3 types domotica vergeleken

Bericht door Nautica - 23 september 2013

3 types domotica vergeleken

Er begin eindelijk een beetje schot te komen in wat ik van mijn ergotherapeut verwacht. Hij erkent nu dat wat betreft de mogelijkheden met IT er bij revalidatiecentrum Heliomare een achterstand is wat kennis betreft en dat mijn kennis, door mijn ervaring met computers en tablets, al veel verder reikt dan bij hun.

Gelukkig heeft mijn ergotherapeut nu de handschoen opgepakt en is samen met mij het onderzoek's traject ingeslagen. Dat heeft als voordeel dat ik zelf kan bepalen wat voor mij de handigste oplossing is waarmee bovendien de opgedane kennis bij Heliomare ook weer opgeschroefd wordt.
We hebben dus diverse firma's uitgenodigd om bij mij thuis hun systemen te komen demonstreren.

De volgende bedrijven hebben wij hiervoor uitgenodigd:

[list:3kskmchg][*:3kskmchg]Movatech - omgevingbesturing via de iPad met mogelijkheid van bediening via Parerro, een kastje wat je op je iPad kunt aansluiten en waar allerlei soorten schakelaars aan gekoppeld kunnen worden zodat bijvoorbeeld de iPad bediend kan worden met een enkele knop maar ook bijvoorbeeld via allerlei soorten schakelaars die op de markt zijn dus ook zuig-blaas schakelaars, joysticks et cetera et cetera[/*:m:3kskmchg][/list:u:3kskmchg]

[list:3kskmchg][*:3kskmchg]RDG-Kompagne - omgevingbesturing via een Samsung tablet[/*:m:3kskmchg][/list:u:3kskmchg]

[list:3kskmchg][*:3kskmchg]RThet dorp - omgevingbesturing via een Android tablet (volgens mij van het merk Acer)[/*:m:3kskmchg][/list:u:3kskmchg]

Eigenlijk zijn alle systemen vergelijkbaar maar er zijn wel wat verschillen. Ik zal elk systeem in een aparte reactie uiteenzetten met bij mij bekende voor en nadelen
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM
Laatste bewerking: Nautica † sep 23 2013, 15:10
Reactie door Nautica - 23 september 2013

Evoassist en Parerro voor IPad en iPhone

Op 17 september kwamen ze bij mij van de firma Movatech, welke nauw samenwerkt met de Hoogstraat in Utrecht, hun systeem demonstreren wat betreft omgevingbesturing.

Het systeem van hun bestaat uit een doodgewone iPad waarop een app wordt geïnstalleerd welke voor de omgevingbesturing gebruikt kan worden. Deze app heet Evoassist. Het mooie van dit systeem is dat de software indien nodig op afstand kan worden aangepast wanneer er bijvoorbeeld nieuwe apparaten worden toegevoegd.

Het systeem werkt met een paar routers die een wifi wolk rondom de woning leggen. Alle apparaten die dus op afstand bestuurd moeten worden die worden aangestuurd door een wifi signaal. Het voordeel daarvan is dat je ook apparaten kunnen bedienen terwijl je niet zelf in de ruimte aanwezig bent. Wanneer je bijvoorbeeld in de woonkamer zit en je wil het raam in de slaapkamer dichtdoen of de gordijnen dan hoef je niet zelf naar de slaapkamer toe te gaan. Op plaatsen waar dat nodig is worden infraroodstralen is geplaatst of Hoogfrequentzenders die weer via wifi worden aangestuurd.
Deze wifi wolk staat dus los van de internetverbinding waardoor deze zowel veilig als betrouwbaar zou moeten zijn.
Zelf heb ik daar mijn twijfels over met name over de betrouwbaarheid van de verbinding van storingen in wifi verbindingen zijn mij niet vreemd. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat een sterk wifi modem in de buurt zou kunnen storen.

Een ander argument was dat Apple met de iPad nagenoeg ongevoelig is voor virussen in de apps en dat Android daar juist wel gevoelig voor is.
Dat laatste argument vond ik een beetje een aanfluiting want wanneer je een Android systeem, wat overigens op Linux is gebaseerd, goed gebruikt dan zijn virussen daar ook nagenoeg onmogelijk.

Wat wel een mooie feature is is dat er aan de iPad een heel klein kastje gekoppeld kan worden met een gewone plug in gaan waarop elk soort schakelaar kan worden aangesloten om tussen de verschillende toepassingen te kunnen scrollen en te activeren. Dat kastje Parerro is erg klein en compact.
Voordeel van dit systeem is dan ook dat je aan de iPad verder geen snoeren hebt dan hooguit voor de oplader en het snoertje van de schakelaar om de iPad te bedienen. Heb je overigens nog een goede handfunctie dan kun je de iPad gewoon met je vingers op het scherm gebruiken.

Je hebt dus een systeem waarop je alles doen kunnen doen zowel telefoneren, een sms versturen, internetten, alles in je huis bedienen en daarnaast natuurlijk alle toepassingen die je op een iPad kunt installeren.

Wat wel een nadeel is dat is wanneer je bijvoorbeeld in de omgevingbesturen zit en de telefoon zou gaan dan moet je wel eerst de software voor omgevingbesturing verlaten om vervolgens het telefoongesprek op de iPad te kunnen aannemen.

Voor meer informatie volg deze link: http://www.movatech.nl/diensten/domotica/evoassist/
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Nautica - 23 september 2013

Housemate van RDG-Kompagne

Op 20 september kwam de firma RDG-Kompagne om hun systeem te demonstreren. De Housemate is een apart kastje waarin infrarood- en hoogfrequent zenders zijn ingebouwd en kan worden aangestuurd via een smartphone of een tablet. Dit kan zowel een iPhone op een iPad maar ook een Android toestel zijn. Op deze toestellen wordt een toepassing geïnstalleerd die het kastje kan aansturen via Bluetooth.

De software legt als het ware een schil om het bestaande besturingssysteem heen. Het voordeel daarvan is dat heel veel standaard mogelijkheden zoals bellen, een sms versturen en dergelijke binnen de nieuwe software kan worden gebruikt zonder dat het programma hoeft te worden verlaten.
Een nadeel van dit systeem is dat het kastje altijd in de buurt moet zijn van je tablet of telefoon in verband met de reikwijdte van Bluetooth. Doorgaans wordt dit kastje dus ergens aan een rolstoel bevestigd. Hierdoor kun je dus niet het systeem verplaatsen naar bijvoorbeeld je bed of je moet het kastje met de zenders ook meenemen.

Bij mij demonstreerden ze dit op een Samsung tablet die ik toevallig zelf ook heb. In de software van Housemate zit een eigen toetsenbord voor tekstinvoer en het viel mij meteen op dat de microfoonknop, die op het standaard toetsenbord van Samsung wel zit, bij Housemate ontbreekt. Voor mij is dat wel belangrijk want ik gebruik die knop om tekstberichten met Google spraakherkenning te dicteren. De heren verkopers wisten nog niet eens dat dit met een Samsung tablet mogelijk was. Dus heb ik ze meteen gewezen op een verbeterpuntje wat betreft de software.

De software zelf is ook eenvoudig aan te passen zonder tussenkomst van een PC indien er apparaten worden gewijzigd in de woning en kunnen infraroodcodes eenvoudig worden ingelezen.

Wat betreft de veiligheid is naar mijn mening dit systeem wel betrouwbaarder wat verbindingen betreft dan bijvoorbeeld het werken via wifi. Bluetooth wordt immers minder intensief gebruikt en heeft een kleiner bereik dan wifi waardoor verstoringen door andere toestellen die Bluetooth uitzenden nagenoeg nihil is.
Overigens moet voor de bediening van deuren en dergelijke met name de toegangsdeur van een woning wel opgelet worden wat voor systeem er gebruikt wordt. Zo is bijvoorbeeld een infrarood code makkelijk te kopiëren en dus onveilig voor deur openers bij de voordeur. Voor toegangsdeuren naar de woning zijn dus ook deur openers aan te bevelen met een hoogfrequent radiosignaal wat niet te kopiëren is.

Op het kastje wat bij het systeem hoort kunnen ook weer diverse soorten schakelaars aangesloten worden om de tablet of iPhone te bedienen. Zo is bediening mogelijk met een enkele schakelaar.

Voor meer informatie ga je naar de website via deze link: [color=#FF0000:2wj0fa0c][link werkt niet meer][/color:2wj0fa0c]

avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Nautica - 23 september 2013

iServe van RTD Het Dorp

De afspraak met RTD Het Dorp staat nog op de planning voor morgen dus wordt vervolgd
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM