Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Bericht door Nautica - 17 januari 2014

Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Omdat mijn armfunctie en handfunctie steeds slechter wordt had ik een robotarm aangevraagd en de indicatie die ik heb gekregen was positief. Deze robotarm moet echter gemonteerd worden op een elektrische rolstoel en aangezien mijn benen toch ook al zwakker worden dus ook maar meteen een elektrische rolstoel aangevraagd.
Geen probleem dus want beide zaken kan ik krijgen de rolstoel via de WMO en de robotarm via de zorgverzekeraar.
De WMO heeft wat rolstoelen betreft een contract met Welzorg en deze kan alleen de Alex rolstoel leveren.

Ik dacht altijd dat een dergelijke rolstoel door de gemeente werd gekocht maar niets is minder waar. Hier wordt gewoon een leasecontract voor afgesloten.
Bij de passing van de rolstoel opperde ik om deze meteen geschikt te maken voor de toekomst met elektrische been steunverstelling maar ook omdat mijn handfunctie al minder wordt gyroscoopbesturing.
Die laatste twee krijg ik dus gewoon niet omdat ik het nog niet nodig heb en dergelijke zaken passen zij pas aan op het moment dat het daadwerkelijk nodig is. Hoe kaler de rolstoel des te lager de leaseprijs en zo kunnen ze weer een paar tientjes per maand besparen totdat de aanpassingen daadwerkelijk moeten komen.
Ze houden dus geen rekening meer met de progressie van de ziekte en je moet steeds de confrontatie met de WMO opnieuw aangaan.

Toch doemt hier nog een groot probleem op want om de robotarm te kunnen bedienen met de joystick van de rolstoel moet er een speciale scanner op een zogenaamde HMC scanner. Een apparaatje wat toch maar een tweeduizend euro kost.
De zorgverzekeraar wil alleen de robotarm vergoeden en zegt dat de scanner voor rekening van de WMO moet komen echter de WMO zegt dat deze scanner voor rekening van de zorgverzekeraar moet komen.
Ik dreig dus te verzanden tussen een onenigheid van twee verschillende instanties.
Geen scanner… Betekent dus ook geen robotarm en die laatste begin ik vooral steeds harder nodig te hebben.
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Arwi - 21 januari 2014

Re: Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

vervend dat afschuiven door instanties.
ze zijn er toch om ons te helpen.- of bestaan ze alleen om zelf kosten te besparen?
ik hoop dat je het alsnog voor mekaar krijgt.
groet,
arwi
avatar > Arwi

starstarstarstar
Berichten: 333
Geregistreerd: 16 juni 2012
Woonplaats: Teteringen (Breda)

Reactie door Bart - 21 januari 2014

Re: Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Waardeloos die bemoeienis. Die verzekeraars weten niet wat voor ellende ze veroorzaken. Alles moet zo goedkoop mogelijk.
Over mijn gemeente met de wmo heb ik overigens geen klagen.
Heb een prima elro met alles er op en er aan, zelfs al een 2e bediening aan de achterzijde voor wanneer ikzelf niet meer kan rijden.
Hopelijk krijg je nog wat voor elkaar.
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert

Reactie door Bart - 27 januari 2014

Re: Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Hoi Aernout,
Is het nog wat geworden met die rolstoel en robotarm?
Heb je uiteindelijk toch nog een goed werkende robot gekregen?
Bart
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert

Reactie door Nautica - 04 februari 2014

Re: Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Nee het is nog steeds niet gelukt en ik ben er nog mee bezig. Ik ben er wel achter gekomen dat juridisch gezien de WMO niet aansprakelijk is voor de kosten van de scanner.

Deze kosten horen toch echt thuis bij de zorgverzekeraar maar ik begrijp dat Focal Meditech een beetje dwarsligt met de indicatie voor die scanner. En dat terwijl het college voor zorgverzekeraars heeft bepaald dat de kosten voor montage van een robotarm voor de zorgverzekeraar zijn en niet voor de WMO. Of die scanner onder de montagekosten valt is nog een vraag.
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Nautica - 19 maart 2014

Re: Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Inmiddels ben ik weer een stap verder en lijkt het probleem met de scanner opgelost.
Wie hem moet betalen is nog steeds niet bekend maar Focal Meditech, de leverancier van de robotarm, heeft zich bereid verklaard om de scanner aan mij te „lenen“ totdat vaststaat wie de rekening moet gaan betalen. Een mooie geste.

De aanvraag voor de rolstoel heb ik al op 22 november 2013 gedaan. Tot op heden heb ik nog steeds niks en dat vind ik een grof schandaal.
Ten eerste heeft de WMO mijn aanvraag direct doorgegeven aan de firma Welzorg. Toen ik echter net verhuisd was naar mijn aangepaste woning kwam de WMO consulente bij mij thuis kijken en vroeg of ik al een passing had gehad voor mijn rolstoel. De WMO moest dus eerst weer met Welzorg bellen waarom er nog geen passing was geweest. Uiteindelijk belde toen pas tegen de feestdagen de firma Welzorg voor een afspraak. Toen kwamen uiteindelijk de feestdagen er nog tussen en lag alles twee weken stil.

Uiteindelijk heb ik de passing op 10 januari kunnen doen. Op 17 februari had ik nog steeds niks gehoord over de rolstoel en ben ik maar eens gaan mailen met mijn WMO consulente waar de rolstoel bleef. Die reageerde direct met antwoord dat ze mijn vraag had doorgestuurd naar Welzorg en ik er iets van zou horen wanneer zij antwoord zou krijgen.
Na ruim een week nog niks gehoord te hebben heb ik maar een reminder naar haar gestuurd dat ik nog steeds geen antwoord had maar kreeg daar geen reactie meer op.
Uiteindelijk ben ik maar eens in de telefoon geklommen en toen bleek dat de WMO consulente ziek was. Daarop heb ik zelf vorige week de firma Welzorg maar gebeld en toen bleek dat er wel een aanvraag voor de rolstoel was maar dat deze nog niet was besteld.

Na veel registers open getrokken te hebben waar onder mijn boze moeder die de plaatselijke politiek heeft ingeschakeld in dit dorp komt er een beetje schot in de zaak en als het meezit wordt de rolstoel uiteindelijk 2 april geleverd.
Dan kan men aansluitend op 3 april op de omgeving's besturing erop monteren en wanneer vervolgens de robotarm komt heb ik nog niet specifiek gehoord maar hoop ik dat dat ook niet zo lang meer zal duren.

De problemen lijken dus vooral bij de firma Welzorg te zitten. Het schijnt daar een puinhoop te zijn en ze zitten ook midden in een reorganisatie met steeds wisselende directieleden.
De gemeente hier doet alleen zaken met Welzorg en met HMC maar de laatste schijnt ook behoorlijke problemen te hebben.
Ik snap dan ook niet dat gemeentes nog steeds zaken doen met dit soort bedrijven want mensen met ALS hebben de tijd niet om zo lang te wachten. Ik behelp mij nu al meer dan drie maanden met een opvouwbare reis rolstoel die natuurlijk niet het zitcomfort biedt die nodig zou zijn.
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Arendje - 21 maart 2014

Re: Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Het is toch niet te geloven!! ! ! Hebben ze nog nooit van de ziekte ALS gehoord, dat er dan vlot geleverd moet worden? Je kunt je energie wel beter gebruiken dan overal achteraan te bellen.

Groetjes Arendje
avatar > Arendje

starstarstar
Berichten: 174
Geregistreerd: 25 juli 2012
Woonplaats: Wolvega

Reactie door Bart - 21 maart 2014

Re: Elektrische rolstoel Alex met de robotarm Jaco

Grote schande Aernout, lijkt wel een 1 april grap te worden. Goed dat je moeder je te hulp komt.
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert