Notch-1 eiwit rem regeneratie motor neuronen

Bericht door bunga † - 03 maart 2012

Notch-1 eiwit rem regeneratie motor neuronen

Leden.
Hier een laatste ontwikkeling gedaan in het PACKARD CENTER wat betreft motorneuronen en hun regeneratie.
Wellicht een doorbraak.
Jan
http://www.alscenter.org/news/rss_from_ ... 02_29.html
avatar > bunga †

starstar
Berichten: 82
Geregistreerd: 04 november 2011
Woonplaats: Roodeschool
Laatste bewerking: bunga † mrt 07 2012, 09:58
Reactie door dspier - 03 maart 2012

Re: Notch-1 eiwit remt regeneratie motorneuronen

Hoi Jan,
Bedankt voor de melding, zeer interessant! Ik heb dan ook een deel van het artikel hieronder vertaald, zodat anderen in een oogopslag kunnen zien waar je op doelt.

Zou je om die reden ook de titel van dit stuk willen aanpassen naar [i:3bhhnhy7]Notch-1 eiwit remt regeneratie motorneuronen[/i:3bhhnhy7] (of iets dergelijks)?
Bovenstaande titel klinkt zo algemeen en zegt zo weinig... (Wat nu nieuw is, is over een half jaar al oud nieuws -hoop ik!) ;)

Groetjes,
Dick
[quote=" Het Packard Center for ALS Research at Johns Hopkins ":3bhhnhy7][b:3bhhnhy7][size=120:3bhhnhy7]Nieuwe studie identificeert cruciaal eiwit in de vorming van nieuwe motorische neuronen[/size:3bhhnhy7][/b:3bhhnhy7]
[size=85:3bhhnhy7](Catherina Becker is een Packard Center for ALS gefinancierde onderzoeker.)[/size:3bhhnhy7]

Verlies van motorneuron functie is het kenmerk van ALS. Omdat deze cellen niet op natuurlijke wijze regenereren in volwassen mensen, zijn wetenschappers jarenlang op zoek geweest naar factoren die het mogelijk maken om motorneuron cellen bij ALS patiënten te laten teruggroeien. Packard wetenschapper Catherina Becker, en haar collega's, van de Universiteit van Edinburgh Centrum voor neuroregeneratie, geloven dat ze een dergelijke factor hebben gevonden. Gebruikmakend van een klein aquariumvisje Danio Rerio, beter bekend als het zebravisje, vonden Becker en collega's dat het blokkeren van de werking van het Notch-1 eiwit hergroei van motorische neuronen toegestaat in volwassenen zebravissen.

Eerdere studies bij ratten had er al toe geleid dat onderzoekers gingen geloven dat de expressie van de familie van Notch eiwitten (bekend vanwege hun betrokkenheid bij de embryonale ontwikkeling van de hersenen, lever, vaat-, en andere systemen) de groei van nieuwe motorische neuronen bij volwassen zoogdieren voorkomen.

Net als bij zoogdieren, genereren niet volwassen zebravissen meestal ook geen nieuwe motorische neuronen. In tegenstelling tot zoogdieren echter, kunnen zebravisjes wel motorneuron groei stimuleren na een blessure. De hypothese van Becker en haar collega's is dat de expressie van het Notch-1-eiwit bij de zebravis zou worden verlaagd na ruggenmerg letsel.
' class='inline-anchor external' target='_BLANK'> De zebravis: [b:3bhhnhy7]klik [/b:3bhhnhy7]voor meer info over medisch gebruik

…(onvertaald stukje :o )

De onderzoekers concludeerden dat "spinale motorische neuron regeneratie kan worden uitgebreid bij een volwassen gewervelde door het remmen van Notch signalering." De ontwikkeling van een farmaceutisch molecuul dat de werking van Notch-1 kan blokkeren kan op een dag therapeutisch potentieel voor ALS hebben.[/quote:3bhhnhy7]
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen