Sport

Bericht door Nautica - 05 december 2012

Sport

Na een paar sessies met de, overigens hele leuke, fysio wil ze dat ik meer aan sport ga doen. Ja mijn conditie is op een dieptepunt en ben gewoon vast geroest. Maar ik ben wel benieuwd hoe anderen dat ervaren hebben. Heb je daar nu echt nog baat bij of richt je juist meer schade aan?
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door dspier - 05 december 2012

Re: Sport

Hoi Aernout,
Zolang het kan helpt het je wel de nog werkende spieren in conditie te houden en je longcapaciteit. Het remt je ALS niet af, maar kun je wel langer en beter compenseren ingeval van uitval.

Je moet niet als een gek gaan trainen om spierweefsel te kweken, want (over)vermoeide spieren schijnen juist eerder af te breken, maar gewoon 'lekker bezig blijven' is zeker niet verkeerd!

Zo ben ik weer gaan zwemmen om mijn spieren bezig te houden (maar heb dat inmiddels weer moeten opgeven ivm kokhalsneigingen als ik water binnenkreeg).

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Arwi - 05 december 2012

Re: Sport

Ik heb nooit iets aan sport gedaan, behalve fietsen naar m'n werk (ca. 5 km.). Ik vind het gewoon niet leuk. Ik heb dus al jaren een conditie van niks :( .
Bij fysiotherapie ga ik nu wekelijks een keer op de apparaten: roeien, legpress, loopband en armfiets. Thuis probeer ik regelmatig een stukje te wandelen (met beenspalken) en te fietsen.
Ik kan niet zeggen dat dit echt helpt qua meer spiersterkte, al weet je natuurlijk niet hoe je er aan toe zou zijn als je dit allemaal niet deed. Het voelt wel goed. Mijn doel is de spieren soepel houden. Mijn fysiotherapeut geeft als vuistregel dat je na x minuten inspanning ook maximaal x minuten nodig mag hebben om weer uitgerust te zijn. Anders is het te zwaar. Volgens die regel doet het bij mij geen schade, ik ben bv. niet uitgeput of zo na zo'n 'training'.

Er zijn overigens aanwijzingen dat een beetje trainen goed zou zijn tegen ALS http://blogs.als.net/post/2012/03/28/Exercise-does-a-body-good-But-what-about-pALS.aspx Zo'n tredmolen thuis lijkt me trouwens wel wat, kun je gelijk stroom opwekken :-P .
Maar bewegen is denk ik altijd goed, een mens is ervoor ontworpen tenslotte.

Groeten,
Arwi
avatar > Arwi

starstarstarstar
Berichten: 333
Geregistreerd: 16 juni 2012
Woonplaats: Teteringen (Breda)

Reactie door Peet - 06 december 2012

Re: Sport

Er word gezegd, sporten of trainen mag zolang je niet je eigen grenzen overschrijd, dus in mijn geval, thuis op de bank naar de tv kijken :lol:
het is niet een kwestie van sporten, maar niet meer dan jezelf gewoon soepel houden.
de zenuwen sturen jou spieren aan, steeds meer, en meer. hierdoor bouw je spiermassa op.
als die zelfde zenuwen afsterven dan gaat die spiermassa er ook aan, en als je een kapotte zenuw gaat zitten pushen dan zal dat even werken maar veel sneller aftakelen.

Dus niks overdrijven :!:
Groetjes, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis