diaphragm pacer

Bericht door bunga † - 10 april 2012

diaphragm pacer

Leden
hier een nieuwe ontwikkeling goed gekeurd door het EMEA en het FDA voor een andere manier van adem ondersteuning.
Het apparaat lijkt op een pace maker en ondersteunt de diaphramag spier om te bewegen met dit apparaat kun je weer volgens gebruikers goed en normaal adem halen.
Ze zijn er in diverse uitvoeringen onderstaande link is slechts als voorbeeld.

groet
jan

http://www.medgadget.com/2010/10/neurx_diaphragm_pacer_gets_hud_designation_for_als.html
avatar > bunga †

starstar
Berichten: 82
Geregistreerd: 04 november 2011
Woonplaats: Roodeschool

Reactie door Elly - 09 juni 2012

Re: diaphragm pacer

Weet iemand ook of dit in Nederland al mogelijk is? Heeft iemand er ervaring mee? Hiermee zou de angst van mijn man voor het masker van de beademing opgelost zijn. Hij is er zo bang voor vanwege het ontbreken van zijn handfunctie. Hij kan in nood niet zelf het masker van zijn gezicht trekken.
Elly
avatar > Elly

starstarstar
Berichten: 180
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Enkhuizen

Reactie door Esperanza - 09 juni 2012

Re: diaphragm pacer

Dag Elly,

Wat ik ervan weet is dat het in Amerika nog in de proeffase zit en dat het hier nog niet in gebruik is. Op de site ALSTDI wordt erover gesproken maar waar het terug te vinden is kan ik ook niet zo snel achterhalen.

Groetjes, Afien
avatar > Esperanza

starstarstarstar
Berichten: 410
Geregistreerd: 09 november 2011
Woonplaats: Ter Apel (GR)

Reactie door Lia - 10 juni 2012

Re: diaphragm pacer

Schijnt nog lang te duren
http://www.alsliga.be/index.php?id=1692
Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door Hans van catja - 15 juni 2012

Re: diaphragm pacer

Hallo Elly,

Vanmorgen, tijdens het gesprek met de ademondersteuning specialist van het u.m.c.
Heb ik gevraagd wat de diaphragm pacer kan betekenen voor de ALS patienten.
Hij heeft verteld dat het vooral gebruikt en getest is op patienten met een hoge dwarslease . Deze patienten konden dan een half tot een uur zelfstandig ademen . In geval van een noodsituatie zou het dan van pas komen. Het zou niet geschikt zou zijn voor ALS patienten, juist om bovenstaande redenen.
avatar > Hans van catja

star
Berichten: 46
Geregistreerd: 02 maart 2012

Reactie door Hans van catja - 16 juni 2012

Re: diaphragm pacer

Gevonden bij als belgie.

STIMULATIE VAN HET DIAFRAGMA MIDDENRIF

Hieronder een paar gegevens over de implantatie van een apparaat ter stimulatie van het diafragma, overgenomen uit “Paper” C95 (VS) voor het symposium van Sydney. Het
blijkt (na overleg met mijn longarts) dat deze hulp goede resultaten geeft, op voorwaarde dat inplanting vroeg gebeurt, namelijk voordat het diafragma te zwak wordt.
Twijfel niet om dit onderwerp vroeg genoeg aan te snijden met uw neuroloog, zelfs al is uw longfunctie zeer goed. De neurologen hebben vaak de neiging om enkel door te
verwijzen naar een longarts als deze al sterk verminderd is. Waarvoor U zeker in te lichten…

Gebruik van de stimulatie van het diafragma bij ALS/MND;
een eerste oriënterende ervaring goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA, agentschap Amerikaanse gezondheid) Par Onders, R., Katirji, B, Elmo, M., Kaplan,
C., Schilz, R. University Hospitals Case Medical Center, Cleveland, Ohio,USA, Symposium de Sydney, communication C95 (extraits)

De diafragmastimulatie (DP) blijkt een acceptabele alternatieve therapie te zijn om pALS te helpen om te ademen en heeft de goedkeuring van de FDA gekregen in 2011. De
resultaten:
Tijdens de drie klinische studies van 2005 tot 2009, werden 66 patiënten geselecteerd, waaronder 52 een implantatie met als objectief de stimulering van het diafragma,
ondergingen. Dit apparaat kan veilig geïmplanteerd worden met een overlevingskans van 4,7 jaar na de implantatie, ofwel 16 maanden langer dan diegenen die enkel het
niet-invasieve ventilatiesysteem (VNI) gebruikten. Diegenen die de combinatie van DP en gastrotomie (PEG) gebruiken vertegenwoordigen een overlijdenspercentage van 0%
na 30 dagen en van 70% na 1 jaar.

Conclusie:
De diafragmastimulatie verbetert de overleving en vertraagt de noodzaak tot tracheotomie. Ze is gemakkelijk uit te voeren tijdens de gastrotomie. Het combineren van de
diafragmastimulatie en de gastrotomie verbetert de veiligheid van deze laatste.

Bron: Abstract book 2011
Intl. symposium on ALS/MND Sydney

Reactie van Marleen Marzee op 22-04-2012 20:06:46
dank u wel voor de uitleg.
Zijn er ook patiënten in Belgie die deze greep hebben ondergaan?

Reactie van carla op 24-05-2012 11:24:24
hallo,

ik heb sinds 2 jaar een diafragma-pacing en voel mij er heel goed mee. Is je longinhoud nog OK "ga er dan voor"!


Reactie van marleen op 27-05-2012 21:52:13
Dag Carla

Dank u voor jou reactie. Mijn longinhoud is nog goed.
Heb je ongemakken na de ingreep?
Hoe vaak moet je het middenrif stimuleren? Valt dat mee?

Groetjes Marleen
avatar > Hans van catja

star
Berichten: 46
Geregistreerd: 02 maart 2012

Reactie door (unsigned) - 13 oktober 2012

Re: diaphragm pacer

Hallo

Vaker zag ik hier de vraag naar een diaphragma of middenrifstimulator.
Ik had er een aangrijpende documentaire over gezien uitgezonden door de Vlaamse televisie in oktober 2010.
Zie hieronder;

""
'Koppen' volgt twee mensen met ALS
woensdag 6 oktober 2010

Op donderdag 7 oktober brengt 'Koppen' een documentaire over de ongeneeslijke zenuw- en spierziekte ALS. 'Koppen'-reporter Johan Ghysens heeft eerder dit jaar zijn moeder aan de ziekte verloren. Voor haar maakte hij de documentaire ALS: een ongeneeslijke ziekte, waarin hij twee mensen met ALS volgt tijdens hun aftakelingsproces.

stuur dit artikel door discussieer mee
in het forum
'Koppen'-reporter Johan Ghysens verloor dit jaar zijn moeder, Lydie De Meyst (62), aan Amyotrofe Lateraal Sclerose, kortweg ALS. Dat is een dodelijke en ongeneeslijke zenuw- en spierziekte. Zijn moeder kon op drie jaar tijd niet meer spreken, slikken, eten en alleen met moeite nog ademen en haar benen, armen en handen bewegen. Naar schatting duizend mensen in ons land hebben ALS, elk jaar sterven tweehonderd van hen en komen er tweehonderd bij. De ziekte leidt meestal tot een volledige verlamming. Lydie stierf drie jaar na de eerste symptomen; dat is de gemiddelde levensverwachting.
Ter ere van zijn moeder heeft Johan voor 'Koppen' een lange documentaire gemaakt over de ziekte. Een jaar lang heeft hij twee mensen gevolgd tijdens hun aftakelingsproces.
Patrick Vanlerberghe (52) heeft de sporadische vorm van ALS, waarvan de oorzaak totaal onbekend is. Dat is zo bij negen op de tien mensen met ALS. Patrick is al volledig verlamd en heeft ook een maagsonde omdat hij bijna niet meer kan eten. Het ergste volgens Patrick is dat zijn dochters hem thuis niet meer konden verzorgen. Hij is al verschillende keren naar een ander rusthuis verhuisd omdat de verzorging steevast tekortschiet. 'Ze begrijpen me niet, ze vinden me een lastpost. Ik had gehoopt dat ze ervaring zouden hebben met ALS, maar dat is niet zo.'
Carla Sergeys (37) kreeg drie jaar geleden de diagnose ALS. Carla is bijna volledig verlamd, maar van opgeven is geen sprake. Zo ondergaat ze een experimentele operatie, de eerste in ons land, om de aftakeling van de ademhalingsspieren af te remmen. De meeste patiënten met ALS sterven omdat ze niet meer kunnen ademen. De operatie is een gok van Carla om langer bij haar familie te kunnen blijven.
'Ze moet blijven vechten tot het laatste moment', zegt haar man Christophe. 'Er kan elk moment een mirakelmedicijn gevonden worden, waardoor haar ziekte misschien kan stabiliseren.' Maar de experimentele operatie lijkt niet aan te slaan. 'We moeten nog afwachten, het kan nog altijd zijn dat het verder stabiliseert. Ik probeer nu van dag tot dag te leven en te genieten samen met mijn kinderen en mijn man', concludeert Carla.
Johan Ghysens organiseert samen met de ALS Liga het SOS ALS Benefiet: meer informatie vind je op http://www.alsliga.be/ .
'Koppen', donderdag 7 oktober om 20.45 uur op Eén.


""
Ik had me vaak afgevraagd hoe het met Carla zou zijn
Toen ik de bijdrage van Hans van Catja las over de neurostimulator zag ik dat daaronder een vraag werd gesteld waarop Carla had gereageerd.


""
Reactie van Marleen Marzee op 22-04-2012 20:06:46
dank u wel voor de uitleg.
Zijn er ook patiënten in Belgie die deze greep hebben ondergaan?

Reactie van carla op 24-05-2012 11:24:24
hallo,

ik heb sinds 2 jaar een diafragma-pacing en voel mij er heel goed mee. Is je longinhoud nog OK "ga er dan voor"!


Reactie van marleen op 27-05-2012 21:52:13
Dag Carla

Dank u voor jou reactie. Mijn longinhoud is nog goed.
Heb je ongemakken na de ingreep?
Hoe vaak moet je het middenrif stimuleren? Valt dat mee?

Groetjes Marleen
"""""

Ik zag kortgeleden een paar artikelen over "de middenrifstimulator" op de website van Vrienden van Miron

""""""

Middenrif stimulatie

Geplaatst 22 jul. 2012 08:22 door Miron Komarnicki [ 15 sep. 2012 03:17 bijgewerkt ]

ALS-klinieken starten met het implanteren van ademhalings-assistentie toestel onder nieuwe FDA goedkeuring
Cedars-Sinai Medical Center Nieuwsbericht
LOS ANGELES — Cedars-Sinai Medical Center is de eerste locatie op de westkust — en één van de slechts drie nationaal — om een toestel in te planten dat de ademhalingsspier in de borst stimuleert en lucht in de longen drijft van patiënten die lijden aan amyotrofe lateraal sclerose (ALS) onder recentelijk door de Food and Drug Administration goedgekeurde richtlijnen.
De progressieve aandoening tast in de hersenen en het ruggenmerg neuronen aan die spieren controleren over het hele lichaam; de meeste ALS-patiënten sterven van longcomplicaties en ademhalingsfalen.
“Op dit ogenblijk hebben we geen remedie voor ALS, dat er dikwijls de oorzaak van is dat patiënten volledig verlamd geraken in de latere stadia, maar dit ademhalingsassistentie systeem is één weg waarmee we de levenskwaliteit van onze patiënten kunnen verbeteren, door hen te helpen zich comfortabel te voelen en mogelijks de nood aan een ventilator uit te stellen, zei Dr. Robert H. Baloh, directeur van de Neuromusculaire afdeling van het Departement van Neurologie in het Cedars-Sinai Medical Center en een top ALS clinicus en onderzoekswetenschapper.
De FDA verleende in September 2011goedkeuring voor het NeuRX Diaphragm Pacing System (DPS)® als behandeling voor patiënten lijdende aan ALS-gerelateerde hypoventilatie — de onmogelijkheid om genoeg lucht in de longen te nemen, wat in het bloed de zuurstof vermindert en de koostofdioxide vermeerdert.
Cedars-Sinai behandelde 13 patiënten met het toestel, dat bestaat uit vier elektroden die een spier stimuleren, met een vijfde elektrode onderhuids om het elektrisch circuit te vervolledigen, een connectorhouder en een externe stimulusgenerator op batterijen. De generator regelt de beweging van de middenrifspier, waardoor een vacuumachtig effect in de borstkas wordt gecreëerd dat lucht in de longen duwt. Wanneer de contractie vermindert wordt lucht uitgestoten. De cyclus wordt 10 tot 14 keer per minuut herhaald.
Dr. Robert McKenna Jr., medisch directeur van Thoracale Heelkunde en Trauma en heelkundig directeur van het Women’s Guild Lung Institute, en Dr. Harmik J. Soukiasian, geassocieerd directeur van Thoracale Heelkunde, planten de toestellen in via een minimaal invasieve laparoscopische procedure die gewoonlijk slechts één nacht hospitalisatie vergt. Na de operatie wordt de generator geprogrammeerd om de ideale hoeveelheid luchtinname te verschaffen voor elke patiënt. Het toestel kan gebruikt worden in een ziekenhuis, in een revalidatiecentrum of thuis, en anders dan een externe ventilator is het systeem geluidloos.
Ontwikkeld door Synapse Biomedical Inc. werd het middenrif stimulerend systeem voor het eerst geïmplanteerd in maart 2000 en ontving het FDA goedkeuring voor behandeling van mensen met ruggenmergletsels in 2008.
De Amyotrophic Lateral Sclerosis Association raamt dat er 30.000 Amerikanen met de aandoening leven. De gemiddelde leeftijd bij diagnose is 55, en er worden elk jaar 5.600 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. ALS treedt sporadisch op bij 90 à 95 percent van de gevallen, met slechts 5 à 10 percent van de gevallen die een familiale link hebben.

Vertaling: Eric De Keyser
Bron: Rascals Foundation


Toelichting op patiëntenniveau door Michelle Pflumm
Frans team heroverweegt het potentieel van het DPS
Gepubliceerd door Michelle Pflumm, Ph.D.





Het NeuRX Diaphragm Pacing System. Foto: Synapse Biomedical.
Een van de grootste uitdagingen bij het behandelen van ALS gaat om ademhalingsmoeilijkheden die optreden door graduele verzwakking en vermindering van de ademhalingsspieren. Toch werken onderzoekers hard aan de ontwikkeling van behandelingsstrategieën om die ademhalingsspieren te doen blijven bewegen om mensen met ALS te helpen gemakkelijker te ademen.
Een potentiële strategie genoemd frenische stimulatie hoopt het middenrif aan de gang te houden door het uithoudingsvermogen van de ademhalingsspieren te versterken via implantatie van een toestel dat regelmatig de verbindende zenuwen stimuleert. Het FDA-goedgekeurde toestel, genoemd het NeuRX diaphragm pacing system (DPS), is beschikbaar op voorschrift voor patiënten die frequent ademhalingsmoeilijkheden ervaren (chronische hypoventilatie).
Maar een groep artsen van Assistance Publique – Hôpitaux de Paris geleid door ademhalingsspecialist Thomas Similowski MD PhD denkt dat het NeuRX DPS veel meer mensen met ALS ten goede zou kunnen komen. Ze verwachten dat het toestel, bij applicatie bij de eerste tekens van ademhalingsmoeilijkheden, een vliegende start zou kunnen bieden aan de training van die spieren teneinde het middenrif zelfs langer te doen bewegen – en zo de nood aan niet-invasieve ventilatie uit te stellen.
Het Franse team zet nu zijn behandelingsstrategie in een hogere versnelling naar de test met mensen met ALS. De dubbelblind gerandomiseerde klinische test, genoemd RespiStimALS, zal nu uitgevoerd worden aan het Pitié-Salpêtrière Hospital in Parijs. Alle deelnemers zullen maandelijks drie keer geobserveerd worden gedurende 2 jaar. Resultaten includeren: reducties in ademhalingsverval (geforceerde vitale capaciteit), verbeteringen in slaapkwaliteit en algemene overleving. 74 mensen met ALS worden verwacht deel te nemen.
De test staat geprogrammeerd om te beginnen in juni 2012.

Bron: ALS Liga
""""""""""""""""""""

Ik wil aangeven dat men steeds meer erkent dat long en ademhalingsproblemen bij mensen met ALS het grote probleem zijn. Dat als de ademhaling het blijft doen, eventueel met een middenrifstimulator, men er langer mee kan doorgaan.

Hans van Catja, dank voor jouw bijdrage.

Groeten, Marica.
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door dspier - 13 oktober 2012

Re: diaphragm pacer

Hallo Marica,
Ik moet eerlijk zeggen dat het me een beetje duizelt als ik je verhaal hierboven lees.

Ik zie niet goed waar het ene stopt en het andere begint. Ook sluit je halverwege af met 'groetjes, marica' en gaat dan weer verder :?:

Zo maar een tip: misschien kun je de teksten die je van elders inkopieert en herhalingen beter als een link opnemen in plaats van hele lappen tekst in je artikel te plaatsen?

Linken zijn kort en bondig (je kunt wel aangeven waar de link over gaat natuurlijk) en dat maakt je artikel ook overzichtelijker en daardoor prettiger leesbaar. Bovendien dragen ze bij aan de populariteit van het onderwerp: hoe meer (zinvolle) linken Google in een topic ziet,des te hoger de ranking (waardering) voor dat topic (en indirect het forum :P )

Ik bedoel dit niet negatief, hoop ook dat je zo niet opvat, maar ik zou het graag korter en bondiger geformuleerd zien. Met linken is dat heel eenvoudig te doen (en maak je het voor jezelf ook gemakkelijker!) Als je vragen mocht hebben over linken dan hoor ik dat graag.

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door (unsigned) - 13 oktober 2012

Re: diaphragm pacer

Hallo Dick, dank voor je opbouwende reactie,

Ik besefte ook dat het niet zo duidelijk is, maar ik wist, weet niet hoe het anders moet, ben niet zo goed in die dingen.
Of anders heb ik iets niet zo gemerkt.

Als jij me wat tips geeft of het wil verbeteren zodat het duidelijker overkomt, heel graag zelfs.

Nogmaals dank, Marica
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door dspier - 13 oktober 2012

Re: diaphragm pacer

"Marica": Als jij me wat tips geeft of het wil verbeteren zodat het duidelijker overkomt, heel graag zelfs.Hoi Marica,
Klik maar eens hier .

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door (unsigned) - 27 oktober 2012

Re: diaphragm pacer

Hoi Dick, nog dank voor je bericht en informatie, ik probeer het uit te zoeken.

Beste groeten, Marica
avatar > (unsigned)

Geregistreerd: