huis ALS-proof?

Bericht door Arwi - 22 november 2012

huis ALS-proof?

Beste allemaal,
Heeft iemand misschien uit ervaring een adviesje voor me hoe ik thuis de boel een beetje 'als-proof' kan inrichten :evil: ?
Ik kan nu nog redelijk uit de voeten, maar het revalidatiecentrum adviseert ons om binnenkort te bepalen welke voorzieningen we in huis willen hebben. Aanvragen & leveren schijnt veel tijd te kosten (las ik ook op het forum), vandaar. Tja, weet ik veel wat het meest praktisch/prettig is :-?
We wonen in een standaard doorzonwoning met voor- en achtertuin. Beneden woonkamer (stenen vloer), open keuken aan de achterkant, gang en toilet. Op 1e verdieping een badkamer en 3 slaapkamers. Als ik de trap niet meer op kan, wil ik alles beneden organiseren. Dus geen traplift etc., want de badkamer boven is toch niet geschikt voor een douchestoel etc. Maar wat dan wel? Voor het toilet lees ik op het forum mooie oplossingen, dus dat komt goed :-P . Bed kan in de achterkamer dacht ik zo. Gezellig :roll: Wassen beneden vereist wel een fatsoenlijke oplossing. Met een washandje in de keuken is zó 1930. Dan maar een zorgunit achter het huis? Die krijg je niet zomaar en ik weet ook niet of ik dat wel wil. Een verrijdbaar bad in de achterkamer dan? Rol je zo uit bed in bad :lol: Kost nieuw zo'n € 4000 ( :shock: ) zag ik op internet, maar dat kan ik een stuk goedkoper laten maken. Maar dat wordt vast een waterballet .... :-?
Kortom ik ben er niet uit. Alle tips welkom!
Alvast reuze bedankt.
Arwi
avatar > Arwi

starstarstarstar
Berichten: 333
Geregistreerd: 16 juni 2012
Woonplaats: Teteringen (Breda)

Reactie door dspier - 23 november 2012

Re: huis ALS-proof?

Hoi Arwi,

Ik zou zo snel mogelijk met je gemeente gaan praten, nu gelden nog de WMO woningaanpassingregels voor 2012, in 2013 zullen ze alleen maar zijn aangescherpt.

Je bent niet verplicht om hun aanwijzingen op te volgen, maar als je subsidie wilt dan raad ik het wel aan om met de WMO afdeling van Teteringen of Breda te gaan praten. Je ergo kan advies aan de gemeente geven, of de gemeente schakelt hun eigen ergo in om de eisen waar de woning aan moet voldoen te bepalen. Dan komt een bouwkundig inspecteur om de 'goedkoopst adequate oplossing' te bepalen en daar een kostenraming voor af te geven. Dat kan een unit in je achtertuin zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat je daar ook voor moet gaan: kies jij liever voor iets duurders, dan betaal je de rest gewoon zelf bij!

Ik zou die kostenraming altijd tegen een paar offertes van gerenommeerde bouwbedrijven leggen, in mijn geval moesten ze hun budget met 20% naar boven bijstellen. Ook zullen ze je een verhuisregeling voorleggen. 'Wij vergoeden slechts verbouwingen tot bedrag X, u zit daarboven dus moet u maar verhuizen'. Mijn antwoord zou dan zijn: 'Prima, maar ik heb wel recht op een vergelijkbare woning qua waarde en leefomgeving' (en dat kunnen ze meestal niet bieden waardoor de verhuisplicht komt te vervallen :roll: )

Hoe dan ook, ik zou snel actie ondernemen: een aanvraag indienen kan 6 weken duren, en dan is het maar de vraag of ze de erkenningsdatum (2013) als uitgangspunt zien of de aanvraagdatum (2012).

Succes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door lijster - 27 november 2014

Re: huis ALS-proof?

Woningaanpassingen, bij ons komt het er ook aan.
Een traplift zou voor een bepaalde tijd een optie zijn.
De beste optie voor de toekomst is, denken wij, een sanitaire unit op het plaatsje.
Wij wonend in een hoekhuis met aan de voor en zijkant een tuin, te smal voor een unit.
Heeft iemand een sanitaire unit, met toilet en douche?
De ruimte op het plaatsje is beperkt.
De ergotherapeut verwacht dat beide via de gemeente niet mogelijk is. Dat wordt dan kiezen misschien.
Wie heeft dit ook mee gemaakt?
Ik hoop op reacties.
Vr.gr.,
Lineke
avatar > lijster

starstarstarstar
Berichten: 493
Geregistreerd: 14 oktober 2014
Woonplaats: leiden

Reactie door Bart - 27 november 2014

Re: huis ALS-proof?

Lineke, heb er geen ervaring mee, maar past dit misschien wel naast jullie huis:
http://www.pamu.nl/index.php/mindervalide-unit
Volgens mij moet de gemeente dit regelen via de WMO.
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert

Reactie door lijster - 28 november 2014

Re: huis ALS-proof?

Hallo Bart,
dank je wel voor je reactie.
binnenkort heb ik een afspraak met iemand van de gemeente.
ik ben zeer benieuwd wat de mogelijkheden zijn ( en waar we zelf voor moeten zorgen).
ik ga zeker uitzoeken wat Pamu te bieden heeft, er moet er nl ook kunnen douchen.

vr.gr. en een goede dag toegewenst,
lineke
avatar > lijster

starstarstarstar
Berichten: 493
Geregistreerd: 14 oktober 2014
Woonplaats: leiden

Reactie door Klaas - 09 december 2014

Re: huis ALS-proof?

Hallo Lineke,

Mijn ervaring met bouwkundige aanpassingen thuis was als volgt:

WMO schakelde CIZ in om de behoefte te beoordelen.
Tip 1: als dat bij jullie ook gebeurt, probeer dan of de ergotherapeute bij dat bezoek aanwezig kan zijn om de ALS behoefte toe te lichten.
Vervolgens kwam de klapper met tab-bladen per gemeente er aan te pas (omdat elke gemeente zijn eigen toekenningsnormen heeft is het maar hopen dat je in een ruimdenkende gemeente woont).

Resultaat: op ons adres was max € 10.000 toekenbaar voor aanpasingen, waarvan meer dan helft opging aan (spiksplinternieuwe) traplift, rest aan drempelvrij en rolstoeltoegankelijk maken, alsmede badkameraanpassingen.
Tip 2: Het is heel menselijk om vast te houden aan wat je nog hebt en dus zo lang mogelijk thuis te willen blijven. Of dat wel reëel mogelijk is hangt niet alleen af van bouwtechnische aanpassingen maar vooral van het sociale netwerk en de mogelijkheid om thuis terminale zorg te organiseren. En ga na of je woning manouvreer ruimte biedt voor een elektrische rolstoel en tillift.

Onze traplift heeft maar 9 maanden dienst gedaan en de woningaanpassingen maar 5 maanden toen noodzaak van tillift en te krappe deurportalen de opname in een verpleeghuis onvermijdelijk maakten. Eenmaal daar bleken de (tillift/el. rolstoel/spraakcomputer) voorzieningen en 24 uurs aanwezigheid alsmede de woongroep een verademing tov de thuis situatie. Eigen bijdragen voor de aanpassingen bleven wel gewoon doorlopen tot ze afbetaald waren.
Tip 3: Thuisblijven is wel degelijk mogelijk mits je van meet af aan je aanpassingen doet met een eindsituatie voor ogen. Eerst maar eens een traplift kan het budget opsouperen dat eventueel nodig is voor de eindsituatie. En beoordeel de grenzen van de (eind)mogelijkheden van je bestaande woning voor je begint aan aanpassingen.

Klaas
avatar > Klaas

Berichten: 5
Geregistreerd: 16 november 2014

Reactie door Bart - 10 december 2014

Re: huis ALS-proof?

Klaas die 10000 euro die jou gemeente heeft aangegeven als te besteden bedrag is in Pernis toch flink overschreden.
Lees het verhaal van Peet maar eens, daar is toch echt wel een veel hoger bedrag uitgegeven.
Maar ja, dat was dan ook in 2012, hoe zal dat straks in 2015 gaan?

http://www.stopals.nu/forum/viewtopic.php?f=65&t=466#p3912
avatar > Bart

starstarstarstar
Berichten: 276
Geregistreerd: 22 januari 2012
Woonplaats: Hauwert

Reactie door dspier - 19 januari 2015

Re: huis ALS-proof?

Het klopt wat Klaas stelt.

Ga bij de aanpassingen meteen uit van de eindsituatie! Hoe cru ook, durf je dat dan hoef je maar een keer te verbouwen en budget aan te vragen. Daarna zegt de gemeente toch vaak nee. Wij hebben aan onze plicht voldaan!

Ga er , kort door de bocht, van uit dat je bedlegerig wordt en met de tillift naar wc en badkamer moet, die aan de voorwaarden voor rolstoelen moet voldoen. In de tussenfase moet je met een el. rolstoel van bed naar woonruimte kunnen.

Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door lijster - 19 maart 2015

Re: huis ALS-proof?

Beste Klaas en anderen,

Klaas jouw reactie heb ik helemaal over het hoofd gezien, dank je wel nog daarvoor. Uiteraard ook anderen bedankt.

Op dit moment zijn wij in afwachting van een vergunning voor een sanitaire unit, de traplift is er en er is een aangepaste stoel, sta op stoel, aangevraagd. en heb ik via de zorgverzekeraar een trippelstoel. Zelf heb ik een elektrische fiets en rollator/rolstoel gekocht
Wanneer het moment daar is ga ik beneden slapen. het wordt wel wat puzzelen met de ruimte maar ik wil thuis blijven en zo ook mijn partner en kinderen.
Ik heb een vrij uitgebreid netwerk waar ik een beroep op kan doen dus we gaan er vanuit dat het kan lukken.

Ik bof tot zover met de gemeente Leiden er is goed overleg mogelijk indien nodig vraag ik ondersteuning van de ergo therapeute.
Ik sluit mij aan bij de reactie van Dik alhoewel ik het zelf wel moeilijk vind om te vragen en stevig te onderhandelen.

vr.gr.,
lineke
avatar > lijster

starstarstarstar
Berichten: 493
Geregistreerd: 14 oktober 2014
Woonplaats: leiden