Segway scootermobiel

Bericht door dspier - 06 december 2011

Segway scootermobiel

Hallo,
Ik ben met mijn revalidatiecentrum in overleg mbt de mogelijkheden om straks ipv een combinatie scootermobiel voor buiten en handrolstoel voor binnen één Segway rolstoel te krijgen voor binnen en buiten.

Ja, het ding heet een rolstoel te zijn, maar ik prefereer toch de term [b:t3f5k106]Segway scootermobiel[/b:t3f5k106] omdat ik hem functioneel meer beschouw als een scootermobiel - maar dan een die je [i:t3f5k106]overal [/i:t3f5k106](dus ook in huis) kunt gebruiken:

De grote voordelen van de Segway ten opzichte van een gewone scootermobiel (van plus/minus 150kg en 140cm lang) zijn legio:[list:t3f5k106][*:t3f5k106]een kleine draaicirkel van 50cm en grote wendbaarheid (handig in huis en in kleine winkels);[/*:m:t3f5k106][*:t3f5k106]de mogelijkheid om hem [i:t3f5k106]zichzelf [/i:t3f5k106](dus op eigen kracht!) achterin de auto te laten rijden (mee op vakantie/dagje uit);[/*:m:t3f5k106][*:t3f5k106]zijn relatief hoge snelheid van 20km/uur (fietsen met gezin/partner);[/*:m:t3f5k106][*:t3f5k106]het lage gewicht van ca 50kg en klein volume (bijna vergelijkbaar met een keukenstoel!);[/*:m:t3f5k106][*:t3f5k106]de mogelijkheid in ruw terrein te rijden (boswandeling).[/*:m:t3f5k106][*:t3f5k106]een toch behoorlijke actieradius van ca 30km[/*:m:t3f5k106][/list:u:t3f5k106]
De ergotherapeuten van mijn revalidatiecentrum (Tolbrug) waren eerst sceptisch, maar ze overwegen nu een proef om te kijken in hoeverre een Segway ook voor ALS patiënten bruikbaar is (ter vervanging van een scootermobiel, niet ter vervanging van een elektrische rolstoel!).

Een Segway 'scootermobiel' lijkt qua uiterlijk het meest op een gewone stoel, maar dan [b:t3f5k106]niet op 4 poten, maar op twee wielen[/b:t3f5k106]! De stoel houdt zichzelf in balans met ingewikkelde elektronica en gyroscopen. Door zijn wielen continue zachtjes op en neer te bewegen blijft hij in balans (zal niet omvallen!). Ook als je er in gaat zitten blijft hij gewoon staan!
De Segway 'rolstoel'

Breng je hem bewust uit balans (door zittend in de stoel naar voren of naar achteren te bewegen) dan beweegt de Segway mee naar voren of naar achteren om vallen te vermijden. Resultaat: je gaat rijden!

Sturen doe je met een stuurstang tussen je benen en die beweeg je opzij met je handen/armen, maar dat zou ev. ook met je knieën kunnen.

Het tegenargument van het revalidatiecentrum dat je je evenwicht (rompstabiliteit) als ALS patiënt wel eens zou kunnen verliezen, waardoor je geen balans meer kunt houden, heb ik weerlegd: immers, de Segway zal [u:t3f5k106]alleen ter vervanging van de scootermobiel[/u:t3f5k106] ingezet gaan worden. Als ik geen rompstabiliteit meer heb, dan voldoet een standaard scootermobiel ook niet meer en zal ik toch moeten 'upgraden' (eigenlijk downgraden :( ) naar een volledig elektrische rolstoel. Tot die tijd houd ik echter graag zoveel mogelijk mobiliteit!

Omdat ik graag en veel met de hond in de natuur ben zou een Segway voor mij een ideale oplossing zijn: als ik straks niet meer (goed) kan lopen kunnen wij als gezin toch nog met de auto weg om te wandelen in de Drunense Duinen of te fietsen in de Veluwe. Ik kan dan gewoon mee blijven doen omdat de Segway achterin de auto past en overweg kan met ruw terrein, twee belangrijke punten waar een gewone scootermobiel zich niet voor leent. Lijkt me fantastisch!

Ik hoop binnenkort meer te kunnen posten, ondertussen zou ik willen vragen of iemand anders ook ervaringen heeft met het aanvragen van dit type "scootermobiel", of anderszins met zinnige voors en tegens op de proppen kan komen?

Voor een aantal filmpjes over de mogelijkheden klik hier en hier .

Het lijkt wel een advetorial ;-) maar ik ben gewoon enthousiast!

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen
Laatste bewerking: dspier † feb 11 2012, 00:05
Reactie door Lia - 06 december 2011

Re: Segway rolstoel

Hallo Dick

In Contact op maat ( http://www.vsn.nl/myvsn/contact/zoeken. ... y+rolstoel ) stond een artikel over de Segway, misschien heb je hier iets aan?
Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 06 december 2011

Re: Segway rolstoel

Hoi Lia,
Weet ik - dat, en een artikel in VSN magazine, waren de artikelen die de Segway rolstoel bij mij onder de aandacht brachten.

Het revalidatiecentrum lachte het eerst weg, maar nu zijn ze serieus geïnteresseerd: het zou een perfect alternatief voor de scootmobiel kunnen zijn, maar we moeten nog wat proefjes doen...

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door (unsigned) - 12 december 2011

Re: Segway rolstoel

Beste Dick,

Probeer degene bij wie je de aanvraag doet ervan te overtuigen dat een Segway het enige apparaat is dat lopen vervangt! Al het andere gaat over zitten en fietspaden of grotere omvang dus onhandig in voetgangersgebied. Op een Segway kun je staan (en ook zitten) en neem je net zoveel ruimte in als een lopend persoon. Dus, het gaat over het vervangen van lopen en alles wat daar bij hoort. Als je er goed over nadenkt kom je uit op een Segway.

Succes!

Groet,

Bob
avatar > (unsigned)

Geregistreerd:

Reactie door dspier - 17 december 2011

Re: Segway rolstoel

Hoi Bob,
Precies mijn argumenten: de Segway kan stoepranden op en af, drempels en (kleine) traptreden op en af, door rul zand, om zijn as draaien (draaicirkel 50cm!) waardoor je in winkels gemakkelijk tussen de schappen door kunt (wat met een scootmobiel lang niet altijd kan), op eigen kracht achterin een auto rijden voor transport en gebruik elders, snelheden tot 25km/uur halen, waardoor samen (sportief) fietsen een fluitje van een cent wordt, etc.

Maar er zijn ook kritische vragen mbt stabiliteit en toepassing voor ALS patiënten (hoe stuur ik als ik geen armfunctie meer heb bijvoorbeeld?), risico op uitval/verwonding bij storingen, etc.

Desalniettemin is het revalidatiecentrum erg geïnteresseerd geraakt, ook omdat ze zien dat ik ook kritische vragen durf te stellen waarbij een ontkennend antwoord meteen het einde van het experiment zou betekenen. Tot nu toe heb ik zo'n ontkenning kunnen weerleggen -zoals de misplaatste visie dat de Segway een elektrische rolstoel kan vervangen, dat kan duidelijk [i:3p93kly2][u:3p93kly2]niet[/u:3p93kly2][/i:3p93kly2]: een Segway kan (waarschijnlijk) alleen het gebruik van een scootmobiel vervangen. En ik stel kritische vragen, want [i:3p93kly2]mocht [/i:3p93kly2]ik er later een krijgen en hij voldoet niet, dan zit ik met de gebakken peren!

Op 20 januari gaan de eerste tests met Welzorg van start. Ik ben benieuwd!

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 06 februari 2012

Re: Segway rolstoel

Een update: 20 januari is reeds gepasseerd en de proef met de Segway rolstoel heeft plaatsgevonden.

In een woord: SUPER!

Ik ontmoette Diederik Hoogenkamp van Welzorg Nederland in de lobby van het revalidatiecentrum Tolbrug in Den Bosch. Hij was speciaal vanuit Oldenzaal hier naar toe gekomen om ons de Segway rolstoel te laten zien. Het was precies dezelfde uitvoering (met groene buis en zwarte stoel) als op de foto hierboven en op de Youtube filmpjes is te zien. Na wat uitgelegd te hebben was het tijd om de Segway te proberen.
[list:141ne6de][*:141ne6de]Uit (of in rust) staat de Segway op twee inklapbare 'pootjes' zodat hij niet voor- of achterover valt. Voor je gaat zitten trek je de stuurstang uit de rolstoel, en daarna steek je de stuurstang weer terug. De rolstoel zit bijna hetzelfde als een goede keukenstoel/eetkamerstoel: even hoog en breed en de rugleuning is net zo 'hard' (geeft niet mee, een minpuntje waar ik later op terug kom)
Op de stuurstang zit een kleine ronde afstandsbediening die je ook los in je zak of met een kettinkje om je hals kunt hangen. Daarmee zet je de Segway oa aan en uit en kun je gegevens aflezen als resterende batterijlading etc. (actieradius onder goede omstandigheden ca 30km)[/*:m:141ne6de]
[*:141ne6de]Dan zet je de Segway aan: je hoort een futuristische zoemtoon (van de gyroscopen die opstarten) en de Segway staat klaar om in 'balansmode' te gaan: ik werd als eerste proefkonijn uitgenodigd om plaats te nemen. Met een hendel aan de zijkant trok ik de inklapbare pootjes in en balanceerde eigenlijk meteen op twee wielen! Door nu je arm naar voren te bewegen, of je bovenlichaam, verplaats je je gewicht en rolt de Segway zachtjes naar voren. Beweeg je naar achteren dan stopt de Segway en rolt hij vervolgens zachtjes achteruit. Ga je rechtop zitten dan blijft de Segway staan. [b:141ne6de]Je bent dus altijd actief in een Segway rolstoel[/b:141ne6de]. [/*:m:141ne6de][*:141ne6de]Sturen doe je door de stuurstang naar links of naar rechts te bewegen, dat gaat ook redelijk met de knieën! Binnen twintig seconden was ik al rondjes om de vergadertafel aan het draaien, zo natuurlijk voelde het aan![/*:m:141ne6de]
[*:141ne6de]Dan naar buiten. Eerste uitdaging: de deurklink. Om daar bij te komen moest ik zittend in de stoel mijn arm naar voren strekken en aan de klink draaien&trekken. Zoals verwacht begon de Segway op de deur in te rijden! Even zoeken en dan weet je je balans zodanig te verplaatsen dat je met je gewicht het openen van de deur compenseert en de Segway netjes blijft staan als je de deur naast je opent (met de voetjes van de vloer!).[/*:m:141ne6de]
[*:141ne6de]buiten gingen we achterom de 'testbaan' voor rolstoelen op; een hellingbaan, schuin, door fietspoortjes, over het gras, in het zand, kiezels, stoepje af, het ging allemaal met groot gemak. Alleen schuin de helling af moet je bijsturen, maar dat went snel. Even de stoep op werd me afgeraden: dat viel een beetje tegen. De stoep af is echter geen probleem! [/*:m:141ne6de][*:141ne6de]Na wat geoefend te hebben zette Diederik de Segway in de 'advanced' modus. De Segway zou nu veel gevoeliger en sneller reageren dan voorheen. Aangekomen op het 100m grote plein tussen het revalidatiecentrum en het Jeroen Bosch ziekenhuis begon het meteen te jeuken: het plein was vrij en de gyroscopen spinden gemoedelijk onder mijn stoeltje, ik [i:141ne6de]moest [/i:141ne6de]het gewoon proberen (nu of nooit)! Ik boog me zo ver ik kon naar voren en de Segway schoot er als een haas vandoor -met de stoel rechtop. Sneller dan een hardloper zoefde ik weg over het klinkerplein - in ieder geval [i:141ne6de]stukken sneller[/i:141ne6de] dan een scootermobiel! Topsnelheid 20km/uur, maar dat heb ik waarschijnlijk maar even gehaald. Aan het einde van het pleintje doemde een glazen pui met draaideur verrassend snel op en moest ik helaas weer afremmen.[/*:m:141ne6de][*:141ne6de]Toen bleek dat remmen met grote snelheid lastiger was dan gedacht (in advanced mode) -maar niet getreurd; achter die glazen pui zat de eerste hulp afdeling van het ziekenhuis en met het naderend onheil kwam ook dat gelukkig steeds dichterbij :mrgreen: .
Door de stijve leuning kun je helaas niet je volle gewicht naar achteren gooien waarmee je de Segway tot stoppen zou dwingen. Ik moest het nu voornamelijk hebben van het gewicht van mijn armen. Een truc die Diederik me had uitgelegd was een snelle U-turn te draaien (snel 180 graden omdraaien) -net zoals je met schaatsen, skiën en skeeleren zou doen om snel te remmen, maar dat durfde ik met die snelheid nog niet aan - bang dat ik was met Segway en al over de kop te slaan.
Als ervaren motorrijder had ik hier natuurlijk allang op geanticipeerd :geek: , remde ik rustig af en kwam ik [i:141ne6de]ruim [/i:141ne6de]voor de glazen deuren tot stilstand (50cm? :oops: ) ;) [/*:m:141ne6de][/list:u:141ne6de]

Mijn ergotherapeuten (twee voor de gelegenheid) hebben hem ook geprobeerd en waren beide meteen dolenthousiast. Hier zou ik (maar ook andere revalidanten) veel meer mee kunnen dan met een scootermobiel. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat er ook [b:141ne6de]minpunten [/b:141ne6de]waren aan het getoonde demonstratiemodel:
[list:141ne6de][*:141ne6de]de rugleuning zat vast gemonteerd in het frame: bij lang rijden (dus lang voorover zitten) krijg je last van je rugspieren. Een verende rugleuning zou meer steun bieden. Een verder voordeel van een verende rugleuning (denk aan een goede bureaustoel) is dat je hiermee ook achterover kunt leunen en dus gemakkelijker/feller kunt remmen. [/*:m:141ne6de]
[*:141ne6de]de hendel waarmee de steunwieltjes worden in- en uitgeklapt heeft een dood punt. Als mijn armkracht serieus afneemt kan ik de steunwieltjes mogelijk moeilijker inklappen. Sturen gaat wel erg licht en lijkt me met verminderde armkracht nog wel op te brengen.[/*:m:141ne6de]
[*:141ne6de]de kostprijs is vrij hoog en vrijwel geen enkele gemeente heeft de Segway in het gamma hulpmiddelen zitten; de gemeente overtuigen van het nut is dus de volgende uitdaging.[/*:m:141ne6de][/list:u:141ne6de]
Volgens Diederik van Welzorg is elke uitvoerig van de Segway rolstoel op maat gemaakt en zijn er andere zittingen en opklapmechanismen te monteren (oa voetbediend). Ook verlichting ed ontbrak op dit demo model, maar daar kan allemaal voor gezorgd worden.

We hebben het ook nog even over de optie van een 'normale' Segway gehad - waar je op moet staan ipv zitten, en oa door Bob Bellinger van Independent Wheels voor een leuke prijs tweedehands wordt aangeboden. Diederik gaf aan dat ALS patiënten die moeite hebben met lopen, maar nog niet met staan, hier ook dankbaar gebruik van kunnen maken.

Samen met mijn ergotherapeut hebben we een motivatiebrief naar de gemeente opgesteld. Welzorg gaat kijken wat er eventueel aan een leaseprijs kan worden gedaan, met het oog op herinzetbaarheid voor andere patiënten. Nu nog kijken of we de gemeente tot inkeer kunnen brengen.

Groetjes,
8-) Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 15 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

De reactie van de gemeente is eindelijk binnen: Ik krijg een scootermobiel ter waarde van €72,- per maand (PGB). Daarbij komt dan ook nog eens een inkomensafhankelijke bijdrage.

Balen natuurlijk, maar niet onverwacht: de Segway zou hen zo'n €400,- per maand gaan kosten (geschatte marktwaarde €14.000,-) Daar schrok ik zelf ook wel van; dat betekent dat Welzorg dus €7000,- rekent voor dat stoeltje op de Segway! :o

Intussen heb ik ook niet stil gezeten en een alternatieve leverancier gevonden in Barcelona (of all places..). Die maken eenzelfde soort rolstoel maar dan op basis van oudere Segway modellen (i170 en i180) welke Bob Besselink ( http://www.independentwheels.nl ) oa te koop heeft voor relatief weinig. Met Philippe heb ik overleg gehad over zijn alternatief: een E-wheeler (handrolstoel met vijfde wiel). Ook een mooi concept! Het nadeel daarvan is wel dat het vijfde wiel weinig grip heeft en dus snel kan slippen. Minder geschikt voor in de bergen waar ik de Segway hoop in te zetten, maar verder wel een prima alternatief!
E-Wheeler

De leverancier in Barcelona heeft vorig jaar nog een i180 met stoelopbouw en terreinbanden geleverd aan een MS patiënt in Luxemburg. Eind maart hoop ik daar met Philippe (die ook geïnteresseerd is) en Bob als expert heen te gaan om er een oordeel over te vellen, en wie weet ...bestellen we er zelf ook een!

Het is even een stuk rijden naar een saai, leeg, cultuurloos en afgelegen gebied (vergeleken met Brabant) maar dat heb ik graag over voor dit artikel. :mrgreen:


Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 15 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Hallo Dick

Voor in de bergen? (Drunese duinen) :mrgreen:


Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door Dick - 16 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Hoi Dick,
Ik vind de Segway een mooi en hip alternatief, maar heb één kanttekening. De Segway bestuur je met je romp c.q. gewichtsverplaatsing!
Wat nu als je rompstabiliteit afneemt? Wordt het dan niet moeilijk om de Segway te besturen?
[i:3gbp5q0y](je geeft zelf al aan dat een andere rugleuning meer steun zou bieden/geven)[/i:3gbp5q0y]

Groeten,
Dick S.

avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert

Reactie door dspier - 16 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Hoi Dick en Lia,
Eerst Lia: dat tractievoertuigje voor die rolstoel in de bergen ken ik ook niet. Waar heb je dat vandaan? :)

Dick, wat jouw opmerking betreft: helemaal juist! Maar wat kun je nog met een normale scootmobiel als je niet meer zelfstandig rechtop kunt zitten? Op dat moment denk ik dat je sowieso toe bent aan een 'echte' rolstoel :(

Wat die rugleuning betreft is mijn argument juist dat deze je bewegingsvrijheid teveel beperkt. Het zou een soort bureaustoel leuning moeten zijn (met zo'n veer, weet je wel), stug, maar als je voldoende druk uitoefent geeft ie toch mee.

Of heb je het gevoel langer met een scootmobiel rond te kunnen rijden dan met een Segway 'scootmobiel'?

Geniet van de zon en de gratis vitamine D!
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 16 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Hallo Dick

Allereerst de website (heb niet voor niets in Oostenrijk gewoond)
http://www.belangenorganisatie.nl/index ... 5E1198F3E2

Vorige zomer hebben we 3 maanden een scootmobiel gehuurd omdat kopen voor die korste tijd geen optie was. Bij ons krijg je van de gemeente of een scootmobiel of een electr. rolstoel.
Wanneer ik naar de Segway kijk ziet die er comfortabel uit. Maar ik vond het wel fijn mijn armen afwisselend eens op de leuning te kunnen leggen van de stoel. Is de instap(stoel) van de Segway ook draaibaar? Ook daar maakte ik veel gebruik van

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 16 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Hoi Lia,
Een scootmobiel [i:2vgdzcev]of[/i:2vgdzcev] een elektrische rolstoel? :shock:

Ik krijg eerst en scootmobiel en daarna een elektrische rolstoel, die scootmobiel is dus puur om de tijd tot de rolstoel te overbruggen. En dat zou ik het eigenlijk het liefst met een Segway scootmobiel doen, dat verzacht de pijn! ;)

Wat betreft je vraag of je de stoel ook kan draaien is het antwoord neen, maar dat hoeft ook niet: je trekt de stuurstang eruit en dan is het een gewone stoel die je van alle kanten kunt benaderen (behalve vanaf de rugzijde :mrgreen: ) Of je de stoel zijwaarts bestijgt of gewoon van voren is aan jezelf.

Wat betreft dit ding... .

Prachtig ding! :P Bedankt voor de tip! Ik heb het even opgezocht: het is een Swiss-trac .

Een Zwitsers minitractortje op accu's dat je aan je hand rolstoel koppelt en die je zo door de bergen sleept. Het ding weegt 65kg en heeft een gigantisch koppel: hij trekt lasten tot 100kg tegen hellingen op van 20%. Actieradius 35-40km, de snelheid is wel wat laag: 6km/uur, maar je bent behoorlijk suïcidaal als je jezelf met meer dan dat met je rolstoel van de berg afstort: voor je het weet ga je nog schuiner en nog harder! :mrgreen:
Maar wederom het voordeel: ook die Swiss-trac past zo naast de handrolstoel achterin de auto als je op vakantie gaat.

O.a.te koop en te huur voor €20,-/dag bij RD Mobility in Rijswijk .

Voor de geïnteresseerden: klik hier voor de Nederlandstalige handleiding (pdf) .

Groetjes, en geniet van het weer!
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 16 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Ja, super ding niet waar! Ik bedoelde dus dat we ter overbrugging een scootmobiel gehuurd hebben. De arts voorzag, gezien het tempo waarmee ik door de ALS race, dat een scootmobiel niet voor lange duur zou zijn voor mij.
Maar nu race ik met de Salsa, milieuvriendelijk door het Brabantse bos. Het rook er zo lekker vanmiddag. D eekhoorntjes hebben het druk en het vogelconcert houdt niet op. Dat is genieten. :D

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 19 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Ik heb de prijs voor een Swiss Trac opgevraagd: Zo'n ding moet tweede hands nog €4000,- kosten :shock:

Ik denk dat ik zelf maar eens in die business moet gaan :mrgreen:

Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Bart - 19 maart 2012

Re: Segway scootermobiel

Dick, dank voor je berichten over de Segway.
Houdt je ons via het forum ook op de hoogte van het Barcelona avontuur?
Dat wil ik en met mij naar ik aanneem nog wel meer personen graag volgen natuurlijk.
Misschien kunnen we gezamenlijk iets ondernemen om Welzorg iets aan de prijs te laten doen, eventueel met hulp van MEE of de VSN, of een gezamenlijke aankoop eventueel in Spanje.
Bart
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert