iPad

Bericht door Dick - 18 maart 2012

iPad

[quote:pbju5dnc]Wat vinden jullie van een Ipad??? deze kleine is fijn ,licht,maar liggend op je zij in bed,niet echt handig en Ipad,dacht ik beter.....en daar kan je ook boeken in opslaan ..;toch?
want een boek is zwaar en het omslaan gaat te meoilijk worden!

graag meningen of/en ervaringen!
Willy[/quote:pbju5dnc]

Mijn ervaring met de iPad is zeer positief. Licht, compact en zeer handig in gebruik; makkelijk te bedienen en eenvoudig mee te nemen. E-mail en agenda werken prima. Wel dien je aanvullende apps (programmatjes) te installeren :!: Deze zijn vaak gratis, maar soms ook betaald. Ik heb bijv. "Quickoffice Pro HD" gekocht voor € 16,- zodat ik ook Word, Excell en Powerpoint op de iPad kon doen. Er zijn diverse (gratis) e-readers beschikbaar, kosten van boek downloaden weet ik niet. Via de WiFi in huis en de vele openbare WiFi-spots is een duur internet-abonnement niet nodig.
Voor ALS-patiënten met spraakproblemen is er een app beschikbaar, KlikPraat, die eenvoudig communiceren mogelijk maakt (kosten €5,-).
Zie http://www.ru.nl/actueel/nieuws-0/@814100/app-laat-patient/ en http://itunes.apple.com/nl/app/klikpraat/id422888699?mt=8
Door mijn problemen met mijn hand, kan ik helaas de iPad niet meer gebruiken :?

Dick S.
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert

Reactie door dspier - 12 april 2012

Re: iPad

Hoi Dick,
Ik lees net dat deze app alleen maar voorgebakken zinnen kan uitspreken.
Dan ben je toch vrij beperkt in je communicatie, toch?

Groetjes,
Die andere Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Dick - 12 april 2012

Re: iPad

Andere Dick,

Ik heb geen ervaring met KlikPraat. Ik wilde alleen maar melden dat deze app, speciaal voor ALS-patiënten, beschikbaar is voor de iPad.

De ene Dick S.
avatar > Dick

starstarstarstar
Berichten: 242
Geregistreerd: 13 februari 2012
Woonplaats: Weert

Reactie door dspier - 14 april 2012

Re: iPad

Oh, sorry - dan had ik je bericht verkeerd begrepen :oops:
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door dspier - 17 april 2012

Re: iPad

Ik lees net op ALS Liga dat er voor de iPad meer spraakapplicaties zijn en je met KlikPraat blijkbaar toch meer kunt dan alleen maar standaard zinnen uitspreken:

[quote:1cvwph2m][size=150:1cvwph2m]Speak It[/size:1cvwph2m]
Is een spraakapplicatie waar je je eigen tekst mee kan ingeven voor iPad en iPhone. Hiermee kunnen pALS eenvoudig en zelf met familie en vrienden blijven communiceren. Zeer geschikt. Deze app kost 1,59 euro en is te downloaden via iTunes.[/quote:1cvwph2m][quote:1cvwph2m][size=150:1cvwph2m]KlikPraat[/size:1cvwph2m]
Met de KlikPraat App kunnen ALS-patiënten met familie, vrienden en zorgverleners blijven communiceren. Vooraf worden dialogen vastgelegd, die op een multiple-choice manier kunnen worden doorlopen. Het kiezen van de zinnen door de mensen met ALS, kan met één schakelaar.

Een voorbeeld Een vader met ALS wil graag met zijn zoon even napraten over de voetbalwedstrijd Ajax – F.C. Twente. Via de App kiest de vader, die zelf niet meer kan praten door zijn ziekte, de geschreven zin: “Wat een slechte wedstrijd zeg!”. De App zorgt ervoor dat deze zin naar de zoon toe wordt uitgesproken. De zoon reageert weer via KlikPraat en kiest uit “nou dat vind ik niet”, “Ja, vrij waardeloos”, etc.

Zo kan er een hele gesproken conversatie toch met enkele klikken plaatsvinden. Een aantal veel voorkomende conversaties zijn al vastgelegd. Maar van tevoren kunnen natuurlijk niet alle conversaties worden vastgelegd. Ook voeren niet alle mensen dezelfde conversaties met familie en vrienden. Daarom is KlikPraat ook uitbreidbaar en aan te passen door familie en zorgverleners.

De Nederlandse en Engelse versie (ClickChat) staan nu klaar in de App Store. Nieuw is de mogelijkheid voor de omgeving van de patiënt om de App aan te passen: zij kunnen dan onderwerpen, conversaties en uitspraken toevoegen. Ook is het uiteindelijk de bedoeling om KlikPraat via de hersenen aan te sturen (via een Brain-Computer Interface). Controle over de spieren is dan helemaal niet meer nodig om toch te kunnen communiceren met familie, vrienden en zorgverleners.
Voor meer informatie geef in de iTunes Store KlikPraat in.[/quote:1cvwph2m][quote:1cvwph2m][size=150:1cvwph2m]Verbally[/size:1cvwph2m]
In de lente van 2010 raakte Nirmala Godhwani haar stem kwijt aan Amyotrofe laterale sclerose.

Om toch te kunnen communiceren probeerde Gohdwani diverse types hulpmiddelen uit. Maar veel van deze hulpmiddelen zijn bedoelt om door iedereen gebruikt te worden, waaronder ouderen, kinderen en mensen met een geestelijke handicap. Bovendien zijn veel van deze hulpmiddelen vooral gericht op simpele zinnen en niet op complexe gesprekken.

Gohdwani's neefje maakte daarom samen met collega's Verbally, een applicatie voor de iPad. Met de kennis in het achterhoofd dat slechts 200 woorden in de Engelse taal gebruikt worden voor 80% van de gebruikte woorden in gesprekken werd Verbally op een andere manier opgezet dan andere technieken. Helaas werkt Verbally op dit moment alleen met een Engelstalige woordenschat. Met de bestaande software is het echter ook mogelijk om met andere talen te werken.
Voor meer informatie geef in de iTunes Store Verbally in.[/quote:1cvwph2m]Groetjes,
Dick
avatar > dspier

starstarstarstar
Berichten: 1164
Geregistreerd: 07 november 2011
Woonplaats: Rosmalen

Reactie door Peet - 17 mei 2012

Re: iPad

Dat zou wel een uitkomst zijn zeg! je ziet wel eens van die dingen op tv en dan denk je wel, zo ze zijn al ver. maar nu kijk je hier toch even anders tegenaan.
Nu ik al vanaf Februari weet dat ik ALS heb is in de afgelopen maanden de spraak computer al aardig wat keren de revue gepasseerd. zelfs gisteren nog besproken bij de Logopediste. maar er is niet een keer deze versie bij me opgekomen.
Maar word toch lastig denk ik want hier moet je hersens voor hebben en dat is nog steeds niet duidelijk bij mij :lol: :lol:

Groetjes, Peet.

[quote="dspier":rbq6pb00]Ik lees net op ALS Liga dat er voor de iPad meer spraakapplicaties zijn en je met KlikPraat blijkbaar toch meer kunt dan alleen maar standaard zinnen uitspreken:

[quote:rbq6pb00][size=150:rbq6pb00]Speak It[/size:rbq6pb00]
Ook is het uiteindelijk de bedoeling om KlikPraat via de hersenen aan te sturen (via een Brain-Computer Interface). Controle over de spieren is dan helemaal niet meer nodig om toch te kunnen communiceren met familie, vrienden en zorgverleners.
Voor meer informatie geef in de iTunes Store KlikPraat in.[/quote:rbq6pb00][quote:rbq6pb00][size=150:rbq6pb00]Verbally[/size:rbq6pb00]
In de lente van 2010 raakte Nirmala Godhwani haar stem kwijt aan Amyotrofe laterale sclerose.

Voor meer informatie geef in de iTunes Store Verbally in.[/quote:rbq6pb00]Groetjes,
Dick[/quote:rbq6pb00]
avatar > Peet

starstarstarstar
Berichten: 1293
Geregistreerd: 20 februari 2012
Woonplaats: Pernis