Robotica

Bericht door Nautica - 01 juni 2013

Robotica

Gisteren ben ik weer bij Heliomare geweest bij mijn ergotherapeut om een aantal dingen te bespreken waar ik nu tegen aanloop. Voor mij wordt nu het eten moeilijk vooral het naar de mond brengen van vork of lepel. Ik zal dus nu aangepast bestek moeten gaan kopen met een dikker handvat en we hebben het ook over robotica gehad.
Ik ben natuurlijk alleen en straks kan het niet 24 per dag zorg om mij heen zijn dus heb ik het gehad over eventueel een robotarm of dat wellicht niet een oplossing is voor mij. Ik heb ooit YouTube filmpjes gezien van de I-ARM. Daarmee kan je best nog veel dingen doen zoals een glas drinken inschenken en zelfs een glas drinken na je mond brengen of een broodje ermee eten, maar ook deuren openen keukenkastjes openen. De mogelijkheden zijn enorm zolang je nog maar enigszins ergens een hele kleine joystick mee kunt besturen.

We hebben dus diverse bedrijven uitgenodigd om te kijken wat voor mij handig is en gaan dat ook in de praktijk uitproberen en uiteraard houd ik jullie op de hoogte van mijn bevindingen
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Nautica - 05 juli 2013

Re: Robotica

Gisteren kennis kunnen maken met een paar robotachtigen van de firma Focal Meditech.

Als eerste kennis kunnen maken de robotarm Jaco. Ondanks dat het een technisch hoogstandje is ontbreken in mijn ogen een aantal mogelijkheden die voor zover ik kan beoordelen de concurrent wel aanbiedt. De demonstrateur, een gewezen fysiotherapeut, raadde mij het gebruik van deze robotarm af. Volgens zijn ervaring zal het bij ALS patiënten op den duur te veel energie vergen om het apparaat te besturen.
Ik heb hem helaas alleen kunnen uitproberen met de standaard joystickbesturing. Je moet dus wel in staat zijn om de joystick te kunnen besturen en een paar knoppen in kunnen drukken. Zo moeten er dus best wel veel handelingen worden verricht om het apparaat naar het juiste punt te bewegen. Bovendien denk ik ook dat die drie vingers niet handig zijn om dat in bepaalde situaties er een vinger gewoon in de weg zit.

Voor een kleine impressie klik op deze link voor een filmpje: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iZYxJFROew8#at=10

Daarna heb ik kennis kunnen maken met de My Spoon. Dat is een eetmachine met een armpje waarin een lepeltje en een vorkje worden geklikt. Op tafel wordt dan tussen de pootjes van het apparaat een soort Japans bakje met vier vakjes geschoven waar je het eten kunt doen. Op een stangetje wordt dan een joystick bevestigd die met de kin te besturen is. Toen ik het zelf eens ging proberen merkte ik dat het best wel veel hoofdbewegingen kost om het apparaat te besturen. Bovendien schraapt het lepeltje in verticale stand door het bakje waarna het voedsel door het vorkje op de lepel wordt gedrukt en vervolgens in dezelfde stand omhoog wordt bewogen. Daarna beweegt het apparaat de lepel in horizontale stand dichtbij de mond en door aanraking van de mond met het lepeltje schuift vanzelf het vorkje naar achteren zodat je het er af kunt happen.. Dit beperkt je dus wel in de voedselkeuze en werkt alleen goed met vast voedsel. Het is natuurlijk wel goedkoper dan een robotarm maar het kan ook alleen maar gebruikt worden om te eten.

Voor een impressie klik op de volgende link: http://www.focalmeditech.nl/index.php/home/53-myspoon

Na deze demonstratie zei ik tegen de verkoper dat in mijn ogen de robotarm iArm meer kan maar dat deze door een andere firma wordt geleverd die geen contract heeft met mijn zorgverzekering. Bovendien heeft de iArm een speciaal eetprogramma die de Jaco niet heeft. Daarop werd mij gezegd dat als ik per se dat apparaat wilde hebben dat ik het dan via hun geleverd kon krijgen. Ik ga dus ook een demonstratie aanvragen van de iARM. Want deze schijnt ook met je bestaande omgevingbesturing geïntegreerd te kunnen worden. Ik ben dan ook benieuwd of dat ook werkt met de iPad besturing van de Hoogstraat revalidatietechniek in Utrecht.

Wordt dus vervolgd
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM