, mijn benen doen het voor binnenshuis nog redelijk, maar ga ik naar buiten dan ben ik rolstoelafhankelijk omdat ik door de aftakelende longspieren geen lucht meer heb, een voordeel, ik ben sinds een goeie 2 weken hierdoor wel gestopt met roken :-) ook kan ik niet duidelijk meer spreken en ben eigenlijk afhankelijk van een spraak computer, maar zolang mijn eigen mensen me begrijpen en kunnen vertalen zal ik hem niet gebruiken want dan duurt een gesprek nog veel langer.

Conclusie, ik ben door de ALS in 1 jaar tijd veranderd in een wrak. Ik heb overal hulp bij nodig, aankleden / uitkleden, wassen / scheren. autorijden heb ik sinds november op moeten geven, in december mijn laatste auto verkocht. Ja ALS hakt er goed in.
In dit jaar zijn er door de ALS ook nog andere dingen gebeurd, we hebben tv opnames gedaan voor een nieuw programma van RTL4, Ik Kan Het Niet Alleen wat in Mei uitgezonden gaat worden. Ook veel nieuwe mensen leren kennen wat jammer genoeg allemaal indirect of direct met de ALS had te maken. Ook zijn er jammer genoeg in 1 jaar tijd al een aantal van deze mensen overleden, echt te bizar voor woorden.

Nee 24-02-2012 staat in me geheugen gegrift, ik vergeet nog eerder mijn verjaardag :bgrr :cry:

Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Arwi - 24 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

Hallo Peet,
Een indrukwekkend verhaal jongen. Ik weet niet goed wat te zeggen om je een beetje op te beuren. Deels is je verhaal herkenbaar, deels ga ik het zelf nog meemaken vrees ik ... Ik leef met je mee, al heb je daar geen fluit aan natuurlijk.
Houd moed!
Groeten,
Arwi
avatar > Arwi

starstarstarstar
Berichten: 333
Geregistreerd: 16 juni 2012
Woonplaats: Teteringen (Breda)

Reactie door Peet - 25 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

[quote="Arwi":w2kceouo] Ik leef met je mee, al heb je daar geen fluit aan natuurlijk.
Houd moed!
[/quote:w2kceouo] natuurlijk heb ik hier wat aan, we hebben hier allemaal wat aan omdat we allemaal in het zelfde zinkende schuitje zitten.
ik houd de moed er nog in Arwie, maar het word steeds lastiger.
geld ook voor jou en de andere, Houd moed :!:

Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis
Laatste bewerking: Peet † feb 25 2013, 15:03
Reactie door Jan v - 25 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

Hallo Peet. Het gaat wel met een sneltreinvaart bij jou ! Je verhalen over de PEG-sonde geven mij geen hart onder riem. Hopelijk kom je nog wat tot rust als je aan de beademing ligt. Je hebt de mensen waar je van houdt om je heen. Samen ben je sterk. Ik wens jullie hele gezin veel kracht toe. Een meelevende Jan.
avatar > Jan v

starstarstarstar
Berichten: 215
Geregistreerd: 04 februari 2012
Woonplaats: Wouw

Reactie door Peet - 25 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

"jan v": Je verhalen over de PEG-sonde geven mij geen hart onder riem.Hoi Jan.
Dat met die peg - sonde gaat 99 van de 100 keer wel goed, dus laat je daar niet door afschrikken. dat gebeurd alleen bij mij :mrgreen:
dat met in een keer een aftakelende conditie na een peg of prg plaatsing hoor je wel vaker bij ALS.

Groetjes, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Bart - 26 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

Hoi Peet, potverdrie wat een verhaal. Het gaat mij al veel te snel met mijn PSMA, maar bij jou vergeleken is het nog heilig. Aan deze zinnen heb je ook geen reet natuurlijk. Maar ik moest het effe kwijt. Hou je taai rakker.
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert

Reactie door Peet - 26 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

"bfranken": Ik weet niet of je mij nog kent?
Hoi Brigitte.
Ja natuurlijk ken ik je nog, ik heb ALS maar ben niet blind ;-) :grin: vind het leuk wat van je te horen.
ja het is werkelijk een genadeloze ziekte die niemand die het overkomt ook maar een beetje ontziet, verschrikkelijk :!:
ik vind het bewonderenswaardig dat je dat kan en ook nog eens doet, dan ben je een echte vriendin. het zal zeker niet makkelijk zijn, maar ik kan me voorstellen dat er aardig wat afgelachen word :lol: ik ben vrij makkelijk, niet verlegen of preuts, maar ik vind dat al moeilijk in het bijzijn van Marian laats staan van een vriendin van ons of een buurvrouw, een man is helemaal uitgesloten :o :mrgreen: ik heb veel respect voor je.
ja je staat echt machteloos Brigitte, iedere dat word het net even een stukje slechter, Marian, onze kinderen, de rest van de familie en vrienden staan machteloos aan de zijlijn toe te kijken hoe ik langzaam het steeds benauwder krijg, bij zijn echt me longen het aan het begeven. 80% van de dag probeer ik slijm op te hoesten en dat word iedere dag zwaarder :(
Die dag op het congres verwachten ik niet teveel van, maar ik had het echt voor geen goud willen missen, was echt gezellig. ik hoop dat ons nog een herhaling gegund word. we zullen zien :?:

heel erg bedankt voor je medeleven en dat is natuurlijk wederzijds.
sterkte en graag tot ziens.
Groetjes, Peet en Marian
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Peet - 26 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

"Bart": Hou je taai rakker.Dank je Bart, gelt ook voor jou, sterkte man.
tot horens.

Groetjes, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 27 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

Tja, dan kan ik natuurlijk niet achterblijven, maar als ik zie dat jij nog energie hebt om met mijn vriendin te slijmen denk ik dat een deel van jou nog altijd kerngezond is, en zal blijven. :mrgreen:

Voor dat andere deel heb je mijn medeleven natuurlijk ook, maar ik zou dat gewoon loslaten – is vechten tegen de bierkaai – en je energie focussen op die delen van jezelf die nog gezond zijn :mrgreen: .

Put daar je kracht uit man en laat je niet kisten door dat slijm; noem het maar kwijl van al de goedbedoelde aandacht die je nu extra krijgt, is je goed recht!

We love you!
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 27 februari 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

Het is je gelukt Dick :cry: :cry: en dat net na een flinke slijm aanval, kon gelijk opnieuw beginnen :bgrr weer een extra keukenrol.
ik was dan wel later dan jou hier op het forum maar waag het niet om er eerder dan mij tussenuit te knijpen, dat pikken we niet ;-)

ja bepaalde dingen zullen bij mij nooit verdwijnen, 1 daarvan is mijn oerinstinct voor het vrouwelijk schoon :mrgreen:

Keep in touch, desnoods met je wenkbrauwen :roll:
We love you to.

Groetjes, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis
Laatste bewerking: Peet † mrt 05 2013, 15:08
Reactie door marian - 22 juni 2013

Re: 1 jaar na de diagnose ALS

Hoi Dick,

Ik wil hier toch nog even op reageren,nu ik zelf weer kan inloggen :lol: :lol: :lol:
Zolang je nog kan slijmen met mijn vriendin,whahaahah,ik blijf het een goeie vinden,He brigitte en Dick,ik zie jullie morgen ;-)

Gr en veel liefs Marian
avatar > marian

star
Berichten: 34
Geregistreerd: 10 maart 2012
Woonplaats: pernis