Een bakkie troost

Bericht door Esperanza - 23 mei 2012

Een bakkie troost

Dag Allemaal,

Nu dat mijn ziekte steeds meer bezit van mij gaat nemen, houd mij de vraag regelmatig bezig wat komt hierna als ik afscheid moet gaan nemen van dit aardse leven :?: Dan denk ik Is dit alles :?: moet ik het hiermee doen :?: het kan toch niet waar zijn :?:

Ik was altijd al geïnteresseerd in het fenomeen bijna dood-ervaringen. Pim van Lommel is een cardioloog en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar mensen met een bijna dood-ervaring (BDE). Zijn onderzoek is gepubliceerd in het gerenomeerde tijdschrift The Lancet en hij heeft een boek over dit onderwerp geschreven en het uitgebracht in 2007 het boek heet Eindeloos Bewustzijn. Zo heeft Karin de Groot ook 8 afleveringen gemaakt over bijna dood-ervaringen, het programma heet Een tweede leven, mooie verhalen van mensen die dit hebben mogen ervaren.

Als je media aanklikt op de website van PIm van Lommel kun je verschillende interviews bekijken.
http://www.pimvanlommel.nl/


http://www.hebikietsgemist.nl/programma ... leven.html

Heb 't goed, groetjes, Afien :D
avatar > Esperanza

starstarstarstar
Berichten: 410
Geregistreerd: 09 november 2011
Woonplaats: Ter Apel (GR)

Reactie door dspier - 30 mei 2012

Re: Een bakkie troost

Hoi Afien,

"Esperanza": Is dit alles Dit is wel een heel filosofische vraag. Ik denk erg hoog gegrepen voor dit forum. :lol:

Weet ik niet... dat kan alleen jij beoordelen en eea hangt ook voor een deel van je geloof af denk ik. Zelf geloof ik niet in een God of zo, maar wel in het leven. Ook ik zou willen dat ik er meer uit had gehaald, maar zegt Bill Gates niet hetzelfde over zijn megasucces Windows? Je had er altijd meer uit kunnen halen denk ik - net zoals het feit dat mijn baas mij nooit genoeg zal betalen of mijn auto nooit goed genoeg zal zijn: het kan en moet altijd beter!

Dat is een natuurlijke reactie: de mens is van nature ontevreden en daardoor vooruitstrevend. Maar laat ik het omdraaien: had je dit leven willen missen? Ik niet! Sterker nog: als ik de kans zou krijgen, stap ik er zo weer in (en dan doe ik het beter he ;-) )

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 30 mei 2012

Re: Een bakkie troost

Ik ga het toch proberen :o

Precies wat ik ook denk Afien maar ik doe dat al vanaf het moment dat ik hoorde van mijn ALS.
Het eerste wat bij mij opkwam was, onvoltooid leven. ik meende mij te herinneren dat er een boek bestaat wat zo heet en dat kwam zomaar in een keer in me gedachte.

iedere dag denk ik wel, waar heb ik dit in godsnaam aan te danken :?: zo slechte vent ben ik toch ook weer niet geweest :?: gelukkig krijg ik ook iedere dag de bevestiging van de mensen die van mij houden dat ik gelijk heb, zo slecht was ik niet :mrgreen: Ik ben niet gelovig maar ik ging het als een pure straf zien.
ik probeer niet te denken aan het einde omdat dit mij verschrikkelijk beangstigt. maar soms/vaak ontkom je er niet aan en word je er op de raarste momenten mee geconfronteerd. wat mij nooit opviel valt me nu wel op en echt zomaar 2 a 3x per week op straat en op tv bijna iedere dag. ik zal niet onnodig in detail treden maar een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.
Ondanks dat ik vroeger op een katholieke school heb gezeten ben ik totaal geen gelovig mens. Ik geloof in de dingen die ik zie, proef, en kan voelen.
Maar ondanks dat ik niet gelovig ben geloof ik ook niet dat de dood het einde is. dat kan ik gewoon niet geloven.
Ik denk ook, waarom nu? want we hebben nog zoveel te doen. ons huis moet bijna helemaal verbouwd worden, onze oudste zoon gaat volgend jaar augustus trouwen, mijn vader is ziek en woont 300 kilometer hier vandaan, en ga zo maar door. en dan denk ik weer, nou zou dat het zijn :?: en is het inderdaad zoals de revalidatiearts en vele andere zeggen, jij bent er niet meer en daarmee houd het op :?: :( Nee dat kan niet waar zijn!
Ik maak me eigen maar wijs dat de dood echt niet het einde is en dat we op de een of andere manier een link met elkaar houden. ik bedoel niet een hemel of iets dergelijks, en ook geen god of zo iets. nee gewoon iets :?:
Geloof je daar wel in dan is dat misschien wel veel beter.
Wat Dick zei is natuurlijk ook wel zo, dit is een heel persoonlijk idee van wat er misschien is en wat je misschien meemaakt?
Afien, ik ben maar een doodgewone jongen zonder enige geloofsovertuiging en zonder welke hoge opleiding dan ook, maar als ze niet snel wat vinden dan is het inderdaad alles wat er is geweest. maar ik blijf er bij dat er meer is alleen anders. jammer dat niemand dat ooit na heeft kunnen vertellen. een persoon met een bijna doodervaring is niet dood geweest zoals veel mensen wel denken. Dat is waarschijnlijk gewoon zuurstof gebrek :?:

Groetjes, Peet.

[quote="Esperanza":3omre41n]Dag Allemaal,

Nu dat mijn ziekte steeds meer bezit van mij gaat nemen, houd mij de vraag regelmatig bezig wat komt hierna als ik afscheid moet gaan nemen van dit aardse leven :?: Dan denk ik Is dit alles :?: moet ik het hiermee doen :?: het kan toch niet waar zijn :?:

Heb 't goed, groetjes, Afien :D [/quote:3omre41n]
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Lia - 30 mei 2012

Re: Een bakkie troost

Heel moeilijk. Ik denk ook vaker aan det naderende einde. Wat is het :?:
Ik zie de ziekte nit als een straf. Iedereen kan het krijgen, van een Ghandi tot een Osama Bin Laden.
Waarom ik? Waarom ik niet! Door alles wat ik gezien en beleefd heb ben ik al langer niet gelovig meer. Soms denk ik was ik het maar, veel mensen kunnen hier veel kracht uit putten.
Ik heb een mooi leven gehad, heb alles gedaan waar ik zin in had, ben heel tevreden. Maar toch wil ik niet dood.............raar mens.

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door Esperanza - 30 mei 2012

Re: Een bakkie troost

Dag Allemaal,

Ieder van ons gaat op z'n eigen manier met de dingen om en dat is leuk om dat te lezen van elkaar. Ik ben zelf als kind wel naar de zondagsschool geweest maar ik ben niet gelovig dat wil zeggen niet in een God of iets, maar toch denk ik wel net als Peet (slijm, slijm) we gaan ergens naar toe en het zal anders zijn. Ik geloof of wil geloven in het hiernamaals, maar ik ben zekers daardoor niet minder bang voor de dood. Lia, dat is mooi dat je dat kan zeggen, dat je alles gedaan hebt waar je zin in had, dat kan ik van mijzelf niet zeggen ik was daar de laatste jaren druk doende mee maar helaas. Dick jij zou het zo weer overdoen, ik zou mezelf nog wel even achter de oren krabben ik deed het denk ik niet. Maar we gaan eerst nog wel even met dit aardse leven door afgesproken :!: ;)

Groetjes, Afien :D
avatar > Esperanza

starstarstarstar
Berichten: 410
Geregistreerd: 09 november 2011
Woonplaats: Ter Apel (GR)

Reactie door Peet - 31 mei 2012

Re: Een bakkie troost

Ik geniet hier van, van al dat geslijm :lol: :lol: nee hoor Afien ik snap je.
Wij hebben thuis, en dan bedoel ik als kind samen met me broer die 3 jaartjes ouder is dan ik en onze vader, nee niet die :lol: mijn echte vader best wel open gesproken over dat soort dingen. gewoon een beetje filosoferen van wat er zou kunnen zijn. is er echt iets? reïncarneer je en kom je misschien wel terug als een dier? en welk dier zou je dan willen zijn? nou daar heb ik wel wat ideeën over :lol:
Maar even zonder gein, dit neem je mee en daar filosofeerde ik later lekker op verder met mijn vrouw en onze kinderen. daar hoef je niet gelovig voor opgevoed te zijn.
reïncarnatie geloof ik niet zo in, maar het is niet het einde dat gaat er bij mij gewoon niet in!
Stel dat ik voor 1000% zeker zou weten dat er echt iets is en dat je nog een gigantische mooie tijd tegemoed gaat. net wat je zegt Afien :mrgreen: dat maakt mij ook niet minder bang voor de dood.
Je moet het toch maar meemaken en ondergaan en dan de manier waarop. echt ongelofelijk!
Ik was altijd een jongen die alles op de lange baan zette, ik had overal wel een 5 jarig plan voor, zo ook met ons huis. we wonen hier nu net 11 jaar en ik kom er nu pas achter dat ik nog zeker 200 jaar te kort komt. maar nu is het te laat.
maar ondanks deze ziekte en wetende dat ik niet veel ouder zal worden dan wat ik nu ben, zou ik mijn leven zeker zo weer over willen doen.
Ik zou natuurlijk wel wat dingen anders doen, zoals bijvoorbeeld mijn Westfalia camper houden ;) en nog veel meer!
Maar ik zou zeker de zelfde vrouw weer willen ontmoeten en dan natuurlijk ook onze kinderen. daar was ik wel aan gaan werken :lol:
maar ik zou ook veel dingen laten, beetje minder feesten in me jonge jaren en zeker niet gaan roken, en meer tijd aan ons zelf besteden.
Maar net wat je zegt, voorlopig zijn we er nog Afien en gaan we gewoon door met ons leven zo goed en zo kwaad het soms ook is.
Eerst was ik geschokt. daarna werd ik rustiger, moe kan je wel zeggen van het huilen. nu ben ik boos, ik voel me uitgedaagt door de dood en dat is iets waar ik niet tegen kan, dus kom maar op denk ik dan :evil: dat ga ik natuurlijk verliezen dat weet ik ook wel, maar daarna is die niet meer onzichtbaar voor mij en sta we tegenover elkaar, en dan pak ik hem of haar :?: voor wat ons is aangedaan.
Als er tenminste iets is :?: :lol:

Groetjes, Peet.
Wat kan die kletsen he :lol: gaat zo makkelijk met een nieuw toetsenbord.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Esperanza - 31 mei 2012

Re: Een bakkie troost

[quote="Peet":7jp7z2nh]
Eerst was ik geschokt. daarna werd ik rustiger, moe kan je wel zeggen van het huilen. nu ben ik boos, ik voel me uitgedaagt door de dood en dat is iets waar ik niet tegen kan, dus kom maar op denk ik dan :evil: dat ga ik natuurlijk verliezen dat weet ik ook wel, maar daarna is die niet meer onzichtbaar voor mij en sta we tegenover elkaar, en dan pak ik hem of haar :?: voor wat ons is aangedaan.
Als er tenminste iets is :?: :lol:

Groetjes, Peet.
Wat kan die kletsen he :lol: gaat zo makkelijk met een nieuw toetsenbord.[/quote:7jp7z2nh]

Dat geklets was me trouwens nog niet opgevallen, maar nu dat je het zegt. :lol: Ik doe met je mee :evil: :twisted: , maar als je daar ook zo gaat kletsen dan zal ik de put zekers alleen moeten klaren denk je ook niet :lol: :lol: :lol: :lol:

Groetjes, Afien :D
avatar > Esperanza

starstarstarstar
Berichten: 410
Geregistreerd: 09 november 2011
Woonplaats: Ter Apel (GR)

Reactie door Peet - 31 mei 2012

Re: Een bakkie troost

:lol: :lol: iemand die Magere Hein heet pak ik met me ogen dicht :lol: :lol: en dan maak ik ondertussen ook nog een praatje. :lol:
Komt goed Afien we wachten gewoon tot we met een hele groep zijn en beginnen dan weer van voor af aan :)

Groetjes, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door dspier - 08 juni 2012

Re: Een bakkie troost

Die Peet is toch meer schrijver en filosoof dan hij zelf wil toegeven. :lol:

:-) Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door willy - 08 juni 2012

Re: Een bakkie troost

Hoi,


Ik daocht dat ik de enige was......
Het praten hierover gaat me niet makkelijk af,die eindstreep waar ik niet overheen wil.....nog.
En toch komt het genadeloos dichterbij....ik voel bijna dat dit m'n laatste zomer is....
De notaris is van de week afgehandeld en nu staat er een afspraak met de begravenisondernemer op de kalender,dat wil ik graag zelf nog regelen(jullie ook dacht ik?).

Ik was van huis uit gereformeerd en mijn man catholiek,42 jaar geleden was dat een ,voor onze ouders,ongehoorde binding:2 geloven op één kussen ,daar slaapt de duivel tussen.....zeiden ze.
Nou,die hebben we dus een lesje gegeven...ondertussen gingen wij niet meer naar de kerk,we leefden als God in Frankrijk!
Maar nu denk ik:hoe pak je mijn begravenis of ik denk eerder,crématie,aan?
Zo,hup boem, de oven in? Met alleen wat 'leuke' toespraakjes en natuurlijk lieve woordjes van mijn family?
Want een dominee of pastoor hoef ik niet erbij te hebben.

Hoe pak je zoiets aan? daarvoor ook de afspraak met de undertaker!
Ik heb toevallig hele'leuke :!: doodskisten gezien(in een showroom) van carton!
Economies en milieuvriendelijk.......en nog geinig ook!

http://www.arcumnederland.nl

Ik ben er erg veel mee bezig,wil de eindstreep zo waardig mogelijk over.......
Maat ik ben nog steeds boos! dat mij dit treft!,Zo beroerd ben ik ook niet geweest dat ik dit verdien......
Ik gun het ook een ander niet, zo'n gemene ziekte heeft geen bestaansrecht!

Nou,ja,Wàt er ook gaat gebeuren:we zien elkaar misschien weer terug?
Ik ben van plan hoog in de hemel te gaan zitten,achter een mooie ster,waar ik iedereen kan zien en vooral mijn kleinkinderen kunnen zeggen: Daar is oma,ze kijkt en knipoogt naar ons.
Ik zal er iedere avond en nacht zijn,veel achter de wolken(in nederland)maar ik zal er zijn! :idea: ;)

Dit zijn mijn gedachten.....voorlopig.
Willy
avatar > willy

starstarstar
Berichten: 181
Geregistreerd: 23 februari 2012
Woonplaats: harderwijk

Reactie door Lia - 08 juni 2012

Re: Een bakkie troost

Hallo

Mooi geschreven Willy :!:
Mijn gedachten vliegen heen en weer over het sterven en de dood.
Wel ben ik ook met mijn crematie bezig, samen met Marc. Notaris en de hele bimbam is geregeld. Op verre termijn heb ik de zaken rond. Maar wil ik beademd worden :?: Toen ik kortademig werd werd ik heen en weer geslingerd; wel, niet........... Het is nog niet nodig, beslissing uitgesteld.

Maar nu ga ik genieten van een portie zacht gekookte asperges en wil niet meer verder denken.

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door Catja - 08 juni 2012

Re: Een bakkie troost

Hallo Willy.

Ik heb het gelezen, en ben er even stil van.
Kan niet anders zeggen dan dat ik hier diep respect voor heb.
Maar ik hoop toch dat je nog een paar zomers meekunt.


Groetjes catja
avatar > Catja

starstarstarstar
Berichten: 312
Geregistreerd: 21 november 2011
Woonplaats: Arnhem

Reactie door Peet - 08 juni 2012

Re: Een bakkie troost

Hoi Willy.

Ja hele mooie maar zware gedachte. heel veel in wat jij schrijf herken ik wel mijn eigen gedachte maar ik denk dat we dat allemaal wel hebben. alleen ieder vult het op ze eigen manier in.
nu ben ik er nog niet zo beroerd aan toe zoals jij maar dat wil niet zeggen dat ik de volgende zomer haal of zelfs de winter? dus spelen die gedachten nu dagelijks door die kale kop van mij.
Mijn gezin weet wat er moet gebeuren, dit zijn toch wel onderwerpen die zo af en toe op een zondagmiddag de revue passeerden.
1.Niet cremeren want dat word mij te heet onder me voeten. blijft er maar 1 ding over, begraven. en als dat vol is dan maar aan een vuurpijl.
2. Geen grafsteen maar een behoorlijke grote zwerfkei aan me hoofdeind die ook op ze plaats blijft bij een flinke overstroming. maar pas op dat je hem niet op dat laatste plukje haar van me legt :lol:
3. Geen dominee of dat soort klanten want ik wil wel dat ze wakker blijven.
4. Niet in het zwart of antraciet. dat is me gewoon te! Dus gewoon een frisse kleur ook de auto`s :)
5. Ik wil dat Katie Melua of Do een liedje voor me komen zingen :lol:
6. Koffie of Thee of desnoods een biertje is oke. maar eten doe je maar thuis :lol: dus geen cake want dat kost een Gods vermogen en 3/5 blijft liggen en gaat door naar de volgende hal waar nog een begrafenis bezig is.
7. Er moeten zoveel mogelijk mensen komen zodat de politie de boel af moet zetten en ze schermen buiten de begraafplaats op moeten hangen om het te kunnen volgen.

Nee ik heb niet zoveel noten op me zang en ik ben er helemaal niet mee bezig :lol: :lol:
Maar Willy voorlopig knijpen we er nog niet tussenuit, ook jij niet! je gaat voorlopig nog gewoon door. afgesproken?

Groetjes, Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis