Mijn ervaringen met Ozanezumab

Bericht door Mod2 - 22 maart 2014

Mijn ervaringen met Ozanezumab

[Dit is een uittreksel van de bijlage die Kees de Rooij bij 'LDN' postte]


Kees de Rooij ~ 1 ~ Versie: 20 januari 2014

Mijn ervaringen met Ozanezumab (GSK Trial 1223249)
Eind 2011 kreeg ik opmerkingen van broers en zussen over mijn spraak: “Je praat met een dikke tong zoals ons moeder”. Mijn moeder had Myasthenia Gravis en is hiermee 81 jaar geworden. Gelet op de symptomen, en bij koelen van de mond werd de spraak weer beter, ging ik er vanuit dat ik ook Myasthenia Gravis had.
In september 2012 naar het UMC. Na diverse testen op 1 november 2012 de diagnose ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose) in de bulbaire vorm. De levensverwachting is 2 tot 5 jaar. Ook gelijk begonnen met Rilutek. Hierdoor werden de fasciculaties in de spieren merkbaar verminderd.
In januari 2013 een telefoontje van het UMC of ik mee wil doen aan een trial. De Trial NOG112264: Is een fase II studie met Ozanezumab in ALS.
De totale Trial loopt van februari 2013 tot mei 2015. Dit wordt uitgevoerd in 2 delen. Ik doe mee aan deel A met ca. 20 patiënten in meerdere landen. Deel 2 is gestart in juli 2013 met ca. 280 patiënten in 11 landen. De behandeling bestaat uit 24 x een infuus, dat om de 2 weken wordt toegediend, met een dosis van 15 milligram Ozanezumab per kg lichaamsgewicht.
Ozanezumab is een monoclonaal antilichaam gericht tegen NOGO-A ontwikkeld door de firma GlaxoSmithKline (GSK). NOGO-A is een eiwit met negatief effect op de uitgroei van axonen. Genetische uitschakeling van NOGO-A heeft een gunstig effect op het ziekteverloop in het muizenmodel van ALS (mutante SOD1G86R muis) en de expressie van NOGO-A in de spier neemt toe bij patiënten met ALS. Gehoopt wordt dat de bezenuwing van de spier verbeterd door inhibitie van NOGO-A met Ozanezumab, door afname van de retractie van axonen ter hoogte van de neuromusculaire junctie of stimulatie van de reïnnervatie.
Tijdens deze trial gebruik ik alleen nog de volgende medicijnen.
Rilutek 2x per dag 1 tablet.
Latanoprost 1x per dag oogdruppels voor de oogdruk.
Acetylcysteïne om het speeksel in mijn mond te beperken. Hier ben ik op 1 augustus 2013 mee gestopt.
Van belang is ook dat je blijft bewegen om Ozanezumab zijn werk te laten doen.
Mijn ervaringen.
• Op 11 februari 2013 gestart met de eerste behandeling. Op 30 december 2013 het laatste infuus van de A trial gehad. Ik heb totaal geen bijwerkingen ervaren in deze periode. De fasciculaties en kramp in de spieren is sterk afgenomen. Ik heb ook meer spierkracht. Het slikken en praten gaat veel beter. Ik kan nu weer de gehele dag zonder problemen communiceren.
• Sporten. Ik doe in de winterperiode 1x per week mee met de ski gym van de Nederlandse Ski Vereniging. In december 2012 kon ik niet meer hard lopen in de gymzaal, dit omdat ik het speeksel in mijn mond niet weg kon slikken. In december 2013 lukt het mij wel weer om een aantal rondjes hard te lopen. Op vrijdag doe ik ballroom dansen. Begin 2013 had ik problemen om mijn vrouw vast te houden, de rechterarm heb je dan constant op schouder hoogte. Nu (=einde trial) is dat geen enkel probleem.
• Op 1 augustus 2013 gestopt met Acetylcysteïne. Dit middel heb ik gebruikt om de slijmvorming in mijn mond tegen te gaan. Het middel was niet meer nodig omdat ik zelf het slijm weer weg kon slikken.
• Na 3x infuus kon ik weer met mijn tong langs de voorkant van mijn tanden. Ook heb ik dan weer meer spierkracht in mijn armen.
• In januari 2013 had ik moeite met het wassen van mijn haar. Als ik de armen boven de schouders bracht dan kreeg ik kramp. Nu is dat geen probleem.
• Eind 2012 was het een probleem geworden om in de keuken een pan met aardappels af te gieten, ik moest dan steun zoeken op de rand van het aanrecht. Nu kan ik de pan weer gewoon afgieten.
• Het openen van een deur met een cilinderslot ging steeds moeizamer en moest ik, begin 2013, met 2 handen doen. Nu is dat met 1 hand geen enkel probleem meer.
• Als ik eind 2012 ging slapen dan kreeg ik kramp in mijn armen en benen en voelde veel trillingen in mijn spieren. Nu zijn de krampen nog sporadisch en de trillingen zijn nauwelijks voelbaar.
• In januari 2013 moest ik op mijn werk, ik werk nog 2 dagen, na de middagpauze naar huis omdat ik niet meer verstaanbaar was en dus niet meer kon communiceren. Vanaf april 2013 werk ik weer de gehele dag en ga avonds nog naar een vergadering. Ik zit nog in het bestuur van de watersportvereniging voor de technische zaken.
• Ik heb in de loop van 2013 veel opmerkingen gekregen van vrienden, kennissen en collega’s, dat ik nu beter te verstaan ben.
• Ik heb in april 2013 zelf mijn boot voorzien van een nieuwe laag Antifouling. Hierbij moet je constant met een verfroller boven je hoofd werken.
• In juli en augustus 4 a 5 uur met de boot gevaren zonder last van mijn armen. In 2012 waren mijn armen na een vaartocht moe.
• Begin 2013 als ik dan met de auto naar Utrecht reed, trilden mijn spieren bij aankomst. Nu heb ik daar geen last meer van. In april 2013 weekendje weg geweest en 225 km zonder problemen met de auto gereden over bochtige wegen.
• In november 2012 de winterbanden onder de auto gemonteerd dat was een drama, bij elke handeling kramp in mijn armen. In april 2013 de zomerbanden gemonteerd dit ging vrij goed met een beetje kramp in de armen. In november 2013 weer de winterbanden gemonteerd zonder problemen.
• In oktober 2013 heb ik de dakkapel geschuurd en geschilderd,

. En de schoorsteen geveegd.
• Zo zijn er nog vele voorbeelden van bezigheden in het afgelopen jaar te benoemen.


Dosis Ozanezumab
Ik heb steeds ervaren dat, in mijn geval, de dosis van Ozanezumab wat hoger zou moeten zijn of de frequentie van toediening, dus 20 milligram of om de 10 dagen. Met name in de eerste helft van de trial was het effect van Ozanezumab na 2 dagen goed merkbaar en dan na 8 dagen ging het weer terug. Maar dan moet je nog 4 dagen wachten op het volgende infuus. In de tweede helft van de trial was dit tijdseffect minder voelbaar. Ik ben er, aan het eind van de trial, nog steeds van overtuigd dat een hogere dosis nog meer verbetering geeft.
Als ik dit ter sprake breng krijg ik als antwoord hier kunnen we niets mee want dit is niet wetenschappelijk bewezen. Met dit antwoord kan ik niets. Wat is wetenschappelijk? Zie ook de lezing van Dr. Yvo Smulders op: http://www.youtube.com/watch?v=PRiSlU1ucqI
C.M. de Rooij
avatar > Mod2

Berichten: 12
Geregistreerd: 07 oktober 2011

Reactie door Arnold - 02 april 2014

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Zijn er nog meer patiënten die ervaring hebben met deze medicatie op dit forum.
Ik zou graag meer ervaringen lezen.
Gr. Arnold
avatar > Arnold

Berichten: 7
Geregistreerd: 10 januari 2014

Reactie door (unsigned) - 05 april 2014

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

"
Hallo Kees,

Ik heb jouw verhaal gelezen over het medicijn Ozanezumab! en je hebt er veel effect bij?! ja, wonderbaarlijk! Maar dan schrijf je verder " Als ik dit ter sprake breng krijg ik als antwoord hier kunnen we niets mee want dit is niet wetenschappelijk bewezen. Met dit antwoord kan ik niets. Wat is wetenschappelijk".

Anderzijds zeg je dat je in het UMC bent. Ik dacht dat dit het wetenschappelijk centrum is?
Wie komt dan met die uitspraak?
Maar verder zou ik denken .....als het jou helpt?!
Of bedoel je dat het jou helpt en de andere deelnemers aan het onderzoek niet?

Groeten,
Mia
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door Bart - 06 april 2014

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Mia, dit bericht is door de moderator op de site geplaatst. Wil je meer weten over deze trial kijk dan eens op:

http://www.als-centrum.nl/kennisbank/ozanezumab-studie-gsk1223249-deelname-gesloten/

Of

http://www.alsliga.be/index.php?id=trials

Deze Kees de Rooy heeft er blijkbaar baat bij, maar de trial is nog niet afgelopen.

Bart
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert

Reactie door (unsigned) - 06 april 2014

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Bart, ja dat begrijp ik, maar Kees heeft het toch aangedragen? Dank voor de links, ik ga daar zeker eens kijken, maar zit nog met de vraag, "wie er zegt, we kunnen daar niets mee"?

Groeten, Mia.
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door Kees - 06 april 2014

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Hallo Mia,
De trial wordt uitgevoerd door het UMC in Utrecht en betaald door GlaxoSmithKline (GSK)
Mijn opmerking gaat over de dosis Ozanezumab. Gedurende de trial krijg je 15mg per kg lichaamsgewicht of een placebo. Ik heb vast gesteld dat deze dosis hoger moet zijn ca 20 mg per kg lichaamsgewicht om en nog beter effect te krijgen. Als ik dit aan de neuroloog vertel dan krijg ik als antwoord daar kunnen we niets mee want dat is niet wetenschappelijk bewezen. Dit is een antwoord waar ik niets mee kan. Ik doe mee aan een trial om wetenschappelijk bewijs te verkrijgen en mijn ervaringen worden dan genegeerd.
Voor mij is de trial afgelopen in december 2013.
Ik zat in de A groep met totaal 2 personen in Utrecht en 30 wereldwijd. De trial van de B groep met ca 18 personen in Utrecht en ca 270 wereldwijd loopt nog. De totale trial wereldwijd stopt in mei 2015.
Kees
avatar > Kees

starstar
Berichten: 87
Geregistreerd: 25 juni 2013
Woonplaats: Oosterhout NB

Reactie door (unsigned) - 07 april 2014

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Hallo Kees, dank je voor de uitleg, even een korte reactie. Je had het goed geschreven maar ik had er te snel overheen gelezen. Nu begrijp ik het...... komen een hele boel vragen in me op. Als eerst, bij jou is het onderzoek gestopt, ik kan me voorstellen dat je er graag mee wil doorgaan? Verder, je kreeg het medicijn door een infuus, werd je er voor opgenomen?
Nog een vraag; Philippe, onze voorzitter, zegt in zijn promotiefilmpje "de farmacie heeft minder of geen interesse in medicijn onderzoek!"
Dit laatste horen we heel vaak, maar zo een GlaxoSmithKline (GSK) heeft er toch alle belang bij dat mensen met ALS met hun medicijn langer leven..... moet het even laten bezinken.

Groeten, Mia
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door JanMouthaan - 19 januari 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Hallo, Kees hoe is het nu met je wij zijn elkaar tegen gekomen in Utecht tijdens het infuus. Ik denk dat ik het middel niet heb gehad bij mij is geen verbetering op getreden bij het praten en eten ik ben wel mobiel armen en benen gaat goed maar dat was al zo. Wat zo jammer is dat bij veel studies je het middel allemaal krijgt als je klaar ben tot het einde van de studie, dat gelijk weer informatie zou verschaffen over de werking er van bij de mensen die een placebo hebben gehad. Ik maak sinds mei 2014 gebruik van een pechsonde wat na strubbelingen nu goed werkt.
avatar > JanMouthaan

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 januari 2015
Woonplaats: Fijnaart. NB

Reactie door Kees - 22 januari 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Hallo Jan,
De ervaringen met Ozanezumab zijn verschillend. Er zijn mensen die er niet op vooruitgaan maar als het stabiliseert helpt het ook al.
Kijk maar op dit forum naar de verhalen waarbij het heel snel achteruit gaat, dan is stabilisatie al een vooruitgang.
Met mij gaat het nu ook langzaam achteruit. Vermindering van spierkracht in de armen en handen en slikken gaat moeilijker. Mijn benen zijn nog goed ik ga nog 1x per week met mijn vrouw dansen.
Wat betreft de Ozenazumab trial is er nog een tegenvaller. Wereldwijd is nu pas de laatste patiënt gezien. Het databestand zijn ze nu helemaal aan het ‘opschonen’ en zal pas eind april 2015 gesloten worden. Vanaf dat moment hebben ze nog gemiddeld 3 maanden nodig om de resultaten te analyseren. Erg teleurstellend dat het allemaal zo lang moet duren.
Ik heb het verloop van mijn ziekte bijgehouden met de ALS-Rating: zie bijgaande Pdf.
[attachment=0:3nefet3y] ALS Rating Kees de Rooij 1 januari 2015.pdf [/attachment:3nefet3y]
Kees
avatar > Kees

starstar
Berichten: 87
Geregistreerd: 25 juni 2013
Woonplaats: Oosterhout NB

Reactie door Bou - 22 januari 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Even voor mijn duidelijkheid: gebruik je op dit moment nog wel Ozanezumab?
avatar > Bou

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 18 juli 2014

Reactie door Kees - 22 januari 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Bou
[b:3llhsl0n]Nee[/b:3llhsl0n] Dat is gestopt in december 2013.
kees
avatar > Kees

starstar
Berichten: 87
Geregistreerd: 25 juni 2013
Woonplaats: Oosterhout NB

Reactie door Bou - 22 januari 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Oh joh! Sorry, dat had ik niet begrepen uit onze conversatie op Facebook! Misschien niet goed gekeken. Maar je staat dus inmiddels meer dan een jaar 'droog'? Tja, dan is het heel misschien onder voorbehoud ook niet zo vreemd dat je geleidelijk weer terugvalt. Maar wat frustrerend zeg! Sterkte!
avatar > Bou

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 18 juli 2014

Reactie door JanMouthaan - 24 januari 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Bou,

Het was een studie van een jaar in Utercht het was 24 maal een infuus dat is nu afgelopen,wij wachten op de uitslag of je een placebo heb gehad of Ozanezumab.
avatar > JanMouthaan

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 januari 2015
Woonplaats: Fijnaart. NB

Reactie door Bou - 24 januari 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Hoe waren jouw ervaringen?
avatar > Bou

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 18 juli 2014

Reactie door JanMouthaan - 06 juni 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Hallo Bou

Sorry voor de late reactie ik durf niet te zeggen zoals Kees of ik het medicijn gehad heb de spraak bleef achter uit gaan en de tong is lam voeding gaat via een pegsonde wat wel goed gaat. Deze maand zouden wij moeten horen of je een placebo gehad heb of het medicijn en wat belangrijk het resultaat. Ik ben wel mobiel mijn armen en benen zijn goed is ook wel belangrijk ik rijd auto en ga gewoon nog naar Zuid-Frankrijk op vakantie.


Jan
avatar > JanMouthaan

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 januari 2015
Woonplaats: Fijnaart. NB

Reactie door JanMouthaan - 20 juni 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Vandaag bericht gehad van het onderzoek naar Ozanezumab ik heb een placebo gehad maar dat is niet erg wat wel erg is dat Ozanezumab geen effect heeft gehad op de achteruitgang van ALS. Er bleek na de analyse geen verschil te zijn tussen de groep die de placebo en de groep die Ozanezumab heeft gebruikt. Nu onze focus maar richten op TW001.
avatar > JanMouthaan

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 januari 2015
Woonplaats: Fijnaart. NB

Reactie door Bou - 21 juni 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Teleurstelling nummer zoveel
avatar > Bou

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 18 juli 2014

Reactie door JanMouthaan - 21 juni 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Ik ga nu ldn proberen ik heb een recept gehad van de arts van het als team. Wat ik ook vreemd vind is dat je niets meer hoord van GN604 er was toestemming gevraagd om het op de markt te brengen in Amerika.
avatar > JanMouthaan

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 januari 2015
Woonplaats: Fijnaart. NB

Reactie door Bou - 24 juli 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Ik kreeg vandaag per mail de nieuwsbrief van Tricals. Daarin stond dat er nog geen officiële bekendmaking is van de trial met Ozanezumab. ??? Resultaten, zodra ze bekend zijn, worden bekendgemaakt middels de nieuwsbrief en op de website van het ALS-centrum.
avatar > Bou

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 18 juli 2014

Reactie door JanMouthaan - 24 juli 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

Dat kan zijn ik heb op 17 juni een brief gehad van UMC Utecht dat Ozanezumab geen effect heeft gehad op de achteruitgang van ALS. Ik was zelf deelnemer aan de test, het is jammer maar het zij zo.
avatar > JanMouthaan

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 januari 2015
Woonplaats: Fijnaart. NB

Reactie door RobRijkse - 24 juli 2015

Re: Mijn ervaringen met Ozanezumab

KLOTE...uitslagen. .. (excuus)....helaas weer wachten op Treeway...of heeft nog iemand een idee??
avatar > RobRijkse

starstarstarstar
Berichten: 495
Geregistreerd: 14 januari 2015
Woonplaats: Voorburg