moeders life

Bericht door Peet - 24 september 2012

Re: moeders life

Hoi Sydney.

Ja het is voor iemand die verder nog alles kan erg moeilijk te geloven dat er zoiets ernstigs met je aan de hand is. ik heb dat zelfde.
Ik rij nog auto, ik loop als een kieviet, ik eet als een dijkwerker, en toch heb ik de Bulbaire ALS.
Nu weet ik wel beter, een half jaar geleden geloofde ik het ook wel, maar kon het gewoon niet geloven. het is ook iets absurds
de ene denkt er wel eens over na of heb het er wel eens met ze gezin over in de loop den jaren, deze ziekte heeft echt alle ingrediënten waar ik bang voor ben, en dan overkomt het je nog in het echt ook. je weet dat het er is maar dat wil je gewoonweg niet geloven.
een ander denkt er nooit over na en overkomt het ook, ieder gaat er op ze eigen manier mee om.
Ook ik wilde niet aan een ALS team. later dacht ik, baat het niet, dan schaad het niet en heb me over laten halen. daar heb ik tot nu toe geen spijt van.
Dat wil niet zeggen dat ik het heb geaccepteerd. want ik zal nooit van ze leven deze ziekte accepteren :!: :x als ik dat doe dan raak ik alle hoop kwijt en dat mag niet.
maar zolang het in je leven is moet je er mee omgaan, ik heb er voor gekozen om zoveel mogelijk van me te laten horen op welke manier dan ook om bekendheid te geven aan ALS. natuurlijk in de hoop dat er nog wat gevonden word in ons leven :?
Het is gewoon erg moeilijk, jij vroeg: [i:1iiisutr][color=#0000FF:1iiisutr]Ze hebben het zwaar en wij ook. Ik vind het het knap van jullie, dat je de kracht heb om verder te gaan en nog geniet van dingen. Hoe doen jullie dit? Hebben jullie tips voor mijn ouders? Ik ben benieuwd hoe het bij jullie gaat, waar lopen jullie op het moment tegen aan?[/color:1iiisutr][/i:1iiisutr]
Eigenlijk heb ik je daar al antwoord op gegeven. Ik heb slappe nekspieren, op het moment draag ik af en toe een kraag, mijn spraak word steeds slechter, slikken gaat nog maar ik merk dat het moeilijke gaat, sinds 5 September een prg sonde (Preventief) de kracht in handen en armen is aanzienlijk slechter, vooral rechts. en wat denk je? ik ben rechts.
ik heb in het begin na me diagnose alleen maar gehuild, tot ik weer een beetje bij me positieven kwam en de draad op deze manier heb opgepakt. en zolang ik adem haal hou ik van humor, dus daar gaan we lekker mee door.
ik heb het geluk een sterke vrouw aan me zijde te hebben, niet dat zij niet huild, natuurlijk wel, maar zij weet toch altijd weer de draad op te pakken.
want als mijn vrouw mijn caracter had gehad dan zaten we nu nog te huilen, dat werkt niet.
Jij zei: [i:1iiisutr][color=#0000FF:1iiisutr]Dat jaar was zwaar omdat mijn ouders geen 'hulp' wilden vanuit het ZH. Teveel artsen die gelijk over euthanasie begonnen en haarfijn uitlegde wat de prognose is.[/color:1iiisutr][/i:1iiisutr]Dat ze direct over euthanasie beginnen klopt niet, is iets wat je zelf aan moet geven.
Je ouders wilden geen hulp, maar in dit geval lijkt het mij toch dat jou moeder dit beslist. of zie ik het verkeerd? je kan altijd naar een ander ziekenhuis.
Jij zegt: [i:1iiisutr][color=#0000FF:1iiisutr]In deze dagen heeft de longarts wel erop aangedrongen dat ze het ZH niet mocht verlaten zonder een afspraak te maken bij de neuroloog. [/color:1iiisutr][/i:1iiisutr]
Dat maak je natuurlijk zelf uit want het is haar leven, maar die longarts heeft dit echt met de alle beste bedoelingen gedaan om door te dringen bij je ouders, dat weet ik zeker. dat is gelukt zo te lezen ;)
Hopen dat ze nu snel de draad een beetje oppakt en probeert te genieten.

Sterkte.
Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Dick - 24 september 2012

Re: moeders life

Hoi Sydney,

Ik heb nu,sinds de eerste verschijnselen, wat krachtverlies in de hand, 2jaar ALS. Natuurlijk ben ook ik vreselijk geschrokken en had/heb ik er veel verdriet van. Je kunt wel verdrietig in een hoek gaan zitten (en gaan wachten op het eind), maar daar verandert niks mee! Je kunt er ook voor kiezen er het beste van te maken in de tijd die je nog rest en met de (steeds afnemende) mogelijkheden die nog resten. Misschien ben ik daar wat nuchter in.

Ik geloof niet dat er nog op tijd een behandeling komt. Inmiddels funtioneren mijn handen, armen en benen niet of nauwelijks meer. Ik lig 's nachts aan de ademondersteuning en mijn nek en rug beginnen te verslechteren. Ik heb slikproblemen en kan niet meer praten of eten en drinken (alleen via PEG). Toch maak ik er elke dag het beste van en probeer plezier te maken en te be[u:wy4sidgk][b:wy4sidgk]LEVEN[/b:wy4sidgk][/u:wy4sidgk].

Groetjes,
Dick S.

P.S. Ik zou ook alle hulp die er is aanvaarden, in het bijzonder vanuit het ALS-team. Zij zijn immers ervaren hiermee.
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert

Reactie door Peet - 10 oktober 2012

Re: moeders life

Hoi Sydney.

Ja iedere stap naar het ziekenhuis word zwaarder en zwaarder, het is toch de plek waar je dat rotnieuws heb gekregen.
Als mijn neuroloog op me af komt lopen dan schieten bij mij de tranen uit me kop, gewoon omdat hij mijn diagnose vast heb gesteld. ik weet natuurlijk wel beter, maar je zou hem bijna de schuld geven. en dat hebben je ouders waarschijnlijk ook.
[quote:zbnaksx7]na 10 maanden na de diagnose zien we verslechtering optreden. Praten is slecht, slikken en eten gaat moeizaam. Mijn moeder is 10 kilo afgevallen en baart de neuroloog zorgen[/quote:zbnaksx7] Zo gaat het bij mij en veel andere exact zo.
Ik heb in februari de diagnose gekregen, ruim 7 maanden geleden. sinds die tijd is de kracht in me rechterhand en pols drastische minder, mijn spraak gaat de laatste weken met sprongen achteruit, het eten word steeds lastiger en tricky, mijn conditie is waardeloos, en ik loop met een nekkraag omdat me nekspieren het gaan begeven.
langzaam sluipt er steeds meer in, of uit het is maar hoe je het bekijkt.
ook ik ben zo 10 kilo afgevallen.
[quote:zbnaksx7]18 oktober gaat mijn moeder naar de revalidatiearts en de logopediste, zij bepalen of het nog veilig is om te slikken. Mijn moeder hoopt dit nog even uit te stellen, al heb ik wel gelezen op de site dat je dit het beste in goede conditie kan laten doen[/quote:zbnaksx7] Ik kan je nu wel vast vertellen wat hun antwoord is als ik jou bericht zo lees, dat word een Peg-Sonde. zij beslist uiteraard zelf, maar langer, of te lang wachten maakt het alleen maar erger.
[quote:zbnaksx7]Dat er een slang door haar keel gaat weet ze nog niet.. Net als jij Peet ziet ze daar vreselijk tegen op. Ook wordt de longinhoud inderdaad bepaald, daar zal (als ik het zo lees bij jullie) ook veel vanaf hangen.[/quote:zbnaksx7] De longinhoud is doorslaggevend of je direct aan een Peg-Sonde moet denken of niet. Misschien het beste om niet te zeggen dat er een slang door haar keel moet :?: of ze moet er zelf naar gaan google dan weet ze het zo :shock:
Nou is het wel zo Sydney dat niet iedereen er zo tegenop ziet als ik, de meeste mensen wel, maar er zijn er ook die zo slang zo wegslikken :?
het is wel de snelste en veiligste manier om een Sonde te plaatsen.
Je kan er net zoals ik ook voor kiezen om hem radiologisch te laten plaatsen, dat heet dan een PRG-Sonde.
na mijn eigen ervaring raad ik dat af, maar ook dat is heel persoonlijk want er zijn er bij wie het moeiteloos is gegaan. mochten jullie daar wel voor kiezen, wat ze ook zeggen er zijn echt nog meer ziekenhuizen dan alleen in Utrecht waar ze dit doen ;)
[quote:zbnaksx7]Mijn ouders willen nu nog een weekje naar de zon, er even lekker uit. Ik hoop dat het ze lukt om nog een beetje te genieten[/quote:zbnaksx7] Dat is mooi, laat ze inderdaad even lekker de boel laten voor wat het is en het er samen van nemen. ik heb dat wel een beetje verzaakt :( maar dat haal ik nog wel in, hoop ik :mrgreen:
[quote:zbnaksx7]Was zullen jullie Lia ook missen, jullie forummaatje... sterkte.[/quote:zbnaksx7]
Onbeschrijfelijk veel :!: :cry:

Groetjes, ook aan je ouders.
Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Dick - 10 oktober 2012

Re: moeders life

Hallo Sydney,

"Sydney": 18 oktober gaat mijn moeder naar de revalidatiearts en de logopediste, zij bepalen of het nog veilig is om te slikken. Mijn moeder hoopt dit nog even uit te stellen, al heb ik wel gelezen op de site dat je dit het beste in goede conditie kan laten doen. Dat er een slang door haar keel gaat weet ze nog niet.. Net als jij Peet ziet ze daar vreselijk tegen op.
Er zijn niet alleen de angstaanjagende ervaringen zoals o.a. Peet die beschrijft.
Lees ook de positieve verhalen bij het onderwerp "ervaring met een PEG sonde".
Bij mij was het een van een
[quote="Dick":3tjcqscf]Ik heb 2 maanden geleden preventief een PEG laten plaatsen op advies v.d. revalidatiearts.
Ik vertoonde de eerste kleine slikproblemen en ook de ademhaling tijdens de nacht werd minder (hoofdpijn).
Na wat algemene info door de MDL-arts besloten om 2 weken later te laten plaatsen. Vond het besluit om
te laten plaatsen heel emotioneel, weer een stap terug, weer inleveren.
Ben er verder heel naief ingegaan! Operatie of zoals de arts het noemde "controle" stelde niet veel voor.
Tot mijn verbazing kreeg ik 2 uur na de ingreep een warme maaltijd (17.15 uur)!?! Beviel goed want ik had
de hele dag niet gegeten (nuchter voor ingreep) en had een berehonger.
Werd naar huis gestuurd met folder over verzorging en verder niets!

De eerste 7-10 dagen zit de PEG vrij strak ivm. stomavorming.Dit maakt, zeker de eerste dagen, lachen en
hoesten pijnlijk. Het lijkt of de "borgring" aan de binnenzijde aan de maag trekt. Ook bij het eten van grote brokken
is het net of er een blok in je maag valt, goed kauwen is het devies! Ik heb niet veel gemerkt van verminderde
eetlust of een sneller voldaan gevoel.
Na 10 dagen, als de PEG losser mag, was het bij mij weer als voor de plaatsing, alles "normaal".

Zoals gezegd ben er naief ingestapt. Ingreep viel mee, naweeën ook. Het meest heb ik me verbaasd over het feit
dat ik zo kort na de ingreep (2 uur) weer normaal mocht eten. Verzorging door mijn vrouw gaat prima.
Ik weet niets van vervanging (wanneer, hoe), heb nog nooit gehoord van een mic-key en weet niks over
evt. sondevoeding.[/quote:3tjcqscf]

"Sydney": ....Heb jij een spraakcomputer?....
Lees onder "Hulpmiddelen" het onderwerp "Computeren zonder handen".


Groetjes,
Dick S.
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert

Reactie door Peet - 11 oktober 2012

Re: moeders life

[quote:2ptb7bbq]Er zijn niet alleen de angstaanjagende ervaringen zoals o.a. Peet die beschrijft.
Lees ook de positieve verhalen bij het onderwerp "ervaring met een PEG sonde".
Bij mij was het een van een [/quote:2ptb7bbq]

Nee inderdaad Dicks, daarom zei ik ook dat mijn verhaal erg persoonlijk is. ik had gewoon een rot ervaring, alles wat mis kon gaan ging mis, maar ik heb meer goeie verhalen dan slechte gehoord.

Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Peet - 18 oktober 2012

Re: moeders life

"Sydney": Balen dec 2011 nog 91% en nu dus naar 77%. Daar komt de PEG Sonde.... Maar mijn moeder ziet zo op tegen die slang, ik wil graag jullie (positieve)reacties naar haar mailen maar vandaag nog niet. Eerst wil ze weer even op adem komenHoi Sydney. van 91% naar 77% in die periode is natuurlijk niet niks, maar ook zeker niet schrikbarend slecht. wat mij is verteld is dat je dan nog niet aan een Peg-Sonde hoeft te beginnen, pas tegen de 60% moet je, je eigen zorgen gaan maken :shock: dus ze heeft nog even tijd om rustig op adem te komen ;)
Ja die slang is geen pretje maar ik ken ook mensen die er totaal geen moeite mee hebben en dat zijn echt geen di hards :lol: je weet wel wat ik bedoel.
Maar hou in je achterhoofd dat er meer mogelijkheden zijn, maar dat weet die revalidatiearts ook wel.

Sterkte en doe je ouders de groetjes,
Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Nautica - 18 oktober 2012

Re: moeders life

Hey Sydney. Dat je de tranen de vrije loop laat dat mag best hoor. Het is ook niet niks en hoort bij het verwerkingsproces. Ik weet niet hoe oud je bent maar ik begrijp dat jij tot nu toe de sterkere nuchtere man bent geweest. Dat je nu pas gaat janken hoort bij het proces van verwerking. Eerst wil je het niet geloven, je gaat er tegen vechten maar langzaamaan komt het besef.
En eigenlijk heeft je moeder nog "geluk" om het maar even oneerbiedig te zeggen maar zo meen ik dat niet. Ze heeft immers een partner en een fijne zoon die er voor haar zullen zijn. Het is soms best moeilijk over emoties te praten maar zowel je moeder als je vader hebben je steun wel nodig. Maar andersom heb jij ook steun nodig van je Pa en misschien van vrienden/vriendinnen.

Ik zelf zit nog in een beginstadium en heb de diagnose pas 3 oktober definitief gekregen. Kwam ook hard binnen maar ik ben alleen. Gescheiden 1 1/2 jaar geleden na een relatie van 29 jaar. Ik moest het allemaal alleen verwerken. Het moeilijkste was het om het mijn ouders ( ja ze leven nog) en met name mijn dochter van 18 jaar te vertellen. Ik weet dat ik van mijn dochter alle steun zal krijgen maar jeetje voor haar kwam dat bericht ook best hard aan en we hebben samen ff lekker zitten janken. Ze was gezakt voor haar eindexamen HAVO door onze scheiding omdat ze het daar moeilijk mee had en dan komt dit er ook nog even bij.
Naar mijn vrienden en kennissen toe was ik ook heel open. Een paar goeie vrienden heb ik het zelf verteld en de rest heb ik via een openbaar bericht op Facebook geïnformeerd. En Jezus wat een geweldige reacties kreeg ik en steun. Voelde en voelt nog steeds als een warm bad.

Dus praat gerust met een goeie vriend/vriendin ook al begrijpen die dat soms niet. ALS das toch van die posters van het station.. maar wat het precies is weten ze niet.
Misschien een tip voor je maar op de site van ALS Liga staan hele goeie brochures voor, kinderen in verschillende leeftijds-categorieën maar ook brochures die je aan vrienden en vriendinnen kunt geven. Dus wees er naar de buitenwereld OPEN over en verberg je emoties niet want die mag je hebben hoor. En moet je eens kijken wat je dan terug krijgt.
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Peet - 18 oktober 2012

Re: moeders life

[quote="Nautica":1brb6nzm]maar ik begrijp dat jij tot nu toe de sterkere nuchtere man bent geweest.
Ze heeft immers een partner en een fijne zoon die er voor haar zullen zijn. [/quote:1brb6nzm]
Ja Aernout, Ze staat zeker haar mannetje, die dochter :lol: :lol: :lol:
[quote:1brb6nzm]via een openbaar bericht op Facebook geïnformeerd. En Jezus wat een geweldige reacties kreeg ik en steun. Voelde en voelt nog steeds als een warm bad.[/quote:1brb6nzm]Dat heb ik ook gedaan en ook ik heb dit best wel als goed ervaren, ik ben niet gelovig en word dat nu ook niet meteen, maar het is toch wel lekker als je links en rechts lees, Peet we zullen voor je bidden. kwaad kan het nooit, toch :?: :mrgreen:

Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Nautica - 20 oktober 2012

Re: moeders life

Excuus inderdaad bedoel ik dochter :!:
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM