Geen financiële voorwaarden meer voor WMO aanvraag

De Ombudsman constateert dat er meerdere gemeenten zijn die in de praktijk nog steeds inkomensgrenzen, besparingsbijdragen* en/of andere financiële voorwaarden hanteren binnen hun Wmo verordeningen.

Er mogen echter geen financiële voorwaarden worden gesteld binnen de Wmo verordening van een gemeente. Dit stelde De Centrale Raad in haar uitspraak van 19 december 2011 ( LJN: BU7263 ).

De Raad oordeelt op 18 januari 2012 ( LJN: BV1309 ) verder dat er naast de bepalingen over de eigen bijdrage, en het eigen aandeel in de artikelen
15 en 19 Wmo, geen ruimte is voor een inkomensgrens. Hiermee is een einde gekomen aan de discussie onder Wmo-juristen omtrent de toelaatbaarheid van een dergelijke financiële voorwaarde. In de praktijk blijkt dat inkomensgrenzen regelmatig voorkomen in Wmo verordeningen van verschillende gemeenten en ook als zodanig worden toegepast.

Voor het hele artikel klik hier en download de bijlage.

Groetjes,
Dick
[size=85:12sqeedq]
*Een extra gemeentelijke heffing. Mensen moeten bijvoorbeeld 400 euro betalen voor het gebruik van een scootmobiel, omdat ze anders zelf een fiets zouden hebben gehad. Of iemand krijgt geen vergoeding voor een woningaanpassing, omdat hij een (niet-verzilverbare) overwaarde heeft in zijn hypotheek. Dit soort onterechte bijdragen vragen mag ook niet.[/size:12sqeedq]