Artsenverklaring Radicut

Bericht door JanMouthaan - 05 januari 2016

Artsenverklaring Radicut

Hierbij de reactie van Govert Schouten van MyTomorrows op mijn vraag of Radicut onder de regeling zou vallen van de IGZ:

De geneesmiddelenwet in Nederland staat toe dat onder bepaalde voorwaarden een (in Nederland) niet-geregistreerd geneesmiddel mag worden gebruikt indien er geen bevredigende geregistreerde geneesmiddelen voorhanden zijn. Deze wet stelt tevens dat deze uitzondering alleen gemaakt kan worden als het middel een acceptabel veiligheidsprofiel heeft en als werkzaamheid is aangetoond in klinische studies. Aangezien Radicut inmiddels in Japan is geregistreerd voor de behandeling van ALS voldoet dit middel aan bovengenoemd criterium. Gegeven de schaarste/afwezigheid van geregistreerde geneesmiddelen voor de behandeling van ALS in Nederland, zou Radicut dus in Nederland onder deze wettelijke uitzondering kunnen worden voorgeschreven. Middels een International Pharmacy zou het middel geimporteerd kunnen worden uit een buitenland (bv Japan).

Een tweede belangrijke stap in het proces is dat de behandelend arts van mening moet zijn dat dit niet geregistreerd geneesmiddel een positieve baten/risico balans heeft voor zijn/haar patient en dat hij/zij het daarom wil voorschrijven. De daaruitvoorvloeiende artsenverklaring is verplicht om voor de uitzonderingsmaatregel in aanmerking te komen. Als ik je goed beluister wil je behandelend arts deze artsenverklaring niet geven.

De artsenverklaring is een verplicht onderdeel van de aanvraag van uitzondering op de geneesmiddelenwet, zowel voor de individele patient als voor een patiëntengroep. Ik denk daarom dat het goed zou zijn om second opinion te gaan zoeken bij een andere specialist. Mogelijk zou je ook met je huisarts kunnen bespreken of deze een rol kan/wil spelen bij het vinden van een oplossing.

Het helpt als patiënten de krachten bundelen om een route naar een oplossing te vinden. Ik heb daarom Marielle in dit bericht gekopieerd. Zij zet zich met de vereniging ALS patients connected in passende oplossingen te vinden voor dergelijke problemen.
avatar > JanMouthaan

starstarstar
Berichten: 123
Geregistreerd: 19 januari 2015
Woonplaats: Fijnaart. NB

Reactie door lijster - 05 januari 2016

Re: Artsenverklaring Radicut

Goede actie Jan. Hopelijk kan patiënt connected iets betekenen.
iNdividueel of met een klein groep je sta je niet sterk.
Vr.gr.,
Lineke
avatar > lijster

starstarstarstar
Berichten: 493
Geregistreerd: 14 oktober 2014
Woonplaats: leiden

Reactie door RobRijkse - 05 januari 2016

Re: Artsenverklaring Radicut

Dat zou mooi zijn. Hopelijk komen ze niet met de reden het niet te doen, omdat Treeway hier mee bezig is en dus af moeten wachten omdat ze hun vingers niet willen branden.
avatar > RobRijkse

starstarstarstar
Berichten: 495
Geregistreerd: 14 januari 2015
Woonplaats: Voorburg

Reactie door evelinew - 06 januari 2016

Re: Artsenverklaring Radicut

Lees ook de reactie van ALS-centrum van 4 januari
http://www.als-centrum.nl/kennisplatform/radicut-bij-als-de-visie-van-het-als-centrum/
avatar > evelinew

Berichten: 11
Geregistreerd: 20 december 2015