Roken

Bericht door Nautica - 17 oktober 2012

Roken

Mag er overigens in dit café gerookt worden? :lol:
Vlak voor de diagnose ALS was ik al voornemens te gaan stoppen met roken. Ik was al eerder gestopt maar toen mijn partner bij me wegging in december 2010 weer begonnen. En rook nog steeds veel. Moet zeggen dat ik de afgelopen 1 1/2 jaar wel wat schade heb ingehaald met vrienden en ben veel uit geweest en veel leuke dingen gedaan. Heb nog nooit zo een grote vriendenkring gehad dan nu. Mijn plan was om na de Kermis hier in Bakkum afgelopen weekeinde te stoppen met roken. Die beslissing stond al vast voor de diagnose.
Nadat ik de diagnose kreeg en je krijgt te horen dat je misschien nog 3-5 jaar hebt te leven, had ik ook zoiets van ja..dan ga ik ook niet meer stoppen met roken.
Nu kijk ik daar toch al weer anders tegenaan. Zeker wanneer ik hier lees dat bij sommigen de long capaciteit is afgenomen. En als dat gebeurd is elk beetje zuurstof natuurlijk meegenomen.
Uiteindelijk zal ik vanzelf wel stoppen met roken wanneer mijn handen het af laten weten. Ik ben alleen dus heb geen partner die af en toe een peuk in mijn hoofd duwt :D

Toch ben ik benieuwd naar jullie ervaringen. ZIjn er tussen jullie ook rokers die dan wel nog steeds roken of ook na de diagnose alsnog zijn gestopt?
avatar > Nautica

starstarstarstar
Berichten: 524
Geregistreerd: 03 oktober 2012
Woonplaats: CASTRICUM

Reactie door Peet - 17 oktober 2012

Re: Roken

Hoi Aernout.

Hier een roker bij uitstek :!: ik rook al vanaf mijn 13de jaar, uiteraard zware shag wat dat staat veel stoerder :)
Zo jaar of 10 geleden kreeg ik steeds vaker het idee om te stoppen met roken, natuurlijk voor mijzelf maar ook voor mijn omgeving, maar ook omdat ik ieder weekend de cabine van mijn eigen auto en de auto van de zaak uit moest zuigen, veel teveel werk :mrgreen:
op een gegeven moment werd er door mijn werkgever een cursus stoppen met roken aangeboden aan al het personeel, nou dacht ik, baat het niet schaad het niet. maar dat spreekwoord gaat met dit niet helemaal op he :? maar ik ben daar dus geweest en voor het geval ik bij binnenkomst mijn pakkie shag weg moest gooien had ik voor de zekerheid een leeg en nieuw pakkie meegenomen. je wil na zo lange zit toch een peuk opsteken
en ja hoor ik had gelijk, we kwamen binnen en het eerste wat ze vroeg, u kunt u rookgerij direct daar weggooien. en dan zijn er natuurlijk altijd malloten die net een nieuw pakkie hadden gekocht en die zo weggooiden, ik hoop dat ik niemand beledigt :lol: :lol:
Maar dat hielp dus niks zoals verwacht.
veel keren daarna wel pogingen gedaan maar allemaal zonder succes.
later kreeg mijn vrouw COPD en en die is toen abrupt gestopt met roken, knap hoor. dat is nu toch alweer ruim 2 jaar geleden. ik minderde zo af en toe wel, maar stoppen lukte niet :( :x
Maar iedere keer als je ook maar voor het kleinste dingetje bij de dokter kwam, dan was het, u moet stoppen met roken :!: daar werd ik zo ziek van :x

24 februari van dit jaar kreeg ik van de neuroloog de diagnose ALS. zo 10 minuten later zei ik geïrriteerd en kwaad tegen mijn vrouw, ga je mee want ik moet naar buiten, ik moet nu echt even roken. zegt de neuroloog, ja als u dat lekker vind dan moet u dat zeker doen, nee zei ik, ik ben verslaafd he :x
maar hij adviseerde nu om zeker niet te stoppen met roken want dat zou niet uitmaken :shock: ook dokter Veldink uit Utrecht die de second opinie bij mij heb gedaan zei het zelfde.
Ik zou net als jij denken, als ik nu stop dan kunnen mijn longen zich misschien toch nog een beetje herstellen :? maar zij zeggen van niet.
Mijn fysio daartegen zegt wat anders. ik moest er wel zelf over beginnen maar die zei, stoppen kan nooit geen kwaad.
Dus wie moet je nou geloven :roll: :shock:

Stress is iets wat wij ALSers moeten vermeiden, dat schijnt een bewezen wetenschappelijk feit te zijn. dus stoppen is voor mij geen optie :!: ik ben best wel een stresskip en zeker nu, dus als ik stop met roken dan loop ik hier tegen het plafond op :twisted: lijkt me niet verstandig.

Ik denk dat je bij jezelf te raden moet gaan hoe sterk je in je schoenen staat en kijken hoeveel je rookt. alleen jij kan dat het beste beslissen denk ik.
Ik ben geen deskundige, maar mijn mening is dat je longcapaciteit toch wel achteruit gaat, en echt niet minder snel als je niet rookt. maar dat is wat ik zo lees.

En anders praten we wel verder in de rokersruimte in de kelder :lol: :lol:

Groetjes, Peet
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis