Spieren trainen of belasten of juist niet?

Bericht door Peet - 14 juni 2012

Spieren trainen of belasten of juist niet?

Ik heb even een aparte Topic aangemaakt omdat dit wel eens erg belangrijk kan gaan worden omdat ik weet dat er ALS patiënten volop aan het trainen zijn. met wat nu blijkt, misschien een tegenovergesteld effect.
Ik hoop dat een deskundige dit leest en eens een keertje reageert?

2 Juli moet ik naar de revalidatiearts en Dinsdag naar de fisio. dan ga ik dit wel even aankaarten.
want dat zou betekenen dat ik ook direct zou moeten stoppen met de Creatine want dat zijn spierstimulans middelen en dat mag dan niet :o
Wij hebben speciaal nog gevraagd of dat Creatine mocht? geen probleem dat mag u gewoon gebruiken.
Ja natuurlijk mag ik het gebruiken :) maar helpt het ook of werkt het tegen, dat zeggen ze niet.

Groetjes, Peet.

[quote="Esperanza":2cmr7qr6]Dag peet,

Het is de kunst om haarfijn naar je lichaam te luisteren en dat is nog een hele kunst ben ik achter gekomen. Als je je lichaam net te veel belast als het aankan breken er spieren af, dat heb ik mij tijdens de opname in het UMCG laten vertellen door de fysio, door mijn revalidatiearts, en nog meer van het ALS team. Ik wilde in het UMCG wel even op de hometrainer mijn conditie omhoog schroeven want die was immers mooi naar beneden gezakt, en ik wilde lopen over de gangen van de afdeling, maar ik werd daar steeds zo moe van, en ik vroeg hoe kan dat :?: ik wil mijn conditie verbeteren maar ik lever twee keer zo hard in, en toen hebben ze mij dat haarfijn uitgelegd. Nu heb ik met de ergotherapeut overleg gehad over bepaalde oefeningen die ik toch graag wil doen, want ja veel beweging krijg ik niet meer, alleen een beetje door mijn huis, nu is er een fietstrainer besteld voor passief bewegen, het is voor armen en benen, dus het kost je geen enerrgie, de machine doet het werk.. Of het mij wat gaat brengen moet ik afwachten natuurlijk. Zeer vreemd dat je revalidatiearts je niet meer informatie hierover heeft gegeven :?: het kan ook zo zijn zolang je er nog geen hinder van hebt moet je het gewoon blijven doen :?:

Groetjes, Afien :D [/quote:2cmr7qr6]
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Dick - 14 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

Peet,

Blijven bewegen is zeer belangrijk bij ALS, maar wel in de juiste mate. Dit sluit aan bij wat Afien ook aangeeft.
Het gaat hierbij niet alleen om de spieren onderhouden, maar ook om de gewrichten soepel te houden, afwisselende belasting van het lichaam,
het actieveren van de bloedsomloop en hart-long apparaat, de coordinatie, het evenwicht en voorkoming van vochtophoping.

Ik meen enige tijd geleden ook over een onderzoek gelezen te hebben, ik meen uit Italie, dat aantoonde dat mensen met Als die dagelijks een stuk fietsten langer leefden dan ALS-patiënten die dat niet deden. Helaas kan ik het betreffende artikel niet meer terug vinden.

Op de site van de pALS van ALSliga.be vond ik het volgende en sluit aan bij wat Afien zegt:

[quote="ALSliga.be":vyxpjbme]
[b:vyxpjbme]Enkele tips om mobiel te blijven[/b:vyxpjbme]
[i:vyxpjbme]Oefeningen hebben voor ALS-patiënten tot doel kracht te behouden of te versterken van spieren die niet aangetast zijn en de soepelheid van de aangetaste spieren te behouden. Het is belangrijk zich te realiseren dat oefeningen de reeds door ALS verzwakte spieren niet zullen versterken. Eens de motorische neuronen die de controle uitoefenen over een bepaalde spier gedegenereerd zijn, kunnen deze niet regenereren door oefeningen of wat dan ook. Het juiste oefenprogramma kan wel de stijfheid van gewrichten en spieren tot een minimum beperken.

Een patiënt met ALS dient elk aangepast gewricht dagelijks aan een reeks bewegingsamplitudeoefeningen te onderwerpen om verstijving te voorkomen. Oefeningen kunnen het lichaam zo soepel mogelijk en de gewrichten beweeglijk houden.

Bewegingsamplitudeoefeningen worden gewoonlijk systematisch uitgevoerd: de gewrichten van een lidmaat worden geoefend in een bepaalde volgorde vóór een volgend lidmaat aan de beurt komt en zo verder.

Zeer belangrijk is dat elke ALS-patiënt een oefenprogramma nodig heeft dat aangepast is aan zijn of haar individuele behoeften en mogelijkheden.

Gematigdheid bij het oefenen

Alle oefeningen dienen met mate uitgevoerd te worden. Vermoeidheid en pijn moeten steeds vermeden worden en, indien toch voorkomend, gemeld aan de therapeut zodat de nodige aanpassingen kunnen doorgevoerd worden.

Recreatieve oefeningen

Wanneer plezier beleefd wordt aan wandelen, fietsen op de hometrainer of zwemmen, moet hiermee doorgegaan worden zolang het veilig kan gebeuren.

Actieve, actiefgesteunde en passieve oefeningen

Een “actieve” oefening is er één die men volledig zelf uitvoert zonder hulp. De spieren zijn in staat de volledige beweging uit te voeren. Echter niet elke ALS-patiënt kan een volledig programma actieve oefeningen aan.

Spieren die een gewricht slechts gedeeltelijk kunnen bewegen, hebben een “actiefgesteunde” activiteit nodig. Een helper kan de spier door de beweging heen helpen of hij kan een manier tonen om met eigen steun het bewegingsbereik toch te halen.

“Passieve” oefeningen worden volledig door een helper uitgevoerd wanneer bepaalde spieren niet meer in staat zijn ook maar iets van beweging uit te voeren. De helper beweegt de gewrichten door hun bewegingsbereik door manipulatie van de ledematen. Passieve oefeningen doen de gewrichten werken, maar niet de spieren. De hulp van een therapeut kan ook hier nuttig zijn.

Enkele oefentips

- Oefeningen zouden dagelijks en routinegewijs moeten gedaan worden. De oefenroutine kan opgedeeld worden om vermoeidheid te voorkomen.

- Zoveel mogelijk oefeningen moeten actief gedaan worden. In een later stadium kan het noodzakelijk worden over te schakelen naar actiefgesteunde of passieve oefeningen. De therapeut kan helpen de juiste oefenlimieten vast te leggen.

- Indien er een drukke dag in het verschiet ligt, kan de therapeut aangeven welke oefeningen nu het belangrijkste zijn.

- Sommige oefeningen kunnen zittend of liggend gedaan worden. Passieve oefeningen worden meestal liggend uitgevoerd. Ook hier kan de therapeut adviseren welke oefenposities best zijn.

- Elke oefening die pijn of vermoeidheid veroorzaakt, moet onmiddellijk gestopt worden.

Houdingswijze bij ALS

Als de spieren, die instaan voor de houding verzwakken, kunnen er ongemakken optreden in de onderrug, nek en schouderstreek. Speciale kussens, stoelruggen, lumbale (onderrug) en cervicale (nek) steunrollen zijn beschikbaar om een correcte zithouding te bewaren. Het kan nodig zijn dat de ALS-patiënt wat achteruit dient te leunen bij het zitten of een nekkraag dient te dragen om een geschikte houding te bewaren. De therapeut kan ook hier weer helpen bij de keuze van de juiste hulpmiddelen. [/i:vyxpjbme] [/quote:vyxpjbme]

Groetjes,
Dick S.
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert

Reactie door Dick - 14 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

"Esperanza": Nu heb ik met de ergotherapeut overleg gehad over bepaalde oefeningen die ik toch graag wil doen, want ja veel beweging krijg ik niet meer, alleen een beetje door mijn huis, nu is er een [b

Bedoel je een "Thera Vital", en zo ja, waar gebruik je het; thuis of bij de fysio?



Groetjes uit het Zuiden ;) ,
Dick S.
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert

Reactie door Peet - 14 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

Hoi Dick s.

Ja soepel houden is logische maar al is het dan niet lang maar meer enkele minuten maar de fisio zet mij bijvoorbeeld op zo langlauf machine en ik trap me eigen helemaal wezeloos op dat ding :roll: de fisio zal echt wel weten waar ze mee bezig is en het zal bij mij nog niet zoveel kwaad kunnen omdat alles nog redelijk werkt, zeker mijn benen. maar voordat ik ALS had deed ik dit soort trainingen ook niet, ik was chauffeur en had wat dat betreft weinig beweging. mijn auto was zowel prive als beroepsmatig mijn vervoersmiddel :mrgreen:
5 jaar geleden had ik nog aardig wat beweging omdat ik toen ook veel met de steekwagen liep. maar daarna :)
dus denk ik wel dat de revalidatiearts mij dat iets beter uit had mogen leggen. is niet gedaan.

Het was hier ook lekker weer :) alleen ben ik vandaag amper buiten geweest omdat ik behoorlijk verkouden ben en ik voor een groot dilemma staat. maar dat is voor later :roll:

Groetjes, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Esperanza - 14 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

Dat is een hele luxe die moet nog wel een paar centen kosten Dick :?:

Deze elektrische mobiliteitstrainer, die is namelijk niet zo duur want je moet het zelf aanschaffen. Je kunt deze voor de armen gebruiken (op de tafel zetten) en voor de benen. Of het geschikt is voor mij moet ik nog zien we mogen het een poosje op proef proberen.

http://www.comfortland.nl/training-en-therapie.html

Vandaag ook even twee keer door het huis gelopen en ik ben weer kapot :( :cry: :twisted: het voordeel ervan is als je dat doet , dat ik mij later nooit verveel :lol: :lol:

Heb 't goed, ik ga lekker onderuit. :D
avatar > Esperanza

starstarstarstar
Berichten: 410
Geregistreerd: 09 november 2011
Woonplaats: Ter Apel (GR)

Reactie door Peet - 22 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

Ik heb het er nog even met mijn fisio over gehad of dat het kwaad kan als een ALS patient zijn spieren traint?
Het kan volgens haar geen kwaad zolang je niet over je grens gaat van wat je gewend bent. als je dat wel doet dan kan het inderdaad wezen dat je zenuwen sneller afbrokkelen, oftewel, je ALS zal sneller van je winnen :(

Groetjes, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 22 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

[quote="Peet":3ri1me1m]Wij hebben speciaal nog gevraagd of dat Creatine mocht? geen probleem dat mag u gewoon gebruiken.
Ja natuurlijk mag ik het gebruiken :) maar helpt het ook of werkt het tegen, dat zeggen ze niet.[/quote:3ri1me1m]Hoi Peet,
Ik heb ook even Creatine gebruikt, op aanraden van een ander forumlid hier, maar ik ben ermee gestopt:

Volgens mijn huisarts voegt het alleen iets toe bij sporters die topprestaties leveren. Het lastige is dat je lichaam er wel aan went: stop je ermee dan voel je je een tijdje futloos (slappe spieren), dat had ik ook. Maar daarna komen de normale hormoonhuishouding en 'spierspanning' weer terug. Ik merk uiteindelijk geen verschil met de periode dat ik het wel gebruikte.

Toen lopen lastiger ging ben ik ook kortere afstanden gaan lopen, en dat had een verdere verstijving van mijn kuitspieren tot gevolg, waardoor ik weer minder ging lopen en uiteindelijk dacht: dit gaat te snel achteruit! Om :| van te worden.

Die paar uur die ik passief in mijn scootmobiel heb doorgebracht hebben me ook stijve benen opgeleverd: je rijdt wel maar beweegt niet!

Ik heb nu 2 dagen mijn driewiel ligfiets, waarbij ik geen kracht zet en de motor het werk laat doen en ik merk al verschil. Mijn benen zijn niet sterker geworden (dat zou mooi zijn), maar wel soepeler! Lopen gaat nu ook beter en wat belangrijker is: ik voel me nu niet meer zo :| maar juist 8-) !

Blijven bewegen zonder te (over)belasten is volgens mij het credo! :P

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 23 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

Ja klopt, Creatine is puur een spierstimulatiemiddel, Pfff wat een woord, even bijkomen :lol: is het trouwens wel een woord :?: :lol: maar waar was ik, een middel wat inderdaad alleen werkt bij hoge prestaties. Maar ik als anti sporter wat toch tegenwoordig ook al een prestatie is, ben het toch maar gaan slikken.
Ik merk totaal geen verschil met daarvoor. ook als ik eens een dagje overslaat wat wel eens gebeurd, dan merk ik niks. volgens mij is het gewoon schelpenzand wat ik weg slik :lol:

ik moet wel meer aan beweging gaan doen want dat schiet er de laatste tijd wel bij in.
ik zit veel in de auto zoals altijd eigenlijk al, maar nu is het even andere koek. dus ik denk dat ondanks dat ik nog goed kan lopen maar eens ga kijken voor een fiets met hulpmotor. klinkt toch een beetje als een motorfiets :lol: en dan zet ik me integraal op dan kunnen me buren ook nog even lachen :lol:

Mijn vader heeft een spiksplinternieuwe fiets staan, zo 3 wieler. die wilde ik eerst meenemen maar daar heb je niks aan. zit wel versnelling op maar je trapt je nog helemaal wezenloos.

Maar jou fiets werkt dus goed Dick. is dat zo zelfde als op die foto?

Groetjes, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 24 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

"Peet": Maar jou fiets werkt dus goed Dick. is dat zo zelfde als op die foto?
Ik heb geen Fred Flintstone fiets als je dat bedoelt Peet :lol:

Maar ja, het is wel zo'n type fiets als je hier ziet (type comfort).

Verder heb ik wel enkele dingen met de fiets (hij is niet 'ultiem perfect'), maar ik ben er heel tevreden over!
Maarre... anders kom je hem toch gewoon proberen? :roll:

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 24 juni 2012

Re: Spieren trainen of belasten of juist niet?

hij is wel zoals we vroeger zeiden, Gaaf man! :lol: :lol:
lijkt me wel erg wennen als je dat zo ziet. maar ik kom zeker bij je langs om in ieder geval te kijken hoe jij er mee omspringd want je zal zien dat als ik ga zitten dat er wat kapot gaat of er in een keer een vrachtwagen aankomt die mij niet ziet :shock:

Gr, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis