Logopedie

Bericht door Nautica - 24 september 2014

Logopedie

Inmiddels begint mijn spraak aangetast te worden. Momenteel uit zich dat in het met minder volume te kunnen praten en ik begin te slissen.

Mijn vraag is eigenlijk of ik naar de logopedie moet en wat kan die daar aan bijdragen?
Wat zijn jullie ervaringen met een logopedist?
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door steef - 24 september 2014

Re: Logopedie

Sedert een maand of drie wordt ook bij mij het praten lastiger. Het kost vooral veel energie en het gaat langzamer. De logopediste, met wie ik een prima relatie heb, heeft mij duidelijk gemaakt, dat het alleen maar achteruit kan gaan in de toekomst en dat het niet gestopt kan worden. Wel gaf zij mij ademhalingsoefeningen en tips om er mee om te gaan, zoals rustig en geconcentreerd praten. Ik merk, dat het vooral moeilijk is als ik moe ben of licht geëmotioneerd en als ik stemverheffing moet gebruiken in grotere gezelschappen. Daarom kreeg ik van de logopediste een kleine hoofdmicrofoon met speaker, die ik een enkele keer gebruik bij visite om zonder stem verheffing te kunnen meepraten. Dus lijkt mij een bezoek aan de logopedist toch zinvol.
Steef
avatar > steef

star
Berichten: 35
Geregistreerd: 07 februari 2012
Woonplaats: groesbeek

Reactie door Arendje - 25 september 2014

Re: Logopedie

Bij mij was logopedie ook zinloos volgens KNO arts, ik heb ook via de logopedist de Echovoice maar ik gebruik de keelmicrofoon met succes
avatar > Arendje

starstarstar
Berichten: 174
Geregistreerd: 25 juli 2012
Woonplaats: Wolvega

Reactie door (unsigned) - 30 september 2014

Re: Logopedie

Hallo Aernout,

Ik kan nog redelijk duidelijk praten maar vanwege de merkbare achteruitgang ben toch al twee maanden wekelijks bezig met logopedie. Wat ik voornamelijk leer is om met de buik te ademhalen waardoor het praten makkelijker gaat. Ik heb er duidelijk baat bij en er is nu geen achteruitgang meer.

Veel succes en groetjes
Ari.
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door RobRijkse - 08 juli 2015

Re: Logopedie

Revalideren....hmmm, beladen woord, dat cirquit ga je automatisch in na de indicatie. En ik moet zeggen, ik ben er blij mee, voor alle ongemakken, hebben zij een oplossing. Ze begeleiden je Door alle fases van het ziektebeeld heen. Of het nou om een aanpassing gaat of om de nieuwe manier van slikken, zij hebben alles al meerdere keren gezien, dus ja, ik ben er mee geholpen. Bij de logo kom je eigenlijk het meest, voor je spraak en slikgedeelte. Terwijl ik dacht, dat ik mn uiterste best moest doen, mezelf verstaanbaar te maken, vond zij het nog erg goed en krachtig. Dat geeft de mens weer moed. Hoewel ik wel blij ben, dat ik geen Duitser ben met al die s-klanken, want daar verstuik je je tong op.
avatar > RobRijkse

starstarstarstar
Berichten: 495
Geregistreerd: 14 januari 2015
Woonplaats: Voorburg

Reactie door anseke - 14 juli 2015

Re: Logopedie

Willem begon de ALS met zijn veranderende spraak. Na 3 maanden spraakoefeningen is het gestopt. We dachten nl. eerst aan een TIA. Het extra oefenen schaadt de stembanden en dus is hij al snel gestopt. Nu kan hij helemaal niet meer praten.Dus binnen een jaar gebeurd. Ans
avatar > anseke

starstarstar
Berichten: 170
Geregistreerd: 02 januari 2015
Woonplaats: Montfoort

Reactie door RobRijkse - 14 juli 2015

Re: Logopedie

Dat is wel snel gegaan dan, ik kan me er nog geen voorstelling bij maken, ben zelf een man van Veel woorden, ben graag duidelijk en wil alles bespreekbaar hebben, voor de duidelijkheid. Hoe gaat hij daar mee om? Een spraakcomputer neem ik aan?? Zelf zaten we al te denken aan korte oogknipper bewegingen voor de korte dingen, scheelt een hoop inspanning, maar ja, dan moet ik eerst een oog gooien voor de aandacht, en na twee van dat soort handelingen, ben je gauw uitgeluld, gok ik..Willem kan zeker niets op dit forum kwijt zo??
avatar > RobRijkse

starstarstarstar
Berichten: 495
Geregistreerd: 14 januari 2015
Woonplaats: Voorburg

Reactie door lijster - 14 juli 2015

Re: Logopedie

ik hoop heel erg dat ik nog lang goed kan slikken en spreken, kan mij niet voorstellen als je dat niet meer kunt. al die hulpmiddelen lijken me niet allemaal eenvoudig.
je wereld lijkt mij een stuk kleiner te worden en het communiceren gaat veel moeite kosten. er zijn mensen die zich heel goed en met plezier redden.
las een stukje daarover van Connie in "iemand zoals ík" waarin ze beschrijft hoe zij communiceert tijdens vakanties met mensen die een andere taal spreken. heel bijzonder.

vr.gr.,
lineke
avatar > lijster

starstarstarstar
Berichten: 493
Geregistreerd: 14 oktober 2014
Woonplaats: leiden

Reactie door RobRijkse - 14 juli 2015

Re: Logopedie

Willen is kunnen...
avatar > RobRijkse

starstarstarstar
Berichten: 495
Geregistreerd: 14 januari 2015
Woonplaats: Voorburg