de veldnorm Chronische beademing

Bericht door miron - 02 februari 2012

de veldnorm Chronische beademing

Sinds 18 januari 2012 is de veldnorm Chronische beademing een feit. Deze veldnorm is op die dag tijdens een door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) georganiseerde invitational conference aangeboden door de VSCA (Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning) aan de IGZ.

In augustus 2010 bracht de IGZ een rapport uit over de knelpunten in de zorg voor mensen die chronisch beademd worden. De VSCA kreeg daarop het verzoek om met verbetervoorstellen te komen. Dit heeft geleid tot het opstellen van de veldnormen. Deze veldnorm is tot stand gekomen door de inzet van een grote groep betrokken zorgverleners, zorginstellingen, beroeps- en brancheverenigingen, patiënten en mantelzorgers. Het is een rapport met zeer concrete voorstellen voor verbetering van de organisatie van de chronische beademing, een verbeterde ketenzorg, onderhoud van de apparatuur en scholing van verzorgers. Ook moeten alle behandelaars zich bewust worden van de risico’s die aan beademing verbonden zijn.

Als vervolg op het rapport worden brochures ontwikkeld voor huisartsen, verzorgers en patiënten. Ook voor bijzondere situaties, zoals het vervoer per ambulance en langdurige stroomstoringen, worden nadere richtlijnen opgesteld.

De veldnorm en het IGZ rapport zijn te vinden via www.vsca.nl

Dr. Michael Gaytant, internist Centrum voor Thuisbeademing UMC Utrecht. Tevens bestuurslid VSCA en lid projectgroep Veldnormen.
avatar > miron

Berichten: 7
Geregistreerd: 04 november 2011

Reactie door dspier - 05 februari 2012

Re: de veldnorm Chronische beademing

Hallo Miron,
Wat is dat precies een 'veldnorm', weet jij dat?
Ik kom de term alleen tegen in combinatie met hoortoestellen en beademing...

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 20 februari 2012

Re: de veldnorm Chronische beademing

Hallo Dick

Heb het even nagevraagd.

[quote:201kb56y]Veldnormen zijn geen wettelijke voorschriften maar onderbouwde en breed gedragen inzichten en aanbevelingen waaraan zorgverleners en zorgorganisaties geacht worden te voldoen om kwalitatief goede zorg te verlenen. Aangezien veldnormen uitgaan van „gemiddelde patiënten? kunnen zorgverleners en zorgorganisaties in individuele gevallen zo nodig afwijken van de norm. Afwijken van veldnorm is, als de situatie van de patiënt dat vereist, soms zelfs noodzakelijk. Wanneer van de veldnorm wordt afgeweken, dient dit beargumenteerd en gedocumenteerd te worden gedaan.
IGZ zal de landelijke veldnorm vanaf een half jaar na de totstandkoming gebruiken als toetsingskader bij haar incidententoezicht.[/ [/quote:201kb56y]

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 22 februari 2012

Re: de veldnorm Chronische beademing

Hoi Lia,
Bedankt. Google was op dit punt erg terughoudend :oops:

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen