'tips' wilsverklaring

Bericht door Catja - 13 juli 2013

Re: 'tips' wilsverklaring

Hallo Karin

Het is een prima idee van je vader, ik zelf heb al voor dat ik a.l.s had een wilsbeschikking.
Toen de diagnose gesteld was, en alles was bezonken, heb ik zelf mijn uitvaart al op papier gezet.
Dan hoef ik daar straks niets meer aan te doen, en kon ik mij richten op de dingen die op ons pad zouden komen.
Toen zijn we ons gaan verdiepen in, wat er allemaal nog zou zijn, om het leefbaar te houden.
We hebben een prima a.l.s team , dat ons prima begeleid en helpt.
Maar de ziekte verloopt voor ieder een anders, en begint voor een ieder anders.
Bij mij is het in mijn linker arm begonnen.


Groetjes Catja
avatar > Catja

starstarstarstar
Berichten: 312
Geregistreerd: 21 november 2011
Woonplaats: Arnhem

Reactie door Elly - 28 juli 2013

Re: 'tips' wilsverklaring

Beste Karin, het is heel goed voor hem om op een rijtje te zetten wanneer hij dénkt dat zijn leven niet meer leefbaar is. Dat kunnen jullie dan bespreken met de huisarts, vastleggen én ook alvast bespreken met een scenarts. Die legt dat gesprek ook vast. Dan kan het dus voor niemand een verrassing zijn als hij bij zo'n punt komt en om euthanasie vraagt.
Vervolgens merk je vanzelf of hij zijn grenzen gaat verleggen. Mijn man zei meteen na de diagnose dat zijn grens lag bij het niet meer kunnen spreken (hij was altijd aan het woord :-P ). Maar toen het zo ver was, heeft hij het nog bijna een jaar volgehouden. Maar dat euthanasie geregeld was, gaf hem veel rust. Vandaag is het vier weken geleden dat hij er om vroeg. Kennelijk was die overgave genoeg, want dezelfde nacht ging hij zelf al, rustig en vredig.
Ik wens jullie hierbij en bij al het andere veel sterkte en wijsheid.
Groeten, Elly
avatar > Elly

starstarstar
Berichten: 180
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Enkhuizen

Reactie door Elly - 01 augustus 2013

Re: 'tips' wilsverklaring

Dank je Karin! Het is vreemd, de stilte en de rust in huis na 2 jaar en 3 maanden van grote onrust. We missen hem erg, maar er zijn veel lieve mensen om ons heen. Het gaat goed.
Let bij je vader vooral op zijn spraak en zorg dat hij een scenarts spreekt voordat hij onverstaanbaar wordt. Zodra we bij Rob merkten dat hij met 'dubbele tong' ging praten, zijn we afspraken gaan maken. Dan ligt het maar vast, al kan het heel goed zijn dat er nooit gebruik van wordt gemaakt.
Wat Catja zegt over haar uitvaart is ook een goede tip, al zijn jullie daar misschien nog helemaal niet mee bezig en hopelijk is het ook nog lang niet zover. Maar Rob kreeg een prognose van een half tot drie jaar bij de diagnose. Wij spraken daardoor al snel veel over de uitvaart. Uiteindelijk lag alles klaar, inclusief adressen voor kaarten en we hadden ook samen een plek uitgezocht op de begraafplaats. Dit alles zorgde ervoor dat we een práchtige afscheidsdag hebben beleefd, waar we nog steeds veel positieve reacties op krijgen en met een heel goed gevoel op terugkijken. We hadden zelfs mooi zomerweer besteld :lol: Maar zonder gekheid, hoe meer je hebt voorbereid, hoe meer tijd je hebt om bij hem te zijn en over hem te praten met de mensen om je heen. We hadden hem nog een week lekker thuis.
Het allerbeste voor je vader, voor jou en de rest van je familie! En ik hoop van harte dat hij nog lang in jullie midden mag zijn.
Elly
avatar > Elly

starstarstar
Berichten: 180
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Enkhuizen