Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Bericht door Philippe - 09 november 2011

Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

[u:32gro6p8]Gemuteerd gen veroorzaakt sommige ALS symptomen door schade aan de mitochondria[/u:32gro6p8]

Drie door Packard gesubsidieerde onderzoekers tonen aan hoe een gen gelinkt aan ALS schade kan aanrichten aan de motorneuronen.

Een team van onderzoekers van de Weill Medical College of Cornell Universiteit en Emory Universiteit, met o.a. Giovanni Manfredi, Jordi Magrané en Jonathan Glass, drie onderzoekers van Packard Center publiceerden een nieuwe studie die aantoont hoe een gen gelinkt aan Amyotrofe Lateraal Sclerose (ALS) schade kan veroorzaken aan de motorneuronen. De studie, die gepubliceerd werd op 2 november in het tijdschrift Journal of Neuroscience, toont aan dat een gemuteerde vorm van het SOD1-gen het voor de motorneuronen onmogelijk maakt om voldoende energie uit zichzelf te halen wanneer ze hard moeten werken. Dit, zo zeggen de wetenschappers, beschadigt uiteindelijk het motorneuron.

Eerdere studies hadden afwijkingen aangetoond in de motorneuron mitochondria (de energieleveranciers van de cel) bij familiale ALS patiënten die drager waren van een gemuteerde versie van SOD1. Wat de wetenschappers niet wisten was of de veranderingen in de mitochondria de eigenlijke schade aan het motorneuron veroorzaakten of dat deze pathologische veranderingen het resultaat waren van beschadiging. “We wisten niet of het disfunctioneren in de mitochondria nu de kip of het ei was,” zei Manfredi, de hoofdauteur van de studie en neurowetenschapper aan de Weill Cornell Medical School. “We wilden weten of er directe schade was veroorzaakt door het lokaliseren van SOD1 in de mitochondria.”

Om de relatie te testen tussen het gemuteerde SOD1 en schade aan de mitochondria, gebruikten de onderzoekers transgene muizen die drager waren van een gebruikelijke vorm van het gemuteerde SOD1 die we terugvinden bij familiale ALS patiënten. Ze hebben ook een klein herkenningsteken aangebracht dat het gemuteerde SOD1 zou insluiten in de mitochondria, wat verzekert dat eender welke verandering in de mitochondria te wijten is aan de aanwezigheid van het gemuteerde eiwit. De wetenschappers vergeleken deze muizen met muizen met het wild-type SOD1 ingesloten in de mitochondria, met muizen waarbij het gemuteerde SOD1 niet ingesloten was in de mitochondria en met normale, gezonde muizen.

De muizen met het gemuteerde SOD1 in de mitochondria vertoonden enkele van de fysieke verschijnselen en symptomen van ALS, zoals gewichtsverlies, bewegingsmoeilijkheden, verlies van motorneuronen, en spieratrofie. Bovendien vertoonden de muizen fysieke en biochemische veranderingen in hun motorneuron mitochondria. Alhoewel de mitochondria normaal functioneerden wanneer de motorneuronen in rust waren, toch waren ze niet in staat om voldoende energie te produceren als de cellen hard moesten werken. De onderzoekers opperen de hypothese dat de ophopingen van het gemuteerde SOD1 de schade aan de mitochondria veroorzaken door tussen te komen in het proces van enzymevorming of door het volledig aanwenden van grote hoeveelheden koper, en zo andere enzymes te beletten om naar behoren te functioneren.

Niettemin vonden de onderzoekers significante verschillen tussen de muizen van wie het gemuteerde SOD1 ingesloten was in de mitochondria en die van wie het gemuteerde SOD1 vrij was in de cel. De mitochondrische mutanten hadden een latere start van de ziekte (8 maanden oud versus 3 maanden in normale SOD1 gemuteerde muizen) en geen significante inkorting van levensduur vergeleken met de controlemuizen. Daarenboven vertoonden de mitochondrische mutanten geen verlies van verbinding tussen hun motorneuronen en spiercellen.

Bijgevolg, zei Manfredi, veroorzaakt de aanwezigheid van het gemuteerde SOD1 in de mitochondria enige, maar niet alle pathogene veranderingen die worden geassocieerd met ALS. “Gemuteerd SOD1 in de mitochondria veroorzaakt disfunctioneren, en het veroorzaakt het degenereren van de neuronen. Ondanks dat veroorzaakt het niet het ten volle ontwikkelde, volledige pathologische beeld dat het kenmerk is van ALS”, zei Manfredi.

Vertaling: Lin Verbelen
Bron: Packard Center/ALS Liga
avatar > Philippe

starstar
Berichten: 81
Geregistreerd: 11 oktober 2011
Woonplaats: IJsselstein (UT)
Laatste bewerking: Philippe dec 21 2011, 11:08
Reactie door dspier - 21 november 2011

Re: Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Een erg technisch verhaal Philippe!

Ik weet niet of je zelf volledig begrijpt wat hier staat, maar corrigeer me als ik er naast zit in mijn poging dit in "normaal Nederlands" samen te vatten; voor mezelf en de rest van de gemiddelde Nederlander.

Zoals ik het begrijp (na twee keer herlezen) heeft men onderzocht of een mutatie van het zogenaamde SOD-1 gen (chromosoom 23 uit ons DNA) de veroorzaker van ALS kan zijn. Waarom? Omdat blijkbaar bij veel (familiare) ALS patiënten een gemuteerd SOD-1 gen in de motorneuroncellen is aangetroffen, en dat zo'n cel beschadigt wanneer deze (te) hard moet werken.

De hamvraag die men met dit onderzoek probeerde te beantwoorden is of het gemuteerde gen in de cel nu verantwoordelijk voor de celbeschadiging en ALS of juist het gevolg is van... (kip/ei verhaal). De mitrochondria waar ze het in dit verslag steeds over hebben zijn kleine energiecentrales die je vindt in elke dierlijke cel, en dus ook in onze motorneuron (zenuw)cellen. ( Bron: Wikipedia ). Men vermoedt dus dat onze zenuwcellen beschadigd raken zodra er een gemuteerd (fout) SOD-1 gen in de mitrochondria van deze cellen zit en deze cellen te hard moet werken.

Dat verklaart enigszins het advies van mijn neuroloog: "[i:y97w590r]blijf in beweging en blijf werken aan je conditie om je spieren fit en gezond te houden, maar ga niet extreem sporten[/i:y97w590r]." (extreem sporten kan de motorneuroncellen overbelasten, wat kan lijden tot uitval hiervan.)

Het stuk over de proef met de muizen kan ik op meerdere manieren interpreteren, daar ga ik maar niet op in om een ellenlange discussie te vermijden, maar bottom line is dat de aanwezigheid van het foute (gemuteerde) SOD-1 gen in de mitrochondia het verloop van ALS [i:y97w590r]niet [/i:y97w590r]versnelt. Verder dat de aanwezigheid van dit gemuteerde gen wel een aantal, [i:y97w590r]maar niet alle[/i:y97w590r] symptomen van ALS oproept: het veroorzaakt wel het disfunctioneren en degenereren van de motorneuronen, maar niet het verlies van verbinding tussen motorneuronen en spiercellen.

Klopt dat zo denk je? :?

Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Lia - 21 november 2011

Re: Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Hallo Philippe en Dick

Het probleem is dat er overal vanalles gevonden wordt maar nog verder onderzocht moet worden. In vele westerse landen wordt naarstig gezocht naar een oplossing. Eerlijk gezegd; ik ben blij dat er zo veel onderzoek gedaan wordt, ik werk mee aan onderzoeken waar ik in geloof maar ik wil me niet te veel bezig houden met ingewikkelde medische verhalen die ik nauwelijks kan volgen. Zonde van de kostbare tijd die ik nog heb.
Hieronder iets wat ik op een duitse website tegenkwam;

"Ursache von ALS! Der Schlüssel ist gefunden!"




Gestörtes Protein-Recycling bei Patienten mit ALS

CHICAGO (dpa). US-Forscher haben eine gemeinsame Ursache für die verschiedenen Formen der schweren und unheilbaren Nervenerkrankung Amyotrophe Lateralsklerose (ALS) gefunden.

Demnach ist die Reparatur von Eiweißen im Gehirn oder Rückenmark von ALS-Patienten gestört, wie US-Forscher um Dr. Teepu Siddique von der Northwestern Universität in Chicago berichten (Nature online, 21.8.2011).

Die Nervenzellen werden dadurch schwer geschädigt. Der Erfolg der ALS-Forschung öffnet Siddique zufolge "ein ganzes, neues Feld, um eine wirksame Behandlung gegen ALS zu finden".

So könnten Medikamente getestet werden, die diese Art der Eiweißreparatur regulieren oder verbessern und somit ihre Funktion aufrechterhalten.

Fehler in Ubiquilin-2

Die Störung beim Protein-Recycling führen die Forscher auf das Eiweiß Ubiquilin-2 zurück. Dessen Aufgabe sei es, beschädigte oder falsch gefaltete Proteine in motorischen Nervenzellen und Neuronen der Großhirnrinde wieder zu verwerten.

Bei ALS-Patienten arbeite Ubiquilin-2 nicht richtig. Dadurch sammle sich das Eiweiß zusammen mit den beschädigten Proteinen in den Neuronen an, lagere sich ab und lasse die Zellen zugrunde gehen.

Bei Patienten, bei denen ALS gehäuft in der Familie vorkommt, fanden die Forscher Mutationen im UBQLN2-Gen. Die typischen Ablagerungen treten jedoch auch bei Patienten ohne die Mutation auf. Für ihre Studien analysierten die Forscher unter anderem Daten von fünf Generationen einer Familie, in der 19 Familienmitglieder ALS hatten.

Siddique befasst sich seit mehr als 25 Jahren mit ALS und ist Autor vieler Studien. Die nun erlangten Erkenntnisse könnten nach Auskunft der Forscher auch eine Bedeutung für Krankheiten wie Morbus Alzheimer oder Morbus Parkinson haben.

350.000 Patienten weltweit

Weltweit sind Schätzungen zufolge 350.000 Menschen davon betroffen, etwa die Hälfte der Patienten stirbt innerhalb der ersten drei Jahre an den Folgen der Erkrankung. Es gibt auch eine Form, die eine Art Demenz auslöst.

ALS-Patienten wie der britische Astrophysiker Stephen Hawking leiden an fortschreitenden Muskellähmungen und können sich im Verlauf der Erkrankung nicht mehr bewegen, sie haben Schwierigkeiten zu schlucken, zu sprechen oder zu atmen.


Groetjes
Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door bunga † - 22 november 2011

Re: Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Dag Lia.
Allemaal moeilijke verhalen die zelfs bijna niet te volgen zijn door een wetenschapper dus laat staan wij als patiënt.

Die zogeheten ontsluiering van de oorzaak ach dezelfde DrTeepu Siddique verkondigde 25 jaar geleden aan dat hij nu een muis had ontwikkeld die uitkomst kon geven.
Intussen zijn er al duizenden muizen doorgedraaid en ze weten het nog niet.

Ik heb het gevoel dat men nog net zo ver is als in 1939 toen Lou Gehrig de befaamde honkbal speler van de Yankees de ziekte kreeg en is overleden in 1941.

Ik blijf een fan van stamcellen die kunnen ons leven verlengen en ook ver aangenamen ook al is het geen genezing.

Maar helaas ziet onze superonderzoeker dit anders en dus gebeurt er in Nederland geen stamcellen transplantatie en nu kun je proberen om een definitieve verklaring te krijgen van uw neuroloog om mee te doen aan een studie maar die verklaring mag hij niet geven dis is landelijk beslist door dat opperhoofd in Utrecht.

Om mee te kunnen doen moet u voldoen aan de El Escorial criteria voldoen en die eist dat u dan ziek bent in alle drie gebieden. als u daaraan mag u mee doen en wordt alles betaald .

Maar als u niet die verklaring hebt kunt u niet mee doen aan een stamcellen studie jammer maar waar. Zelfs als zou u het zelf willen betalen mag u nog niet mee doen.

Er loop een studie in Portugal door Dr Carlos Lima die stamcellen uit de neusholte in het ruggenmerg injecteert en nu een studie van stamcellen uit uw bloed in Israël.
Ik ben namelijk vorig jaar bezig geweest om die studie te gaan doen in Portugal maar het ging niet door simpel omdat er in de verklaring stond( vermoedelijk ALS)
Men is bang voor schade claims mocht het toch geen ALS zijn en ten tweede reden weet u al bovenstaand verhaal.
Groet
Jan
avatar > bunga †

starstar
Berichten: 82
Geregistreerd: 04 november 2011
Woonplaats: Roodeschool

Reactie door Peet - 31 maart 2012

Re: Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Hoi Allemaal.

Ik wil even reageren op een wat oude bericht van Dick.
op de vraag hieronder van Dick heb ik nog geen antwoord gezien dus ga ik er vanuit dat niemand dit weet of niet is opgevallen?
Maar wat mij nu bezighoud is dat specifieke stukje uit dat bericht wat hieronder dik afgedrukt staat.

Toen ik bij het ALS Centrum in Utrecht was heb ik tegen die dokter gezegd dat ik binnenkort naar Euro Disney zou gaan. en ik vroeg hem of het kwaad kon als ik in bepaalde attracties zou gaan? ik hou wel van een beetje actie.
Nee hoor zei hij heel resoluut! je kan gewoon overal in. ja zei ik, maar achtbanen zoals bijvoorbeeld Space Mountain en dat soort spul geeft je lichaam toch wel hele vreemde klappen en behoorlijk wat G krachten. Het kon geen kwaad zei die en ga vooral overal in.

Ik ben geen sporter, ik heb wel eens wat gedaan maar lang geleden. Ook zonder die ALS is mijn lichaam echt niet in topconditie, maar ik kon / kan echt wel tegen een stootje en ook wel 2 of 3 ;)
Maar juist omdat ik dus geen extreem sporter ben moet er toch wat kunnen beschadigen wat die ALS misschien erger maakt?

Dat haal ik hieronder toch uit dat bericht of zie ik dat verkeerd?

Groeten, Peet.

[quote="dspier":18m975jv]Een erg technisch verhaal Philippe!


[b:18m975jv]Dat verklaart enigszins het advies van mijn neuroloog: "[i:18m975jv]blijf in beweging en blijf werken aan je conditie om je spieren fit en gezond te houden, maar ga niet extreem sporten[/i:18m975jv]." (extreem sporten kan de motorneuroncellen overbelasten, wat kan lijden tot uitval hiervan.)[/b:18m975jv]

Klopt dat zo denk je? :?

Dick[/quote:18m975jv]
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis

Reactie door Lia - 01 april 2012

Re: Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Hallo Peet

Een achtbaan is vooral een adrenalinestoot, je wordt door elkaar gehusseld natuurlijk maar dat duurt maximaal 1 minuut, vaak korter al lijkt het gevoelsmatig veel langer.
Onder extreem sporten wordt wel meer belasting van je spieren gevraagd. Wanneer je de Alp d'Huez opfietst zonder conditie b.v.
Draai maar lekker rondjes in de 8 baan hoor, kijk wel uit dat je niet groen wordt!

Groetjes, Lia
avatar > Lia

starstarstarstar
Berichten: 459
Geregistreerd: 13 november 2011
Woonplaats: Roosendaal

Reactie door dspier - 03 april 2012

Re: Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Zo is het: in een achtbaan heb je je spieren niet echt nodig.
Gewoon ontspannen blijven zitten en je als een zoutzak door elkaar laten husselen, dan hebben je spieren het lekker rustig (op die ene hartspier na dan :mrgreen: )

Nooit echt mijn ding geweest, maar goed - ieder zijn lol!

Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 03 april 2012

Re: Gemuteerd gen veroorzaakt symptomen

Beetje actie moet kunnen. ik hou wel van een beetje G krachten

Maar ik was er wel een beetje bang voor maar toch doen :mrgreen:

Peet.
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis