Gesprek met Revalidatie arts en neuroloog

Bericht door Nautica - 30 oktober 2012

Gesprek met Revalidatie arts en neuroloog

Vandaag naar het AMC geweest bij de neuroloog en de revalidatie arts. Ze waren helemaal verbaasd dat ik al zo veel wist over onderzoeken, clinical programs, begeleiding en dergelijke. Eigenlijk een verloren bezoek geweest dus. Krijg wel een doorverwijzing naar de revalidatie arts in Heliomare in Wijk aan Zee. Zal voorlopig iets van ergotherapie worden omdat ik nog (bijna) alles kan.
Na van de neuroloog een envelopje te hebben ontvangen over een codicil zodat ze mijn ruggenmerg en hersenen na mijn dood in een databank mogen stoppen een gesprek met de revalidatie arts.
Wat me wel opviel is dat de revalidatie arts maar zat door te zagen over de (on)zekerheden die ALS biedt, over diverse vormen van beademing, Peg sondes, euthanasie en allerlei andere doom scenario's die je nog niet echt wil horen wanneer alleen je linkerhand niet meer alles doet. Denk zelf dat dit allemaal premature is en best in een later stadium had gekund. Ik kan het zelf wel aan hoor want ik ben een nuchtere klootzak die nog humor maakt zodat de artsen soms onder hun stoel liggen. Maar kan me voorstellen dat het op anderen confronterend overkomt.
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door dspier - 01 november 2012

Re: Gesprek met Revalidatie arts en neuroloog

"Nautica": kan me voorstellen dat het op anderen confronterend overkomt.Hoi Aernout,
Denk dat je het ook zo moet zien.

Ze kennen je natuurlijk na één bezoek niet door en door en ze moeten er ook rekening mee houden dat sommige patiënten goed kunnen acteren en hun werkelijke gevoelens achter grappen en grollen weten te verbergen – niet slim natuurlijk, maar wel begrijpelijk.

Maar zo te horen heb je wel een goede eerste indruk achtergelaten. Ik ben benieuwd wat jij over een tijdje aan het revalidatieteam denkt te hebben gehad.

Ik heb gemixte gevoelens: de een heeft wel heel nuttige tips voor mij (ergo, weet ik niks van), de ander komt met voor de hand liggende oplossingen (logo, adviseert me om met kleine hapjes te eten, goh... wat een openbaring! :-? )

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Jan v - 01 november 2012

Re: Gesprek met Revalidatie arts en neuroloog

Hallo Aernaut,
Ik wil toch een lans breken voor de bemoeienis van de revalidatiearts. Hij heeft allerlei deelspecialisten onder zich, maar de onderwerpen die je noemt: beademing, PEG-sonde en euthanasie zijn de aandachtspunten die hijzelf behandelt. Er zijn complexe beslissingen bij waar je je op tijd over moet oriënteren. En doordat we nu geleerd hebben, dat de huisarts het onderwerp euthanasie niet mag aansnijden, begrijp ik dat de revalidatiearts erover begint. Je hebt er ook niets aan als iedereen stommetje blijft spelen. Het stuitte mij eerst ook tegen de borst. Maar nu het geregeld is, kan je dat weer even uit je hoofd zetten, vergelijkbaar met het maken van een testament. Helpt dit ? Groeten, Jan
avatar > Jan v

starstarstarstar
Berichten: 215
Geregistreerd: 04 februari 2012
Woonplaats: Wouw